Παρασκευή 1 Ιουνίου 2018

Παρασκήνιο: Γιατί «πάγωσε» η συμφωνία με τα Σκόπια -Πού είπε «όχι» ο Τσίπρας...!!!

Πλούσιο είναι το παρασκήνιο των ζυμώσεων Αθήνας και ΠΓΔΜ για το Ονοματολογικό, καθώς αμφότερες παίζουν σκληρό παιχνίδι στο πιο κομβικό σημείο της διαπραγμάτευσης.

Το κλίμα που βγαίνει από τους επιτελείς του Μαξίμου, είναι πως οι γείτονες οπισθοχωρούν σε σχέση με όσα προ ημερών συμφωνήθηκαν στις Βρυξέλλες. Και τα οποία ώθησαν τον ίδιο τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά (έπειτα από δύο συναντήσεις που είχε με τον Νικολά Ντιμιτρόφ) να κάνει λόγο για συμφωνία από το Βερολίνο, όπου και είχε συνάντηση με τον ομόλογό του.
Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida ο Πρωθυπουργός- μέσω της διπλωματικής οδού- διεμήνυσε ότι δεν γίνεται να αλλάξουν όσα συμφωνήθηκαν την Κυριακή.

«Οχι» Τσίπρα σε νέο γύρο διαβουλεύσεων
Με τις ίδιες πηγές να σχολιάζουν ότι η άλλη πλευρά θέλησε είτε να γίνει νέα συνάντηση μεταξύ υπουργών εξωτερικών, είτε να συγκαλέσουν εκ νέου σύσκεψη τα τεχνικά κλιμάκια. Πράγμα, στο οποίο και πάλι ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε αρνητικός.
Με φόντο τα παραπάνω, η Αθήνα εμμένει στο erga omnes που προϋποθέτει τη Συνταγματική Αναθεώρηση και κάνει σαφές ότι «η συζήτηση έκλεισε την προηγούμενη Κυριακή. Δεν υπάρχει κάτι άλλο να συζητήσουμε». Μεγάλο ερωτηματικό παραμένει αν τις επόμενες ώρες θα υπάρξει λύση ή θα οδεύσουμε σε ναυάγιο.
Αθήνα: Η ΠΓΔΜ δεν είναι έτοιμη να ανταποκριθεί στη συμφωνία των Βρυξελλών
Νωρίτερα, κυβερνητικός αξιωματούχος της Αθήνας άφηνε να εννοηθεί ότι απομακρύνεται το ενδεχόμενο συμφωνίας στο σκοπιανό τις επόμενες ημέρες. 
«Η πλευρά της ΠΓΔΜ από ό,τι φαίνεται δεν είναι ακόμη έτοιμη να ανταποκριθεί στα όσα συμφωνήθηκαν στις Βρυξέλλες ανάμεσα στους δύο υπουργούς Εξωτερικών. Συνεπώς, η πιθανότητα συμφωνίας εντός των επόμενων ημερών φαίνεται πως απομακρύνεται. Πιθανότατα να απομακρύνεται και η τηλεφωνική επικοινωνία των δύο πρωθυπουργών», είπε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός αξιωματούχος. 
Οπως προκύπτει είναι δύσκολο να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα που θα οδηγούσε τα Σκόπια στον προθάλαμο της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, ένα χρονοδιάγραμμα που είχε ως ορόσημο τη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου. 
Να σημειωθεί ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος το πρωί, σε αντίθεση με τον Νίκο Κοτζιά που τις τελευταίες ημέρες εμφανιζόταν βέβαιος για την ύπαρξη συμφωνίας,  επισήμανε ότι «δεν υπάρχει συμφωνία αυτή τη στιγμή». 
Σκόπια: Χρειάζεται πολιτική υπευθυνότητα για την εξεύρεση λύσης
Πηγές από τη σκοπιανή κυβέρνηση, όπως μεταδίδει η ιστοσελίδα telma, ζητούν να υπάρξει υπεύθυνη πολιτική συμπεριφορά.
«Σε αυτές τις στιγμές δεν πρέπει να επικρατήσει η φημολογία. Η υπεύθυνη συμπεριφορά όλων των εμπλεκόμενων και στις δύο χώρες είναι το μεγαλύτερο όφελος και για την εξεύρεση λύσης», ανέφεραν πηγές της κυβέρνησης των Σκοπίων, ως απάντηση στον Ελληνα κυβερνητικό αξιωματούχο.

Πηγή :
iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου