Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2010

Θα σκάσει η βόμβα του Ασφαλιστικού...???



Ο διάλογος κινδυνεύει να τελειώσει προτού ξεκινήσει ενώ τα Ταμεία βρίσκονται λίγο πριν από την κατάρρευση.


Σε πεδίο πολέμου κινδυνεύει να μετατραπεί ο διάλογος για το Ασφαλιστικό. Ο υπουργός Εργασίας κ. Α. Λοβέρδος προσπαθεί να συμπιέσει τα χρονοδιαγράμματα ώστε το πόρισμα της επιτροπής εμπειρογνωμόνων που μελετά τις αλλαγές να κατατεθεί στη Βουλή τον Μάρτιο. Αυτό θα επιτρέψει να ξεκινήσει ο διάλογος προτού κατατεθούν οι αναλογιστικές μελέτες για να μην χαθεί χρόνος.


Το Ασφαλιστικό ήταν πάντοτε μια δύσκολη υπόθεση, όμως αυτή τη φορά τα πράγματα λαμβάνουν απειλητικές διαστάσεις.


Το ΚΚΕ προχωρεί σε μετωπική ρήξη με την κυβέρνηση και το Ασφαλιστικό αποτελεί την αιχμή του δόρατος. «Κόκκινοι» συνδικαλιστές απέκλεισαν το υπουργείο Εργασίας την πρώτη μέρα της έναρξης του διαλόγου ενώ προσφάτως ο κ. Λοβέρδος και ο Περισσός αντάλλαξαν φραστικά πυρά. Ο πρώτος προειδοποίησε ότι δεν θα ανεχτεί τέτοια φαινόμενα και ότι αν χρειαστεί θα επιβάλει τον νόμο με τα ΜΑΤ. Και το ΚΚΕ απάντησε με το διαχρονικό σύνθημα νόμος είναι το δίκιο του εργάτη. Αντιδράσεις όμως έχουν αρχίσει να εκδηλώνονται και από άλλους χώρους.


Η ΔΑΚΕ απειλεί να αποχωρήσει από τον διάλογο αν αποσυρθούν οι διατάξεις για την κατώτερη σύνταξη. Αλλά και επαγγελματικοί κλάδοι αναμένεται να θέσουν τις δικές τους ενστάσεις, π.χ. ο πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Ι. Αλαβάνος έχει εκφράσει ήδη την αντίρρησή του για το ενδεχόμενο ενοποίησης του ΤΣΜΕΔΕ με άλλα Ταμεία.


Το 2010 ο κ. Λοβέρδος θα κληθεί να δώσει πολλές περιφερειακές μάχες και έναν μεγάλο πόλεμο. Και να αποδείξει αν στη στρατηγική είναι καλύτερος από τους προκατόχους του, παραδίδοντας ένα βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα.


Οι αλλαγές που έχει προτείνει μέχρι στιγμής το υπουργείο Εργασίας κινούνται γύρω από εννέα άξονες.


Ενοποιήσεις των Ταμείων κύριας ασφάλισης, για τρεις μεγάλες ομάδες, τους μισθωτούς, τους αυτοαπασχολούμενους και τους αγρότες, μετά την εκπόνηση αναγκαίων μελετών.


Θεσμοθέτηση της βασικής σύνταξης ως κοινής αφετηρίας για όλες τις κύριες συντάξεις και ενίσχυση της ανταποδοτικής σχέσης εισφορών- παροχών, καθώς και ενίσχυση των κινήτρων ασφάλισης και παραμονής στην εργασία (εξάλειψη των κινήτρων για πρόωρη συνταξιοδότηση).


Αλλαγή του καθεστώτος της διαδοχικής ασφάλισης έτσι ώστε, πέραν του δίκαιου υπολογισμού της σύνταξης για τον ασφαλισμένο, να διευκολυνθεί η κινητικότητα στην αγορά εργασίας.


Σύσταση ενιαίων τοπικών μονάδων πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας, σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας. Λογιστικός διαχωρισμός των προνοιακών από τις ασφαλιστικές παροχές.


Ενίσχυση των κινήτρων εθελοντικής παραμονής στην εργασία, μετά τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος.


Θέσπιση ενιαίου καθεστώτος για τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και ενιαίου καθεστώτος απονομής συντάξεων με αναπηρία σε όλα τα Ταμεία.


Καθιέρωση πάγιου συστήματος ρύθμισης των οφειλών των επιχειρήσεων προς τα Ταμεία, ενός σταθερού δηλαδή συστήματος, που μπορεί να γίνει με τη βελτίωση του υπάρχοντος πλαισίου του Ν. 2676/1999.


Ανασύσταση του Εθνικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης των Γενεών, με χρηματοδότηση που θα προέρχεται από την άμεση φορολογία, την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και άλλες πηγές που πρέπει να αναζητηθούν.


Η κατάσταση των Ταμείων έχει φτάσει σε εκρηκτικό σημείο και ο υπουργός Εργασίας έχει επισημάνει στην επιτροπή εμπειρογνωμόνων ότι αν δεν γίνουν αμέσως τομές, το 2015 θα υπάρξει μερική στάση πληρωμών των συντάξεων. Οι αριθμοί ρίχνουν φως στις ανησυχίες του υπουργού. Το 2008 τα ασφαλιστικά ταμεία χρειάστηκαν έκτακτη κρατική επιχορήγηση ύψους 850 εκατ. ευρώ για τις συντάξεις. Το 2009 το ποσό τριπλασιάστηκε, φτάνοντας τα 2,47 δισ. ευρώ και το 2010 εκτιμάται ότι θα χρειαστούν 3,8 δισ. ευρώ. Τα ελλείμματα των Ταμείων έχουν εκτοξευθεί τη στιγμή που όπως υπολογίζεται πάνω από 1.000.000 άτομα, Ελληνες και αλλοδαποί, είτε εργάζονται ανασφάλιστοι ή ασφαλίζονται με χαμηλότερες αποδοχές. Η εισφοροδιαφυγή υπολογίζεται στα 8 δισ. ευρώ τον χρόνο ενώ οι δαπάνες υγείας αυξήθηκαν κατά 25% το 2009. Το υπουργείο Εργασίας εκτιμά ότι από τη μείωση της σπατάλης στα φάρμακα, τα αναλώσιμα υλικά και τις ιατρικές υπηρεσίες θα εξοικονομήσει 800 εκατ. ως 1 δισ. ευρώ ετησίως από το 2010.


Δημητρα Κρουσταλλη / ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου