Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2024

Η έκθεση Ντράγκι: Η Ευρώπη σε παρακμή, χρειάζονται άμεσα 800 δισ. για επενδύσεις...!!!

Σε μια έκθεση, που πολλοί τη χαρακτηρίζουν ορόσημο, ο Μάριο Ντράγκι - κατ’ εντολή της Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν - παρουσίασε μια σειρά προτάσεων για την οικονομική παρακμή της ΕΕ, που διολισθαίνει διαρκώς στον ανταγωνισμό με τις ΗΠΑ και την Κίνα.

Ο πρώην επικεφαλής της ΕΚΤ προτείνει επενδύσεις ύψους 800 δισεκατομμυρίων ετησίως, υπερδιπλάσιες του «σχεδίου Μάρσαλ» που εφαρμόστηκε για την ανοικοδόμηση της Ευρώπης μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Καθώς το ευρωπαϊκό μπλοκ προετοιμάζεται για τη επόμενη πενταετίας της νέας Κομισιόν και πάλι υπό την Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, η έκθεση του Ντράγκι έχει ως στόχο να δώσει κάποιες κατευθυντήριες συστάσεις, πολλές εκ των οποίων ωστόσο αφορούν εξαιρετικά επίμαχα ζητήματα, όπως για παράδειγμα την κοινή ανάληψη χρέους.

Όπως σχολιάζει το Politico, η έκθεση Ντράγκι έρχεται επίσης σε μια συγκυρία κατά την οποία οι δύο ισχυρότερες οικονομίες της Ευρώπης μαστίζονται από σοβαρές κρίσεις. Από τη μία, στη Γερμανία η πολιτικά εξασθενημένη κυβέρνηση υπό τον Όλαφ Σολτς καλείται να διαχειριστεί τον οικονομικό κατήφορο της χώρας, που βρίσκεται αντιμέτωπη με σοβαρά δομικά προβλήματα. Από την άλλη, στη Γαλλία, ένα διαιρεμένο και πολωμένο κοινοβούλιο καλείται να προωθήσει έναν προϋπολογισμό περικοπών για τη μείωση των ελλειμάτων και του δημόσιου χρέους.

«Η ΕΕ σε σταυροδρόμι - 800 δισ. επενδύσεις, αλλιώς...»

Ο Ντράγκι στην έκθεση του αναφέρει πως η Ευρώπη αντιμετωπίζει μια «υπαρξιακή πρόκληση» και δεν έχει άλλη επιλογή από το να προχωρήσει σε δραματικές μεταρρυθμίσεις. «Θα πρέπει να εγκαταλείψουμε την ψευδαίσθηση ότι μόνο η αναβλητικότητα μπορεί να διατηρήσει τη συναίνεση», είπε ο Ντράγκι. «Φτάσαμε στο σημείο κατά το οποίο εάν δεν δράσουμε θα θέσουμε σε κίνδυνο την ευημερία, το περιβάλλον και την ελευθερία μας», αναφέρει.

Στο επίκεντρο της έκθεσης του Ντράγκι βρίσκεται η απαίτηση για μια τεράστια ιδιωτική και δημόσια επένδυση, παρόμοια της οποίας δεν έχει παρατηρηθεί στην Ευρώπη από τις δεκαετίες του 1960 και του 1970. Η αύξηση των επενδύσεων θα πρέπει να είναι «άνευ προηγουμένου», σημείωσε, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για ένα ποσό περίπου 800 δισεκατομμυρίων ευρώ.

«Εάν η Ευρώπη δεν μπορεί να γίνει πιο παραγωγική, δεν θα μπορέσουμε να ηγηθούμε στις νέες τεχνολογίες, στο κλίμα και δεν θα μπορέσουμε να διατηρήσουμε έναν ρόλο ανεξάρτητου παίκτη στην παγκόσμια σκηνή. Δεν θα είμαστε σε θέση να χρηματοδοτήσουμε το κοινωνικό μας μοντέλο και θα πρέπει να περιορίσουμε ορισμένες, αν όχι όλες, από τις φιλοδοξίες μας».

«Ευκολότερες συγχωνεύσεις σε πανευρωπαϊκό επίπεδο»

Η έκθεση υποστηρίζει επίσης αλλαγές στους κανόνες ανταγωνισμού που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πιο γρήγορες και εύκολες εγκρίσεις από την ΕΕ, ιδιαίτερα σε ορισμένες συμφωνίες τεχνολογίας και άμυνας. «Οι τηλεπικοινωνίες θα πρέπει να έχουν ένα πιο χαλαρό πλαίσιο και να βοηθηθούν να αναπτυχθούν ορίζοντας την αγορά ως πανευρωπαϊκή», τόνισε.

Αναθεώρηση, υπογράμμισε ο Ντράγκι, θα πρέπει να υπάρξει και στο πλαίσιο των συγχωνεύσεων, το οποίο είναι σημαντικό να λαμβάνει υπόψη τη βαρύτητα της καινοτομίας και της οικονομικής ασφάλειας. Για παράδειγμα αυτή η κατεύθυνση είναι αντίθετη με την απόφαση της Κομισιόν το 2019 να εμποδίσει τη συγχώνευση της γερμανικής Siemens και της γαλλικής Alstom, στον τομέα της κατασκευής τρένων, η οποία θα δημιουργούσε μια πανίσχυρη και ηγέτιδα εταιρεία, όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά και στην παγκόσμια αγορά.

Μεταρρύθμιση του προϋπολογισμού της ΕΕ

Ο Ντράγκι στις προτάσεις του αναφέρθηκε και στην ανάγκη έκδωσης κοινού χρέους για να χρηματοδοτήσει η ΕΕ τις βιομηχανικές και αμυντικές της ανάγκες, ένα ζήτημα που αποτελεί «κόκκινη γραμμή» για το αποκαλούμενο και μπλοκ των φειδωλών της Ευρώπης, με προεξάρχουσες τη Γερμανία και την Ολλανδία.

Ωστόσο, φαίνεται να υπάρχει ευρύτερη συμφωνία σχετικά με την ανάγκη μεταρρύθμισης του προϋπολογισμού της ΕΕ, εκτρέποντας πόρους από τις φτωχότερες περιφέρειες της Ευρώπης προς τις πολιτικές βιομηχανίας, ψηφιοποίησης και καινοτομίας. Αυτή η πρόταση του Ντράγκι ευθυγραμμίζεται με τα σχέδια που ήδη προβάλλει η Κομισιόν και αντιμετωπίζονται θετικά και από το Βερολίνο.

Η έκθεση περιέχει πολλές συστάσεις ανά τομέα. Ο Ντράγκι σημείωσε ότι ο στόχος της Ευρώπης να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στο μηδέν μέχρι τα μέσα του αιώνα προσφέρει στο μπλοκ την ευκαιρία να αναπτύξει και να εξάγει καθαρές τεχνολογίες σε όλο τον κόσμο.

Ο πρώην επικεφαλής της ΕΚΤ υπογράμμισε ακόμη τη σημασία της τεχνητής νοημοσύνης ως μια ευκαιρία για την Ευρώπη «να επανορθώσει τις αδυναμίες της στην καινοτομία και την παραγωγικότητα και να αποκαταστήσει τις παραγωγικές της δυνατότητες». Ζήτησε να ενσωματωθεί η τεχνητή νοημοσύνη «στις υπάρχουσες βιομηχανίες ώστε να παραμείνουν στην πρώτη θέση».

Πρώτες ύλες

Στον πυρήνα των οικονομικών δεινών της Ευρώπης, υποστηρίζει η έκθεση, είναι το κόστος της ενέργειας για τη βιομηχανία, η οποία σήμερα αναγκάζεται να πληρώνει 158% περισσότερο για ηλεκτρική ενέργεια από ό,τι στις ΗΠΑ και 345% περισσότερο για φυσικό αέριο.

Η ΕΕ δεν θα είναι σε θέση να εξασφαλίσει αρκετό χαλκό, λίθιο και άλλες πρώτες ύλες εάν δεν μιμηθεί την ισχυρή κάθετη ολοκλήρωση της Κίνας από την εξόρυξη στη ναυτιλία, ήταν το μήνυμα που έστειλε Ντράγκι στις συστάσεις του για την εύρεση των μετάλλων που χρειάζονται για την ψηφιακή και ενεργειακή μετάβαση: «Ευρώπη χρειάζεται συντονισμένη στρατηγική που να καλύπτει ολόκληρη την αλυσίδα, από τις πρώτες ύλες μέχρι τα τελικά προϊόντα».

Επίσης, ο πρώην πρόεδρος της ΕΚΤ αναφέρθηκε και στον φαρμακευτικό τομέα της Ευρώπης, ο οποίος χάνει έδαφος έναντι των ΗΠΑ χάρη στις χαμηλές επενδύσεις και τους ανομοιογενείς κανονισμούς. Ο ιδιωτικός τομέας των ΗΠΑ δαπανά 0,45% του ΑΕΠ για φαρμακευτική έρευνα σε σύγκριση με 0,11% στην ΕΕ. Οι ΗΠΑ είναι επίσης πολύ πιο γρήγορες στην έγκριση νέων φαρμάκων, με διάμεσο χρόνο έγκρισης 334 ημέρες σε σύγκριση με 430 ημέρες στην Ευρώπη.

Η ΕΕ, σημείωσε ο Ντράγκι, θα πρέπει να επικεντρώσει τη χρηματοδότησή της και στην ανάπτυξη «κόμβων καινοτομίας παγκόσμιας κλάσης» εστιασμένων σε προηγμένες θεραπείες που βασίζονται σε γονίδια, κύτταρα ή μηχανική ιστών.

Η πρόταση που εξόργισε τα γεράκια της ΕΕ

Ένα από τα σημεία της έκθεσης που προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις ήταν η πρόταση του Ντράγκι σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσαν να υποστηριχθούν οι δυσθεώρητες επενδύσεις των 800 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως. Ο πρώην επικεφαλής της ΕΚΤ, εξοργίζοντας τα «γεράκια» της ΕΕ, τάχθηκε υπέρ της ανάληψης κοινού χρέους. «Ο ιδιωτικός τομέας είναι απίθανο να μπορέσει να χρηματοδοτήσει τη μερίδα του λέοντος αυτών των επενδύσεων χωρίς τη στήριξη του δημόσιου τομέα», τόνισε ο Ντράγκι, προσθέτοντας ότι «θα χρειαστεί κάποια κοινή χρηματοδότηση για επενδύσεις σε βασικά ευρωπαϊκά δημόσια αγαθά, όπως η πρωτοποριακή καινοτομία».

«Η ΕΕ θα πρέπει να κινηθεί προς την τακτική έκδοση κοινών ασφαλών περιουσιακών στοιχείων για να επιτρέψει κοινά επενδυτικά σχέδια μεταξύ των κρατών μελών και να βοηθήσει στην ενοποίηση των κεφαλαιαγορών», ανέφερε, υποστηρίζοντας την ιδέα των ευρωομολόγων, μέσω των οποίων τα κράτη μέλη της ΕΕ εκδίδουν συλλογικό χρέος.

Η εν λόγω πρόταση χαρακτηρίζεται εξωφρενική από τη μερίδα των ευρωπαίων, που αντιτάσσονται παραδοσιακά στην έκδοση ευρωομολόγων. Είναι χαρακτηριστικό πως μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης Ντράγκι, διπλωμάτης της ΕΕ, μιλώντας στους Financial Times, υπογράμμισε πως «το να προτείνουμε κοινό δανεισμό στο τρέχον πολιτικό κλίμα σε ολόκληρη την ΕΕ είναι απολύτως απαράδεκτο». 

 https://www.ieidiseis.gr/kosmos/261184/i-ekthesi-dragki-i-evropi-se-parakmi-xreiazontai-amesa-800-dis-gia-ependyseis

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου