Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνουν στο Μέγαρο Μαξίμου στη δημιουργία γεφυρών με τη νέα ισπανική κυβέρνηση, μετά και την επικοινωνία που είχε ο Αλέξης Τσίπρας με τον Πέδρο Σάντεζ, τη στιγμή πάντως που ένα τέτοιο ενδεχόμενο δημιουργεί έντονους πονοκεφάλους στην ηγεσία του ΚΙΝΑΛ.

Κυβερνητικές πηγές, μιλώντας στο Tvxs.gr, έκαναν λόγο για «πολλά επίπεδα σημασίας» σε ό,τι αφορά τη συνεργασία και συνεννόηση με το νέο πρωθυπουργό της Ισπανίας. Σημειώνουν με νόημα πως «πρόκειται για μια χώρα του ευρωπαϊκού Νότου, για μια σημαντική οικονομία, η οποία μάλιστα αντιμετωπίζει επίσης σοβαρά προβλήματα, τα οποία έχει σημασία να δούμε πώς θα αντιμετωπίσει η νέα της κυβέρνηση».

Παράλληλα, επισημαίνουν πως η πολιτική αλλαγή (από μια συντηρητική κυβέρνηση του ΕΛΚ σε μια σοσιαλιστική κυβέρνηση, η οποία μάλιστα έχει την υποστήριξη του Podemos) σε αυτή τη χώρα της Ιβηρικής «μπορεί να έχει πολύ θετικές επιπτώσεις στις προοπτικές της Ευρώπης αλλά και στις προοδευτικές κοινωνικές μεταρρυθμίσεις, που απαιτούνται». Την ίδια ώρα, είναι σαφές πως αναμένουν η νέα ισπανική κυβέρνηση να λειτουργήσει προωθητικά όσον αφορά στη ρύθμιση του ελληνικού χρέους.
Σχετικά με το εσωτερικό μέτωπο, οι ίδιες πηγές τονίζουν πως επιβεβαιώνεται για μια ακόμη φορά ότι η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ βρίσκεται σε πλήρη αναντιστοιχία με τις τάσεις που επικρατούν σήμερα στο εσωτερικό της ευρωπαϊκής σοσιαδημοκρατίας.
Αρκετοί μάλιστα εκτιμούν ότι μια στενή συνεργασία σε επίπεδο κορυφής  μεταξύ Αλέξη Τσίπρα και Πέδρο Σάντσεζ αναμένεται να αυξήσει την πίεση προς τη Φώφη Γεννηματά, σε μια συγκυρία που υπάρχει έντονος προβληματισμός στο εσωτερικό του πολιτικού της φορέα σε ό,τι έχει να κάνει με τις μελλοντικές πολιτικές του συμμαχίες. 

tvxs.gr