Παρασκευή, 1 Ιουνίου 2018

Η Ιταλία έχει κυβέρνηση και η Ευρώπη μία κίνηση...!!!

Η Ιταλία έχει πλέον και επίσημα κυβέρνηση. Ο νέος πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε και τα στελέχη των Πέντε Αστέρων και της ακροδεξιάς Λέγκας του Βορρά που αναλαμβάνουν υπουργικές θέσεις, 

 μεταξύ αυτών και οι επικεφαλής των δύο κομμάτων Λουίτζι Ντι Μάιο (Πέντε Αστέρια) και Ματτέο Σαλβίνι (Λέγκα), ορκίστηκαν ενώπιον του Προέδρου της Ιταλίας Σέρτζιο Ματαρέλα. Η πρόκληση όμως μόλις τώρα αρχίζει, καθώς η σχέση μεταξύ της νέας Ιταλικής κυβέρνησης και των Βρυξελλών παραμένει ένα μεγάλο ερώτημα. 
Τα πρώτα μηνύματα δεν ήταν ενθαρρυντικά, με επικριτικές δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων, όμως στη συνέχεια οι τόνοι έπεσαν. Πολλές από τις αντιευρωπαϊκές και αντιμεταναστευτικές θέσεις της νέας ιταλικής κυβέρνησης είναι σχεδόν σίγουρο πως θα προκαλέσουν αντιδράσεις.
Όπως και πολλές από τις «κατευθύνσεις» των Βρυξελλών - πιο συγκεκριμένα του Βερολίνου - θεωρούνται εκ των προτέρων μη αποδεκτές για τη Ρώμη. Η αναζήτηση της «χρυσής τομής» μόνο εύκολη υπόθεση δεν θα είναι. 
«Αν οι Βρυξέλλες δεν υποχωρήσουν, η καταστροφή πλησιάζει την Ιταλία και την Ε.Ε», υποστηρίζει η βρετανική εφημερίδα Guardian και συνεχίζει: «Η λιτότητα έχει δημιουργήσει μια πολιτική στροφή εναντίον του ευρώ και της ίδιας της Ε.Ε. από την Ελλάδα μέχρι την Ιταλία και οι Βρυξέλλες πρέπει να σταματήσουν την 'εξάπλωσή' της. Η νέα ιταλική κυβέρνηση μπορεί να βρεθεί σε πορεία σύγκρουσης με τους κανόνες της ευρωζώνης. Η Άγκελα Μέρκελ, που φέρει την κύρια ευθύνη για την καταστροφή της ευρωζώνης της λιτότητας, δήλωσε ότι θα εργαστεί με οποιαδήποτε κυβέρνηση αρκεί να κάνει σεβαστούς τους κανόνες» . 
«Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα υπέφερε από την τιμωρία, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε ότι φοβόταν "την ιδεολογική ή την πολιτική επιμόλυνση" και όχι την "οικονομική". Η Ελλάδα θα έπρεπε να λάβει το μάθημά της, με άλλα λόγια, θα έπρεπε να αποθαρρυνθεί η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ιταλία από το να επιλέξουν πολιτικές κατά της λιτότητας στην ευρωζώνη. Η συνέχιση αυτής της προσέγγισης προκαλεί καταστροφή όχι μόνο στα εκατομμύρια που επλήγησαν από τη λιτότητα αλλά και στο μέλλον της ευρωζώνης και της Ε.Ε. Μια νέα σοσιαλιστική κυβέρνηση ήρθε στην εξουσία στην Ισπανία και, τώρα, θα πρέπει να οικοδομήσει ένα συνασπισμό αλλαγής εντός της Ε.Ε» καταλήγει ο Guardian.
Η νέα Ιταλική κυβέρνηση
Στη νέα κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε, εννέα υπουργοί προέρχονται από τα Πέντε Αστέρια, επτά από τη Λέγκα και τρεις είναι καθαρά τεχνοκράτες. Ο αρχηγός των Πέντε Αστέρων Λουίτζι Ντι Μάιο και ο επικεφαλής της Λέγκα, Ματτέο Σαλβίνι είναι -αντίστοιχα- υπουργοί Εργασίας και Ανάπτυξης, και Εσωτερικών, αλλά και αντιπρόεδροι της κυβέρνησης. Για όλους τους υπουργούς είναι η πρώτη κυβερνητική εμπειρία, με μοναδική εξαίρεση, τον επικεφαλής του υπουργείου Εξωτερικών, Έντσο Μοάβερο Μιλανέζι, ο οποίος ήταν υπουργός Ευρωπαϊκών υποθέσεων στις κυβερνήσεις των Μάριο Μόντι και Ενρίκο Λέτα.
Ο αρχηγός των Πέντε Αστέρων και νέος υπουργός Εργασίας και Ανάπτυξης, δήλωσε ότι «οι υπουργοί θα ξεκινήσουν να εργάζονται για να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας». «Θέλουμε να δημιουργήσουμε απασχόληση για όποιον δεν έχει δουλειά, για να στηρίξουμε τους επιχειρηματίες και για όποιον θέλει να βγει στην σύνταξη», τόνισε ο Ντι Μάιο.
Παράλληλα, ο υπουργός αρμόδιος για την οικογένεια και τα άτομα με ειδικές ανάγκες, Λορέντσο Φοντάνα, δήλωσε ότι «το θέμα δεν είναι η έξοδος από το Ευρώ, αλλά να μπορέσουν να τροποποιηθούν, κατά το δυνατό, οι συνθήκες, για να έρθουν πιο κοντά στα συμφέροντα των Ιταλών». «Πιστεύω ότι υπάρχουν και άλλοι λαοί που έχουν αυτή την επιθυμία», πρόσθεσε ο Φοντάνα, στέλεχος της ακροδεξιάς «Λέγκα».
Ο Ματέο Σαλβίνι, ο νέος υπουργός Εσωτερικών και γραμματέας της Λέγκα, επανέλαβε ότι θα δουλέψει για να ενισχύσει την ασφάλεια των ιταλών και ότι θα αρχίσει να εργάζεται ήδη από απόψε. Όπως ανακοίνωσε στόχος του είναι να περικόψει «το ποσό των 5 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχει εγκριθεί για την υποδοχή προσφύγων και μεταναστών. Είναι ένα ποσό το οποίο μου φαίνεται υπερβολικό». Όπως είπε «οι πόρτες της Ιταλίας θα είναι ανοικτές για τους καλούς ανθρώπους, αλλά θα δοθεί εισιτήριο χωρίς επιστροφή σε όσους έρχονται στην Ιταλία για να δημιουργήσουν προβλήματα και πιστεύουν ότι κάποιος θα τους συντηρήσει για όλη τους την ζωή». «Πρέπει να πάνε σπίτι τους, θα είναι μια από τις προτεραιότητές μας», κατέληξε ο επικεφαλής της Λέγκα.
Πρώτο μήνυμα από Τουσκ
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ συνεχάρη  τον νέο πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε, επισημαίνοντας σε επιστολή που του απηύθυνε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση σήμερα χρειάζεται «ενότητα και αλληλεγγύη περισσότερο από ποτέ». «Ο διορισμός σας έρχεται σε μια κρίσιμη ώρα για την Ιταλία και όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Για να ξεπεράσουμε τις κοινές προκλήσεις μας, χρειαζόμαστε ενότητα και αλληλεγγύη περισσότερο από ποτέ», τονίζει ο Τουσκ στην επιστολή του.

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου