Κυριακή, 23 Απριλίου 2017

Βαδίζοντας προς την έκπληξη;... ???

«Οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους μόλις ψήφισαν Λεπέν!». Λίγες ώρες απομένουν για να...
 
φανούν οι πραγματικές επιπτώσεις της τρομοκρατικής επίθεσης στην καρδιά του Παρισιού την Παρασκευή το βράδυ και κατά πόσο ενίσχυσαν την ακροδεξιά υποψήφια. Προς το παρόν, τρεις υποψήφιοι (Λεπέν, Μακρόν, Μελανσόν) βρίσκονται μεταξύ 21,5% και 19,5%, με όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά...

Ωστόσο, υπάρχει ήδη μια αδιαμφισβήτητη διαπίστωση: Ότι η προεκλογική εκστρατεία του 2017 σηματοδότησε μια σημαντική καμπή στη σύγχρονη Ιστορία της χώρας.
Το τέλος των παραδοσιακών κομμάτων - οχημάτων των υποψηφιοτήτων των ισχυρών ανδρών (και γυναικών) στον δρόμο τους για το ύπατο αξίωμα της χώρας. Την προεδρία της δημοκρατίας. Δεν είναι έτσι τυχαίο ότι από αύριο, τόσο το κόμμα των Ρεπουμπλικανών (Κεντροδεξιά) όσο και το Σοσιαλιστικό Κόμμα αναμένεται να εισέλθουν σε φάση παρατεταμένης εσωστρέφειας, αναζητώντας, κατ’ αρχάς, τα αίτια της κακής απόδοσης των υποψηφίων τους (εκτός ανατροπής) και, σε δεύτερη φάση, αναζητώντας εκ νέου ταυτότητα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι δύο υποψήφιοι των κομμάτων που θεωρούνταν στυλοβάτες της γαλλικής πολιτικής σκηνής Φιγιόν και Αμόν, παρά το γεγονός ότι, αν και αουτσάιντερ, κέρδισαν την εσωκομματική διαδικασία, δεν κατάφεραν να μετατρέψουν, ο καθένας για διαφορετικούς λόγους, αυτή τους την επικράτηση σε εθνικό πλεονέκτημα.

Το PenelopeGate μετέτρεψε για τον Φιγιόν μια «εύκολη» εκστρατεία, που κατά τις αρχικές δημοσκοπήσεις θα τον οδηγούσε κατευθείαν στο προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων Πεδίων, σε καθημερινό εφιάλτη. Απομονωμένος από τους μεγαλόσχημους πρώην υποστηρικτικές του, ήταν αναγκασμένος να κάνει μια διπλή εκστρατεία: Την κανονική, με συναντήσεις με πολίτες, ομιλίες, παρεμβάσεις, κ.λπ. και την... πραγματική, αντιμετωπίζοντας, σε δεύτερο χρόνο, τις έρευνες της Δικαιοσύνης στα οικονομικά του, στο γραφείο του, στη Βουλή, αμυνόμενος... Ο υποψήφιος που είχε θέσει την ακεραιότητα των πολιτικών στο επίκεντρο της εκστρατείας του ήταν αναγκασμένος να απολογείται: Πότε για τους μισθούς για τη (μη) εργασία της συζύγου του, πότε για εκείνους των παιδιών του, πότε για τα ακριβά κοστούμια που του έκαναν δώρο... Το αποτέλεσμα ήταν μια παρατεταμένη και απολύτως μοναχική Οδός του Μαρτυρίου για τον πρώην πρωθυπουργό του Νικολά Σαρκοζί. Καμία από τις προτάσεις του δεν βρήκε ευήκοα ώτα, πέραν των πληροφοριών για τα δικαστικά του μπλεξίματα. Χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ο συνυποψήφιός του στην εσωκομματική διαδικασία, πρώην πρωθυπουργός του Σιράκ Αλέν Ζιπέ εμφανίστηκε στο πλευρό του μόλις λίγα 24ωρα πριν από τη σημερινή κάλπη - κατά τα άλλα τα λόγια περί υποστήριξής του έμειναν... λόγια.

Από την άλλη, ο υποψήφιος του Σοσιαλιστικού Κόμματος, και αυτός αουτσάιντερ στην εσωκομματική διαδικασία, Μπενουά Αμόν είχε επίσης διπλό αγώνα σε αυτή την προεκλογική εκστρατεία - διαφορετικής όμως φύσης από εκείνον του Φιγιόν. Απέναντί του είχε κατ’ αρχάς πολλά από τα πρωτοκλασάτα στελέχη τόσο του κόμματος όσο και της κυβέρνησης, που υποστήριξαν φανερά τον πρώην υπουργό Οικονομικών του Ολάντ Εμανουέλ Μακρόν. Ωστόσο, ρόλο έπαιξε και η πολύ κακή προεκλογική του εκστρατεία: Τόσο σε επίπεδο επιτελείου αλλά και σε προσωπικό επίπεδο. Ο Αμόν αποδείχθηκε κακός υποψήφιος γιατί δεν... πίστεψε ποτέ στη δυναμική της υποψηφιότητάς του. Ενδεικτική και μια απάντησή του που λέει πολλά: Στην κλασσική ερώτηση για τη στάση στον β’ γύρο, σε περίπτωση που ο ίδιος δεν θα είναι σε αυτόν, ο Αμόν είπε ότι θα ψηφίσει Μελανσόν και ότι θα κοιμηθεί το μεσημέρι! Μια έμμεση αναγνώριση της επερχόμενης ήττας, που, «πάγωσε» επιτελείο και υποστηρικτές και δικαίως.

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο της Τσερεζόλε Ελένης ΕΔΩ.

πηγή: avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου