Τετάρτη 6 Ιουνίου 2018

Οι πρόσφυγες πρώτος στόχος της νέας «αντισυστημικής» κυβέρνησης στην Ιταλία...!!!

Στο πρώτο του Σαββατοκύριακο ως υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας, ο Ματτέο Σαλβίνι ταξίδεψε στο Pozzallo της Σικελίας, 

 μια πόλη το λιμάνι της οποίας έχει γίνει ο κύριος λιμένας άφιξης για μετανάστες και πρόσφυγες που διασώζονται από τα σκάφη των ΜΚΟ κατά την προσπάθειά τους να διασχίσουν τη Μεσόγειο Θάλασσα.
Ο ηγέτης της ακροδεξιάς Λέγκας του Βορρά υιοθέτησε μια σταθερά αντι-μεταναστευτική προεκλογική ρητορική, δεσμευόμενος να «αντιμετωπίσει ως προτεραιότητα τους Ιταλούς» και να στείλει μισό εκατομμύριο μετανάστες δίχως χαρτιά πίσω στην πατρίδα τους.

Η απόφαση του Σαλβίνι να μεταβεί στην Σικελία την Κυριακή, τη δεύτερη μόλις μέρα αφού είχε αναλάβει χρέη υπουργού Εσωτερικών, υποδεικνύει την αποφασιστικότητά του να θέσει υψηλά στην ιεράρχηση του κυβερνητικού έργου την αντιμεταναστευτική γραμμή του, όπως άλλωστε έκανε και στην προεκλογική του εκστρατεία το ακροδεξιό κόμμα.
Ο 45χρονος πολιτικός συνέχισε την ακραία ρητορική του πριν και μετά την τελετή της ορκωμοσίας της νέας «αντισυστημικής», όπως την αποκαλούν οι ίδιοι, κυβέρνησης με συνεργασία των κομμάτων της ακροδεξιάς Λέγκας και του Κινήματος των Πέντε Αστέρων και πρωθυπουργό τον Τζουζέπε Κόντε. Λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για τα στελέχη που θα συμμετέχουν στη νέα κυβέρνηση συνασπισμού, ο Σαλβίνι τουίταρε ένα βίντεο που απεικονίζει έναν μετανάστη που μαδά ένα περιστέρι σε έναν πολυσύχναστο δρόμο. Το tweet έγραφε: «Φύγετε από εδώ!».
Την ίδια ημέρα, ο Σαλβίνι δήλωσε σε ένα ράλλυ στο Σόντριο της Λομβαρδίας: «Ανοιχτές πόρτες στην Ιταλία για τους καλούς ανθρώπους και εισιτήρια επιστροφής για όσους έρχονται στην Ιταλία για να δημιουργήσουν αναταραχές και θεωρούν ότι θα τους φροντίσουμε. Το να τους στείλουμε σπίτια τους θα είναι μία από τις κορυφαίες μας προτεραιότητες».
Ο Σαλβίνι πρόσθεσε ότι θέλει να δει να γίνονται περικοπές στο ποσό των πέντε δισεκατομμυρίων ευρώ που ισχυρίζεται ότι δαπανάται ετησίως για τη «διατήρηση των μεταναστών». Το 2017, η κυβέρνηση διέθεσε περίπου 4,2 δισεκατομμύρια ευρώ για μετανάστες και πρόσφυγες που έφθασαν μέσω της Λιβύης, σχεδόν τα δύο τρίτα των οποίων διοχετεύθηκαν σε κέντρα υποδοχής.
Συνεχίζοντας τις αντιμεταναστευτικές δηλώσεις του, μιλώντας στον ιδιωτικό ραδιοφωνικό σταθμό Rtl 102,5, ανέφερε: «Η Ιταλία δεν μπορεί να μετατραπεί σε προσφυγικό καταυλισμό. Θα εργασθούμε για να ευαισθητοποιήσουμε τις γειτονικές χώρες». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «θα ήθελε να αυξήσει την αίσθηση ασφάλειας των Ιταλών» και ότι «ελπίζει ότι θα μπορέσει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων». Τόνισε επίσης ότι «ή η Ευρώπη θα μας βοηθήσει να αυξήσουμε την ασφάλεια στη χώρα μας ή θα πρέπει να διαλέξουμε άλλες οδούς». Έκανε ακόμη γνωστό ότι «θα εργαστεί για να μπορέσουν να γίνουν πιο αποτελεσματικές οι πρωτοβουλίες ελέγχου, απομάκρυνσης και απέλασης».
Η απέλαση αποτελεί προτεραιότητα
Η στάση του Σαλβίνι για τη μετανάστευση έχει κατοχυρωθεί στην κυβερνητική σύμβαση των 57 σελίδων που συμφώνησε με τον εταίρο του συνασπισμού του, το Κίνημα Πέντε Αστέρων. Η κυβέρνηση, με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε, εγκαινιάστηκε την Παρασκευή και χτες Τρίτη πήρε ψήφο εμπιστοσύνης. 
Στο πλαίσιο της συμφωνίας των δύο κυβερνητικών εταίρων, ο τομέας μεταναστευτικής πολιτικής ζητά την απέλαση 500.000 περίπου προσφύγων και μεταναστών δίχως χαρτιά από την Ιταλία, θέτοντας το ζήτημα ως «προτεραιότητα», αλλά και την κατασκευή περισσότερων κέντρων κράτησης. Επιπλέον, ζητά την αναθεώρηση του κανονισμού του Δουβλίνου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που ορίζει ότι οι μετανάστες και οι πρόσφυγες υποβάλλουν αίτηση ασύλου στην πρώτη χώρα της ΕΕ στην οποία φτάνουν.
Ενώ ο ηγέτης του Κινήματος των Πέντε Αστέρων, Λουίτζι Ντι Μάιο, είναι πολύ λιγότερο ευθύς ως προς το ζήτημα της μετανάστευσης από ό, τι ο Σαλβίνι, έχει αναφερθεί στο παρελθόν στα σκάφη διάσωσης των ΜΚΟ ως «θαλάσσια ταξί».
Ο Άντριου Γκέντες, διευθυντής του Κέντρου Μεταναστευτικής Πολιτικής στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο της Φλωρεντίας, δήλωσε ότι οι εταίροι του συνασπισμού υποχρεούνται να αντιμετωπίσουν ορισμένα πρακτικά και νομικά εμπόδια όταν πρόκειται για την υλοποίηση των σχεδίων της πολιτικής τους.
«Αν θέλετε να εκδιώξετε ανθρώπους, πρέπει να έχετε μια εναλλακτική όπου κάποιοι θα είναι πρόθυμοι να τους πάρουν», δήλωσε στο Al Jazeera. Όμως οι χώρες προέλευσης ή οι χώρες στις οποίες μετακινούνται οι μετανάστες είναι «πολύ απρόθυμες» στο να τους δεχτούν πίσω. «Και αν το κάνουν, θέλουν αποζημίωση για αυτό».
Μια κυβέρνηση που επιθυμεί «τον μαζικό εγκλεισμό των αλλοδαπών και επιδιώκει μια μάλλον σύντομη απέλαση» είναι επίσης πιθανό να αντιμετωπίσει νομικά εμπόδια, πρόσθεσε ο Γκέντες. «Οτιδήποτε θεωρείται αυθαίρετο και δεν ακολουθεί τους κανόνες του Συντάγματος και προστατευτικούς νόμους θα αντιμετωπίζει πιθανώς δυσκολίες».
Ωστόσο, ο Geddes πρόσθεσε ότι παρά τους περιορισμούς αυτούς, η Λέγκα έχει στα χέρια της μια νεο-ευρεθείσα πολιτική ελευθερία κινήσεων. «Στο παρελθόν, η  Λέγκας είχε επιχειρήσει να περιορίσει του τόνους στην ακροδεξιά ρητορική της λόγω της πραγματικότητας που την ήθελε να υφίσταται σε σύνθετους συνασπισμούς, αλλά αυτή τη φορά είναι πολύ λιγότερα αυτά που θα μπορούσαν να την κρατήσουν πίσω», δήλωσε.
Οι πρόσφυγες κρύβονται φοβούμενοι τις αρχές
Οι αφίξεις από τη θάλασσα στην Ιταλία έχουν μειωθεί από το περασμένο καλοκαίρι. Ο αριθμός των μεταναστών τον Μάιο ήταν 83% χαμηλότερος από τον ίδιο μήνα πέρυσι. Μια σημαντική πτώση στις αφίξεις παρατηρήθηκε αφού η Ιταλία, με την υποστήριξη της ΕΕ, συνήψε συμφωνία με την ακτοφυλακή της Λιβύης για την αναχαίτιση πλοίων, τα οποία στέλνονται πίσω στη Λιβύη και όπου κρατούνται οι επιβαίνοντες. Μια συμφωνία που ο επικεφαλής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, Ζεϊντ Ρααντ Αλ Χουσεΐν, αποκαλούσε τότε «απάνθρωπη».
Ακόμα κι έτσι όμως, 13.521 μετανάστες και πρόσφυγες έφτασαν φέτος στην Ιταλία μέσω της θάλασσας, σύμφωνα με την Υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, και ήρθαν να προστεθούν στους περισσότερους από 600.000 που είχαν έρθει από την ξηρά από τις αρχές του 2014. Περίπου 158 έφθασαν μόνο την περασμένη Παρασκευή στο Pozzallo, μετά τη διάσωσή τους από ένα υπερφορτωμένο σκάφος. Μεταξύ τους βρίσκονταν 9 μωρά και 36 ασυνόδευτοι ανήλικοι.
Οι συνθήκες στα κέντρα υποδοχής όπου καταλήγουν οι πρόσφυγες έχουν εξεταστεί από ομάδες δικαιωμάτων. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα τερμάτισαν μάλιστα τις ιατρικές τους δραστηριότητες σε δύο ιταλικά κέντρα υποδοχής, όπου δήλωσαν ότι οι άνθρωποι ζούσαν σε «επισφαλείς και άθλιες συνθήκες».
Τώρα, ο Σαλβίνι υπόσχεται να μειώσει τη χρηματοδότησή τους. Ο Αντρέα Μεναπάτσε, διευθυντής του Ιταλικού Συνασπισμού για τις Πολιτικές Ελευθερίες και τα Δικαιώματα, εξέφρασε την ανησυχία του για τις εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες χωρίς νόμιμα έγγραφα που βρίσκονται ήδη στη χώρα. Αγωνίζονται να αποκτήσουν πρόσβαση σε δικηγόρους, δήλωσε, επειδή φοβούνται να επιστρέψουν στη χώρα από όπου προέρχονται.
«Εάν ξεκινήσει ένα κυνήγι της αστυνομίας προς τους μετανάστες χωρίς χαρτιά, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να τους υποστηρίξουμε, επειδή είναι πολύ φοβισμένοι», ανέφερε ο Menapace στο Al Jazeera. «Και μιλάμε για χιλιάδες ανθρώπους - αυτός είναι ο φόβος μου, ακόμα κι αν έχουν δικαίωμα να ζητήσουν άσυλο, ακόμη και αν έχουν το δικαίωμα να αποκτήσουν βίζα».
Ακροδεξιό ρεύμα στην Ευρώπη
Πέρα από την Ιταλία, ο Andrew Geddes δήλωσε ότι ο νέος ιταλικός συνασπισμός θα μπορούσε να επηρεάσει την πολιτική και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Οι ιδέες που διατυπώθηκαν από τα ακροδεξιά - και όχι μόνο - κόμματα «έχουν γίνει πολύ πιο συνηθισμένες», ανέφερε. «Πιστεύω ότι τα κυβερνητικά κόμματα του κέντρου ανησυχούν αρκετά για την ανάπτυξη μορφωμάτων όπως η Λέγκα και εξετάζουν τις εκλογές στις χώρες τους».
Ο Αυστριακός Καγκελάριος, Σεμπάστιαν Κουρτς, θα αναλάβει την προεδρία της ΕΕ τον Ιούλιο και έχει δηλώσει ότι θα επιδιώξει να μετατοπίσει το επίκεντρο της μεταναστευτικής πολιτικής του μπλοκ. «Στην Ευρώπη, δεν πρέπει μόνο να υπάρχει διαμάχη για την αναδιανομή [των προσφύγων], αλλά και επιτέλους μια στροφή προς την εξασφάλιση των εξωτερικών συνόρων», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου τον Μάρτιο.
Με την ανάπτυξη κομμάτων που εκφράζουν αντιμεταναστευτική πολιτική, ο Γκέντες αναφέρει ότι τα κυρίαρχα κόμματα θα μπορούσαν να «προσαρμόσουν ή να προσπαθήσουν να ανταποκριθούν» στις λαϊκιστικές ιδέες. Η θέση του Κουρτς «θα μπορούσε να είναι μεγάλης βαρύτητας», πρόσθεσε.

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου