Σάββατο 22 Απριλίου 2017

Με «τεντωμένα» νεύρα οι Γάλλοι πάνε στις κάλπες για τις εκλογές...!!!



Στη σκιά της επίθεσης στη λεωφόρο Ηλυσίων στο κέντρο του Παρισιού πραγματοποιείται ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία. 

 Μια αναμέτρηση που κατά πάσα πιθανότητα αναμένεται να αποτελέσει το τέλος του κλασσικού δικομματισμού σε μια χώρα – κλειδί για την Ευρωπαϊκή Ένωση και ενδεχομένως να καθορίσει το μέλλον της ΕΕ για τις επόμενες δεκαετίες. Πρόκειται για «κούρσα» η οποία θεωρείται εξαιρετικά αμφίρροπή αφού τέσσερις υποψήφιοι από τους 11, ο Εμανουέλ Μακρόν, η Μαρίν Λε Πεν, ο Φρανσουά Φιγιόν και ο Ζαν Λικ Μελανσόν είναι εξαιρετικά κοντά στα ποσοστά τους, ενώ εκτιμάται ότι το ζευγάρι των υποψηφίων που θα προκριθεί στο δεύτερο γύρο θα ξεκαθαριστεί τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας.

Καθώς η Γαλλία παλεύει να συνέλθει από το νέο τρομοκρατικό περιστατικό που σημειώθηκε το βράδυ της Πέμπτης στη λεωφόρο Ηλυσίων με το νεκρό αστυνομικό από γαλλοαλγερινό τζιχαντιστή, σήμερα προκλήθηκε εκ νέου πανικός. Και αυτό γιατί ένας άτομο που είχε μαζί του μαχαίρι φέρεται να απείλησε αστυνομικό σε σιδηροδρομικό σταθμό της γαλλικής πρωτεύουσας με το πλήθος να αντιδρά σπασμωδικά. Μια ένδειξη πως η κατάσταση στη γαλλική κοινωνία είναι τεταμένη και ο φόβος κυριαρχεί έπειτα από τις απανωτές επιθέσεις το 2015 και του 2016 στη χώρα. Είναι ενδεικτικό πως η απερχόμενη κυβέρνηση θα διαθέσει 57.000 συνολικά αστυνομικούς για την προστασία των 70.000 εκλογικών κέντρων.

Πώς ο φόβος επηρεάζει την ψήφο

Προς το παρόν παραμένει άγνωστο εάν αυτό το κλίμα φόβου θα επηρεάσει τους ψηφοφόρους. Ήδη οι κάλπες άνοιξαν σε απομακρυσμένες περιοχές όπως η Γαλλική Πολυνησία στον νότιο Ειρηνικό και η Γουαδελούπη, η Γαλλική Γουιάνα και η Μαρτινίκα στην Καραϊβική. Από τα 47 εκατομμύρια εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, υπάρχουν λιγότεροι από ένα εκατομμύριο που κατοικούν σε αυτές τις περιοχές και ψηφίζουν νωρίτερα ώστε να μην επηρεαστούν από τα αποτελέσματα στην ηπειρωτική Γαλλία
Ο αριθμός των αναποφάσιστων ανέρχεται σε 30%, και πολλοί αναλυτές φοβούνται ένα κομμάτι τους θα επιλέξει την ακροδεξιά Μαρίν Λε Πεν η οποία προβάλει ως «δυνατό» χαρτί της τα ζητήματα ασφαλείας και προαναγγέλλει προσλήψεις επιπλέων αστυνομικών αλλά και σκληρότερα μέτρα κατά της μετανάστευσης, την οποία και συνδέει ευθέως με την τρομοκρατία, προκαλώντας τις επιθέσεις των εξ αριστερών υποψηφίων.
Από την άλλη ωστόσο το εν λόγω ζήτημα αποτελεί και την αχίλλειο πτέρνα του κεντρώου ανεξάρτητου υποψηφίου Εμανουέλ Μακρόν ο οποίος δίνει μάχη για την πρωτιά με τη Λε Πεν.
Παρόλα αυτά, άλλοι αναλυτές σύμφωνα με τη Deutsche Welle, εκτιμούν πως οι αναποφάσιστοι προέρχονται κυρίως από την αριστερά και είναι απογοητευμένοι από τις πολιτικές του Φρανσουά Ολάντ. Σε αυτό το πλαίσιο ορισμένοι εκτιμούν πως το πρόσφατο περιστατικό θα αφυπνίσει αυτή την ομάδα και θα την ωθήσει να κατευθυνθεί μαζικά προς την κάλπη, ώστε να διασφαλιστεί η είσοδος του Μακρόν στο δεύτερο γύρο.
Από κοντά ακολουθεί ο Φρανσουά Φιγιόν, υποψήφιος της κεντροδεξιάς ο οποίος έχασε πάρα πολύ έδαφος από το περίφημο σκάνδαλο «Penelopegate». Ο Φιγιόν τώρα προσπαθεί να ανακάμψει προσπαθώντας να εκμεταλλευτεί και αυτός με τη σειρά του το ζήτημα της ασφάλειας, σκληραίνοντας την ατζέντα του.
Έκπληξη ωστόσο μπορεί να αποτελέσει ο υποψήφιος της άκρας αριστεράς Ζαν Λικ Μελανσόν, που βλέπει τα ποσοστά του να εκτινάσσονται τις τελευταίες ημέρες έπειτα και από την παρουσία του στα δύο ντιμλπέιτ. Το να καταφέρει να προκριθεί στον δεύτερο γύρο θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο ωστόσο.

Θρίλερ για γερά νεύρα

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις που δημοσιεύτηκαν χθες κάνουν λόγο για μια αμφίρροπη αναμέτρηση. Στη μέτρηση του ινστιτούτου BVA ο κεντρώος υποψήφιος Εμανουέλ Μακρόν και η ακροδεξιά Μαρίν Λε Πεν ισοψηφούν με ποσοστό 23% στην πρόθεση ψήφου.
Ο υποψήφιος της αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν βρίσκεται στην τρίτη θέση με ποσοστό 19,5% ενώ ο συντηρητικός Φρανσουά Φιγιόν έρχεται τέταρτος, με ποσοστό 19%.
Η συμμετοχή αναμένεται ότι θα κυμανθεί μεταξύ 76-80%.
Σε μέτρηση του ινστιτούτου Odoxa για το περιοδικό Le Point . Σε αυτή ο Εμανουέλ Μακρόν προβλέπεται ότι θα είναι ο νικητής του πρώτου γύρου εξασφαλίζοντας ποσοστό 24,5% των ψήφων, καταγράφοντας πτώση 0,5% σε σύγκριση με προηγούμενη δημοσκόπηση.
Η Λε Πεν καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση στη δημοσκόπηση αυτή συγκεντρώνοντας ποσοστό 23%, με άνοδο 1%.
Ο υποψήφιος της κεντροδεξιάς Φρανσουά Φιγιόν και ο αριστερός Ζαν-Λικ Μελανσόν βλέπουν τα ποσοστά τους να μειώνονται κατά 0,5% και να πέφτουν στο 19%, συνεπώς δεν προβλέπεται να καταφέρνουν να πάρουν το εισιτήριο για τον γύρο της 7ης Μαΐου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου