Δευτέρα 14 Μαΐου 2018

ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ : Τσίπρας και Ζάεφ καλούνται να κόψουν τον γόρδιο δεσμό του ονόματος...!!!

Αδικαιολόγητη, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα -εκτός αν αλλάξει κάτι τα επόμενα 24ωρα-, είναι η αισιοδοξία που συντηρείται τα τελευταία εικοσιτετράωρα για την επίλυση του προβλήματος της ονομασίας των Σκοπίων, 

καθώς εξελίσσεται μία σκληρή διαπραγμάτευση μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών.

Αξιωματούχοι που γνωρίζουν το παρασκήνιο δήλωσαν στην ιστοσελίδα μας, Hellas Journal, ότι η αισιοδοξία δεν υποστηρίζεται από τα γεγονότα, καθώς η πλευρά των Σκοπίων έθεσε στο τραπέζι αιτήματα που αδυνατεί να αποδεχθεί η ελληνική πλευρά.
Ο κ. Κοτζιάς και Ντιμιτρόφ, που δεν έφτασαν σε συμφωνία ούτε μετά τις εξάωρες διαπραγματεύσεις στο Σούνιο, περιμένουν τώρα τη συνάντηση των πρωθυπουργών, Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ, οι οποίοι καλούνται να βρουν, να προκρίνουν και να εγκρίνουν ένα συμβιβασμό, που δεν θα τους κοστίσει πολιτικά και κομματικά. Παλεύουν για το λιγότερο δυνατό πολιτικό κόστος, μας τόνισαν οι αξιωματούχοι.

Βέβαια ο συμβιβασμός είναι συμβιβασμός και σημαίνει πικρές υποχωρήσεις για όλες τις πλευρές, ώστε να μην υπάρχουν νικητές και ηττημένοι.
Με τα σημερινά δεδομένα παραμένουν μεν στο τραπέζι οι ονομασίες Gorna Makedonjia και Nova Makedonjia, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι και συμφωνούν απόλυτα οι πλευρές. Οι Σκοπιανοί ζητούν να παραμείνει καθαρά η λέξη «Μακεδονία» στην ονομασία που θέλουν να χρησιμοποιούν για το εσωτερικό, μία εξέλιξη με την οποία διαφωνεί κάθετα η ελληνική πλευρά. Ο κ. Κοτζιάς απορρίπτει χωρίς καμία άλλη συζήτηση τη διπλή ονομασία και ζητά ένα όνομα για όλες τις χρήσεις.
Όπως γράψαμε το Σάββατο:
  • Η νέα ονομασία θα πρέπει να ισχύει erga omnes και να υπάρχει συνταγματική κατοχύρωση αυτού του εύρους χρήσης και αφού ολοκληρωθεί η επικυρωτική διαδικασία της Συμφωνίας, τότε μόνο θα δοθεί από την Ελλάδα το πράσινο φως για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε. και της πρόσκλησης για ένταξη στο ΝΑΤΟ.
Πολλοί κάνουν το λάθος και υποστηρίζουν ότι η ονομασία δεν είναι το πιο μεγάλο «αγκάθι» των διαπραγματεύσεων. Όμως όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα, ακόμα και αν υποχωρούσε στα άλλα θέματα η ελληνική πλευρά, όπως π.χ. σε κάποιες μορφές αλυτρωτισμού, το ζήτημα της ονομασίας πρέπει να είναι καθαρό. Οπότε, ενώ η κυβέρνηση δέχεται να υπάρχουν στην τελική ονομασία λέξεις όπως «Μακεδονία» ή «Μακεδονική», απορρίπτει διπλή ονομασία και απαιτεί αλλαγή του Συντάγματος της πΓΔΜ. Αυτή τη στιγμή ο κ. Ζάεφ δεν έχει την δυνατότητα να αλλάξει το Σύνταγμα της χώρας του και η Ελλάδα δεν έχει καν την πολυτέλεια να προχωρήσει σε προκαταρκτική συμφωνία, όπως ζητούν πονηρά οι Σκοπιανοί, για να ανοίξει ο δρόμος του ΝΑΤΟ και μετά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η κυβέρνηση πρέπει να αποφύγει συμβιβασμό, ο οποίος δεν θα είναι τελικός και θα υλοποιηθεί στην πορεία, καθώς δεν υπάρχει ακόμα η αναγκαία εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο χωρών.
Η απόφαση του κ. Ζάεφ να επιμένει να διατηρεί στη θέση του τον κ. Ντιμιτρόφ, δείχνει ότι οι Σκοπιανοί έχουν «μοιράσει» το παιγνίδι και έχουν επιλέξει τους ρόλους των «κακών» και των «καλών». Ο πρωθυπουργός Τσίπρας επιθυμεί να ξεκαθαρίσει την κατάσταση με τον Σκοπιανό ομόλογό του και ειδικά τα «σκοτεινά» σημεία της διαπραγμάτευσης του Ντιμιτρόφ, ο οποίος αποτελεί εμπόδιο για τη λύση. Και είναι απορίας άξιο γιατί δεν έχει διοριστεί στη θέση του διαπραγματευτή κάποιος που είναι του κλίματος του κ. Ζάεφ.
Η συνάντηση των δύο πρωθυπουργών θα πραγματοποιηθεί στις 17 Μαΐου στη Σόφια, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων. Με τα σημερινά δεδομένα, δεν προβλέπεται εντυπωσιακή εξέλιξη στη Σόφια της Βουλγαρίας, εκτός αν φτάσει ο κ. Ζάεφ με εντελώς διαφορετικές θέσεις.
Αμέσως μετά τη Σόφια, ο κ. Νίκος Κοτζιάς θα ταξιδέψει στην Ουάσιγκτον και τη Νέα Υόρκη, όπου θα έχει σημαντικές επαφές με αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης και των Ηνωμένων Εθνών. Θα συνομιλήσει με τον Αμερικανό ομόλογό του, Μαικ Πομπέο και τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας, Τζον Μπόλτον, ενώ έχει ήδη ζητήσει ακρόαση από τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες.
Με δεδομένο ότι τα περιθώρια έχουν στενέψει για τη συμμετοχή των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, οι συναντήσεις του κ. Κοτζιά στην Ουάσιγκτον και τον ΟΗΕ, κρίνονται ως εξαιρετικά χρήσιμες. Σε όλες τις συναντήσεις βασικό θέμα συζήτησης θα είναι το Σκοπιανό, αν και με την αμερικανική πλευρά ο Έλληνας υπουργός θα συνεχίσει τον στρατηγικό διάλογο, που ξεκίνησε με τον προηγούμενο υπουργό Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον και συνέχισε με τον προηγούμενο σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας, στρατηγό ΜακΜάστερ. Ο κ. Πομπέο και ο κ. Μπόλτον δεν πρόκειται να πιέσουν την Ελλάδα για το Σκοπιανό καθώς γνωρίζουν ήδη ότι έκανε τις υποχωρήσεις, που θεωρεί κρίσιμες για να επιλυθεί το πρόβλημα.
Όπως έγραψε το Σάββατο η ιστοσελίδα:
  • Η Ελληνική κυβέρνηση είναι εξαιρετικά δύσκολο να προσφέρει στον κ. Ζάεφ αυτό που θα ήθελε ο ίδιος: απόφαση για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. τον Ιούνιο και πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ στην Σύνοδο Κορυφής του Ιουλίου, απλώς και μόνο με την προβολή του καλού κλίματος στις μέχρι τώρα συνομιλίες και την υπόσχεση ότι με ισχυρό χαρτί την απόφαση της Ε.Ε. ,θα πείσει την κοινή γνώμη του για την εφαρμογή και υλοποίηση των συμφωνηθέντων.
Η αποδοχή μιας τέτοιας φόρμουλας, είναι εξαιρετικά δύσκολο να γίνει αποδεκτή από την Αθήνα, καθώς στο εύφλεκτο πολιτικό τερέν η κυβέρνηση θα έμενε χωρίς στηρίγματα όχι μόνο από τον κ. Καμμένο αλλά ακόμη και από εκείνες τις δυνάμεις της κεντροαριστεράς που βλέπουν θετικά την προσπάθεια επίλυσης του ονοματολογικού.
Υπό αυτό το πρίσμα εάν ο κ. Ζάεφ δεν προβεί σε μια πανηγυρική και ρητή αποδοχή του erga omnes και της συνταγματικής κατοχύρωσης του και αποδεχθεί ότι το επόμενο βήμα σε Ε.Ε. και ΝΑΤΟ θα γίνει αυτομάτως μετά την πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας, οι δυο πρωθυπουργοί θα περιορισθούν στο να διατηρήσουν ζωντανή την διαδικασία και να καταβληθεί μια ακόμη προσπάθεια το φθινόπωρο καθώς πλέον ο μεγάλος όγκος της διαπραγμάτευσης είναι έτοιμος, και όπως και ο Νίκος Κοτζιάς έχει δηλώσει, οι αρχές του 2019 είναι το πρακτικό χρονοδιάγραμμα για εξεύρεση λύσης καθώς αποτελεί και την έναρξη ενός εκλογικού κύκλου στις δυο χώρες…

Μ. ΙΓΝΑΤΙΟΥ


Πηγή: hellasjournal.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου