Δευτέρα 14 Μαΐου 2018

Προληπτική γραμμή με αυστηρούς όρους μετά το πρόγραμμα ζητά η ΕΚΤ...!!!

Υπέρ ενός προληπτικού προγράμματος με «αυστηρούς και αποτελεσματικούς όρους» για την επόμενη μέρα μετά το μνημόνιο τάσσεται ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ στους θεσμούς, Φραντσέσκο Ντρούντι, διευκρινίζοντας ότι η απόφαση εναπόκειται πλήρως στην ελληνική κυβέρνηση.

Σε συνέντευξή του στη Ναυτεμπορική ο κ. Ντρούντι  υπογραμμίζει ότι ένα τέτοιο πρόγραμμα θα διατηρούσε το waiver για τα ελληνικά ομόλογα, θα προλάμβανε τις διακυμάνσεις στις καταθέσεις, θα επιτάχυνε την άρση των capital controls και θα επέτρεπε τη συμπερίληψη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Επιπλέον κάνει λόγο για ασταθές κλίμα για την Ελλάδα στις αγορές τονίζοντας ότι «η μεταβλητότητα στις ελληνικές χρηματοπιστωτικές αγορές τους τελευταίους μήνες σίγουρα
επηρεάστηκε από τις διεθνείς εξελίξεις μετά την κάμψη των τιμών των μετοχών στα διεθνή χρηματιστήρια τον Φεβρουάριο. Η αύξηση των διαφορών αποδόσεων των ελληνικών κρατικών ομολόγων, η οποία ήταν εντονότερη από ό,τι σε άλλες χώρες, υποδηλώνει ότι το κλίμα στις αγορές σχετικά με την Ελλάδα παραμένει μάλλον ασταθές.»
Τα προσεχή χρόνια η Ελλάδα θα πρέπει να επιστρέψει στις χρηματοπιστωτικές αγορές με διατηρήσιμο τρόπο. Προκειμένου να διασφαλιστεί αυτό, θα πρέπει να πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις, σημειώνει και αναφέρει:
«Επάνοδος σε πορεία διατηρήσιμης ανάπτυξης. Αυτό μπορεί να εξασφαλιστεί μόνο μέσω της συνεχιζόμενης δέσμευσης για μεταρρυθμίσεις.
Επιπλέον, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι μια πειστική συμφωνία σχετικά με τη δέσμη μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους θα αποτελέσει σημαντικό παράγοντα για την εξασφάλιση διαρκούς πρόσβασης στις αγορές κεφαλαίων. Προκειμένου να συμβεί αυτό, απαιτείται η πλήρης υλοποίηση του προγράμματος, όπως έχει επανειλημμένως τονίσει το Eurogroup. Υπό την προϋπόθεση ότι θα σημειωθεί πρόοδος, π.χ. εάν επιτευχθεί σύντομα συμφωνία σε επιτελικό επίπεδο (staff level agreement - SLA) μέχρι την αρχή του καλοκαιριού θα γνωρίζουμε το εύρος της δέσμης μέτρων για το χρέος.
Ένα ισχυρό πλαίσιο μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος θα μείωνε επίσης τους κινδύνους από απρόσμενες διαταραχές. Από τη σκοπιά της νομισματικής πολιτικής, είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι χρειάζεται ένα ορθά καθορισμένο πρόγραμμα (επίσης προληπτικού χαρακτήρα), με αυστηρούς και αποτελεσματικούς όρους, προκειμένου η ΕΚΤ να διατηρήσει την παρέκκλιση (waiver) σχετικά με την επιλεξιμότητα των ελληνικών κρατικών ομολόγων για όσο διάστημα οι πιστοληπτικές αξιολογήσεις παραμένουν χαμηλότερες του επενδυτικού βαθμού.
Αν και δεν θα πρέπει να υπερτονιστεί ο άμεσος αντίκτυπος της άρσης του waiver, ωστόσο η διατήρησή του επιτρέπει την καλύτερη αντιμετώπιση περιόδων τυχόν αυξημένης μεταβλητότητας στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Μια αξιόπιστη συμφωνία μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος θα συνέβαλε επίσης και στην πρόληψη των διακυμάνσεων στις καταθέσεις και, κατ’ επέκταση, θα διευκόλυνε τη χαλάρωση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, η οποία είναι πολύ σημαντική για την υγεία του τραπεζικού συστήματος. To waiver αποτελεί επίσης προϋπόθεση για τη συμπερίληψη των ελληνικών κρατικών ομολόγων στο πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού του δημόσιου τομέα (public sector purchase programme – PSPP), γνωστό ως ποσοτική χαλάρωση (quantitative easing - QE), το οποίο θα περιλαμβάνει αγορές που σχετίζονται με την επανεπένδυση ομολόγων που έχουν αποπληρωθεί.
Ωστόσο, μετά από οκτώ χρόνια σε πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής έχει καίρια σημασία το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων να το αναλάβει η ίδια η Ελλάδα, που θα πρέπει να έχει και την κυριότητά του. Η απόφαση για την υποβολή ή μη σε πρόγραμμα προληπτικού χαρακτήρα εναπόκειται επομένως πλήρως στις ελληνικές αρχές.»

Πηγή: iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου