Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει τη Δευτέρα ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προκειμένου να συναντηθεί με ευρωπαίους αξιωματούχους σχετικά με το προσφυγικό.
Ο Ερντογάν θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για συνομιλίες σχετικά με την «μετανάστευση, την ασφάλεια, την σταθερότητα στην περιοχή και την κρίση στη Συρία», ανακοίνωσε μέσω Twitter ο Μπάρεντ Λέιτς, ένας εκπρόσωπος του Σαρλ Μισέλ.
Μιλώντας στην Κωνσταντινούπολη ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι δεν έλαβε την αναμενόμενη υποστήριξη από την διεθνή κοινότητα για το ζήτημα, εκφράζοντας ωστόσο την ελπίδα να επιστρέψει με διαφορετικά αποτελέσματα από τις αυριανές επαφές του.
«Ελπίζαμε να λάβουμε πολύ μεγαλύτερη βοήθεια από την διεθνή κοινότητα αναφορικά με τους πρόσφυγες. Έχω συνάντηση αύριο στο Βέλγιο με αξιωματούχους της ΕΕ. Θα συζητήσουμε αυτά τα θέματα εκεί», είπε στη διάρκεια ομιλίας του στην Κωνσταντινούπολη.«Εκπληρώσαμε τις υποχρεώσεις μας που προβλέπονται από τη συμφωνία με την ΕΕ. Ωστόσο η ΕΕ δεν εκπλήρωσε τις δεσμεύσεις της εκτός από μια ελάχιστη συνεισφορά...Ελπίζω αυτή τη φορά να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα», πρόσθεσε.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πιθανό να παράσχει ένα πακέτο οικονομικής βοήθειας προς την Τουρκία για τους πρόσφυγες που βρίσκονται στην επικράτειά της, όπως δήλωσε νωρίτερα ο Ευρωπαίος Επίτροπος Προϋπολογισμού και Ανθρωπίνων Πόρων, Γιοχάνες Χαν.
Η οικονομική ενίσχυση ενδέχεται να είναι μικρότερη από αυτή που προσφέρθηκε προηγουμένως, σημείωσε ο ίδιος, τονίζοντας παράλληλα πως η εκταμίευσή του θα εξαρτηθεί από τη συμμόρφωση της Άγκυρας στην μεταναστευτική συμφωνία.
«Πολλά σχολεία, νηπιαγωγεία και νοσοκομεία για τους πρόσφυγες έχουν ήδη κατασκευαστεί και δεν χρειάζεται να ξαναχρηματοδοτηθούν. Η απαίτηση, ως εκ τούτου, είναι πολύ χαμηλότερη», δήλωσε ο Χαν στη γερμανική εφημερίδα Die Welt.
Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ήταν «επί της αρχής έτοιμη να παράσχει επιπλέον βοήθεια για την υποστήριξη των προσφύγων στην Τουρκία» μόνο εάν η Άγκυρα τερματίσει τις «πολιτικές της εκβιασμού» απειλώντας να στείλει περισσότερους πρόσφυγες και μετανάστες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, συμπλήρωσε.
Το προσφυγικό αποτελεί σημείο δριμείας κόντρας μεταξύ των δύο πλευρών, ιδίως από την περίοδο που ξεκίνησε η μαζική προσέλευση προσφύγων και μεταναστών στα ελληνοτουρκικά σύνορα.
Την Παρασκευή η Άγκυρα άσκησε δριμεία κριτική στην Ένωση, απαντώντας στην κριτική της Ε.Ε. περί «χρησιμοποίησης, από την Τουρκία, της μεταναστευτικής πίεσης για πολιτικούς σκοπούς».
Συγκεκριμένα, η Τουρκία κατηγόρησε την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι χρησιμοποιεί τους μετανάστες ως πολιτικό εργαλείο και επιτρέπει να «ποδοπατάται» το διεθνές δίκαιο.
Στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας σημειώνει ότι η στήριξη που παρέχει η ΕΕ στην Ελλάδα στην προσπάθεια να σταματήσει τη διέλευση των μεταναστών από τα σύνορα δείχνει ότι οι Ευρωπαίοι επιτρέπουν να παραβλέπονται οι δικοί τους νόμοι και οι δικές τους αξίες.
CNN Greece
Εκτάκτως στις Βρυξέλλες ο Ερντογάν
Σπεύδει στην Ευρωπαϊκή Ένωση ο Ταγίπ Ερντογάν με στόχο τη διαπραγμάτευση της ανανέωσης της τελωνειακής ένωσης Ε.Ε. - Τουρκίας, η οποία για την τουρκική οικονομία σημαίνει ούτε λίγο ούτε πολύ, όφελος της τάξης των 100 δις. ευρώ. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό κεφάλαιο για την ανάπτυξη της τουρκικής οικονομίας ιδιαιτέρως υπό τις παρούσες συνθήκες υφεσιακής πίεσης και αστάθειας.
Λαμβανομένου υπ' όψιν του διαλόγου που είχε την Παρασκευή 6 Μαρτίου ο Ταγίπ Ερντογάν με την Άνγκελα Μέρκελ συμπεραίνεται πως ο πρόεδρος της Τουρκίας στις Βρυξέλλες θα διαπραγματευτεί επίσης την επανεξέταση των ρυθμίσεων της συμφωνίας για το μεταναστευτικό μεταξύ Άγκυρας και Βρυξελλών.
Η εξέλιξη αυτή προφανώς καταδεικνύει τους πραγματικούς στόχους της τουρκικής στρατηγικής, η οποία πυροδότησε την έκρηξη του μεταναστευτικού και προσφυγικού ζητήματος την τελευταία εβδομάδα. Τώρα διαφαίνονται με ευκρίνεια οι στρατηγικοί στόχοι της Άγκυρας καθώς εξηγούνται και οι τακτικές κινήσεις της. Είναι γνωστό στην τουρκική πρωτεύουσα πως όταν η Τουρκία επιθυμεί να πιέσει την Ε.Ε. τότε πάντα χρησιμοποιεί την Ελλάδα θεωρώντας πως είναι ο αδύναμος κρίκος σε αυτό το ζήτημα λόγω των εκκρεμοτήτων στα ελληνοτουρκικά ζητήματα, το Κυπριακό και βεβαίως τα τελευταία χρόνια και το μεταναστευτικό - προσφυγικό ζήτημα
Υπό αυτές τις συνθήκες έμπειροι διπλωμάτες στην Άγκυρα και στην Αθήνα θεωρούν πως είναι πολύ πιθανόν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις που έφτασαν σε κρίσιμο σημείο τα τελευταία 24ωρα με τα γεγονότα στον Έβρο να επακολουθήσουν εκτονωτική πορεία. Σημειώνουν ωστόσο πως ο Ταγίπ Ερντογάν θα διατηρήσει την ένταση όσο καιρό διαπραγματεύεται με τις Βρυξέλλες προκείμενου να ικανοποιήσει το μέγιστο των επιδιώξεών του.
Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ ο πρόεδρος της Τουρκίας, προτίθεται να διαπραγματευτεί επίσης στις Βρυξέλλες το άνοιγμα νέων κεφαλαίων που αφορούν την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην Ε.Ε., θέμα λησμονημένο και για ορισμένους εταίρους ζήτημα που έχει λήξει αφού δεν τίθεται θέμα ένταξης της χώρας αυτής στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Επίσης ο πρόεδρος της Τουρκίας προτίθεται να ξεκαθαρίσει άμεσα την εκκρεμότητα των 6 δις. ευρώ που έχει υποσχεθεί η Ευρώπη στη Τουρκία ως βοήθεια στο μεταναστευτικό. Πρόκειται δηλαδή για μία εφ' όλης της ύλης διαπραγμάτευση της Άγκυρας με τις Βρυξέλλες υπό την πίεση του μεταναστευτικού ζητήματος και αμέσως μετά τη συμφωνία εκεχειρίας που επετεύχθη μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας για το Ιντλίμπ.
Διαβάστε επίσης:
zougla Newsroom
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου