Δευτέρα 14 Μαΐου 2018

Αξιολόγηση fast track θέλουν Αθήνα και δανειστές...!!!

Στον αστερισμό της τέταρτης αξιολόγησης και της τελικής διαπραγμάτευσης για την έξοδο από το Μνημόνιο επιστρέφει από σήμερα η πολιτική ατζέντα, με την κυβέρνηση να έχει ήδη στα χέρια της το προσχέδιο τεχνικής συμφωνίας ( staff level agreement) που έχουν αποστείλει οι δανειστές.

Επ’ αυτού του προσχεδίου αρχίζουν σήμερα στο Hilton οι συζητήσεις με τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών, ενώ από την Τετάρτη θα βρίσκονται στην Αθήνα και οι επικεφαλής του κουαρτέτου. Στόχος είναι οι διαπραγματεύσεις να μην κρατήσουν περισσότερο από μια εβδομάδα και να εγκριθεί το staff level agreement στο Eurogroup της 24ης Μαιου, ανοίγοντας τον δρόμο για το κλείσιμο της  τελικής συμφωνίας -πακέτο (αξιολόγηση, έξοδος, χρέους) στις 21 Ιουνίου ή το αργότερο στις 12 Ιουλίου.

Η πολιτική βούληση, ωστόσο, όλων των πλευρών για διαπραγμάτευση fast- track δεν αναιρεί τον υψηλό βαθμό δυσκολίας σε αρκετά από τα ανοιχτά ζητήματα της τέταρτης αξιολόγησης, με κορυφαία εξ αυτών τις αναπροσαρμογές στον ΕΝΦΙΑ με βάση τις νέες αντικειμενικές τιμές, τις αλλαγές στον νόμο Κατσέλη, την αύξηση του ΦΠΑ στα πέντε νησιά του Αιγαίου, την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, καθώς και την αξιολόγηση και την τοποθέτηση νέων, ανεξάρτητων γενικών γραμματέων στο Δημόσιο.
Στο προσχέδιο της τεχνικής συμφωνίας που έχουν στείλει οι δανειστές περιλαμβάνεται, κατά τις πληροφορίες, και το ιδιαίτερα θερμό ζήτημα των συντάξεων - δηλαδη, η πορεία και τα αποτελέσματα του επανυπολογισμού των συντάξεων. Με βάση αυτόν τον επανυπολογισμό θα πρέπει να εφαρμοστούν από 1ης Ιανουαρίου του 2019 οι ψηφισμένες περικοπές στις συντάξεις, με στόχο την εξοικόνόμηση 1,8 δις ευρώ.
Η κυβέρνηση έχει αποκλείσει σε όλους τους τόνους οποιαδήποτε επαναδιαπραγμάτευση επι των περικοπών στην παρούσα συγκυρία, θεωρείται δεδομένο όμως ότι ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα βάλει στο τραπέζι των συζητήσεων την παράλληλη εφαρμογή των θετικών αντίμετρων επικαλούμενος τα υπερπλεονάσματα που παράγει σταθερά η ελληνική οικονομία.
Άμεσες αποφάσεις, πάντως, στο θέμα των αντίμετρων δεν αναμένονται, καθώς το ΔΝΤ έχει ζητήσει να συνεκτιμηθούν και τα στοιχεία για το ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου που θα ανακοινωθούν στις αρχές Ιουνίου. Είναι ενδεικτικό άλλωστε ότι αναφορά στα αντίμετρα δεν υπάρχει ούτε στο προσχέδιο της τεχνικής συμφωνίας, ενώ συνολικά θεωρείται απίθανο να κλείσουν έως τον Ιούλιο και τα 88 προαπαιτούμενα της τέταρτης αξιολόγησης. Πιθανότερο σενάριο παραμένει εκείνο της μεταφοράς αρκετών προαπαιτούμενων στο μεταμνημονιακό πρόγραμα μεταρρυθμίσεων με δεσμευτικά χρονοδιαγράμματα και στόχους.
Καθοριστικό, σε κάθε περίπτωση, για την φόρμουλα που θα επιλεγεί θα είναι το πακέτο της τελικής συμφωνίας για το μοντέλο εξόδου και τη ρύθμιση του χρέους, το οποίο θα καθορίσει και την μορφή της μεταμνημονιακής εποπτείας.
Εδώ, είναι πιθανό να υπάρξουν νέα μηνύματα από την πλευρά των δανειστών στην αποψινή συνεδρίαση του EuroWorkingGroup. Στην συνεδρίαση ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης θα ενημερώσει για την πορεία της αξιολόγησης, το ενδιαφέρον όμως εστιάζεται στο νεώτερο στίγμα που θα δώσουν οι δανειστές για τις συζητήσεις που αφορούν την λύση στο χρέος - το εάν δηλαδή προκρίνεται ο γαλλικός «αυτόματος» μηχανισμός ελάφρυνσης με βάση το ΑΕΠ ή το γερμανικό μοντέλο με την «ρήτρα αιρεσιμότητας» και την σύνδεση της ρύθμισης του χρέους με την εκπλήρωση συγκεκριμένων προαπαιτούμενων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου