Παρασκευή 14 Ιουλίου 2017

Δευτεριάτικη... έξοδος (στις αγορές)!... !!!

Φαίνεται να «κλειδώνει», εκτός απροόπτου, η ημερομηνία εξόδου στις αγορές. Τη Δευτέρα 17 Ιουλίου θα...
ανακοινωθεί, 

 σύμφωνα με πληροφορίες, ότι ανοίγει το βιβλίο προσφορών για την έκδοση πενταετούς ομολόγου, με το ύψος του ποσού που θα αναζητά από τους επενδυτές η Ελλάδα να παραμένει άγνωστο.

Η κυβέρνηση από την πλευρά της τηρεί «σιγήν ιχθύος», ωστόσο οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το ομόλογο είναι ήδη καλυμμένο και ότι το βιβλίο προσφορών θα ανοίξει ταυτόχρονα με την ανακοίνωση «εξόδου» ή το αργότερο την Τρίτη.


Υπενθυμίζεται ότι πριν από μερικές εβδομάδες βρέθηκε για τον λόγο αυτό στο Λονδίνο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και τις τελευταίες ημέρες ο Γιώργος Χουλιαράκης.

Σύμφωνα πάντως με τις ίδιες πληροφορίες, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) θα ζητήσει μέσω του ομολόγου νέο χρήμα αλλά και αναχρηματοδότηση (roll over) των τίτλων που λήγουν το 2019, το ύψος των οποίων είναι 4 δισ. ευρώ και από αυτά τα 2 δισ. ευρώ βρίσκονται στην εσωτερική αγορά (τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία).

Ερώτημα αποτελεί αν οι ελληνικές τράπεζες θα συμμετάσχουν στη δημόσια προσφορά, καθώς έχουν πιάσει το «πλαφόν» αγορών ελληνικών ομολόγων που έχει επιβάλει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ωστόσο, με δεδομένο ότι έχουν στην κατοχή τους ελληνικούς τίτλους περί τα 700 εκατ. ευρώ (τριετές ομόλογο Σαμαρά) οι οποίοι λήγουν τη Δευτέρα, θεωρείται βέβαιο ότι το ποσό που θα εισπράξουν θα το «ρίξουν» στο νέο ομόλογο που θα εκδοθεί.

Σε κάθε περίπτωση, η έξοδος στις αγορές θα πρέπει είναι ασφαλής και αυτό δεν αφορά μόνο την πρώτη μετά το 2014, αλλά και τις επόμενες.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι πρέπει να διασφαλιστεί πως η τρίτη αξιολόγηση, το φθινόπωρο -που έχει αρκετά αγκάθια-, θα πρέπει να ολοκληρωθεί χωρίς καθυστερήσεις.

Ζητούμενο, λοιπόν, δεν είναι αν είναι τώρα η κατάλληλη στιγμή, αλλά αν θα είναι κατάλληλες οι συνθήκες σε 3-4 μήνες ώστε να επιχειρηθεί μια νέα απόπειρα έκδοσης κρατικών τίτλων.

Ετσι, η επιλογή της χρονικής στιγμής για έξοδο της Ελλάδας στις αγορές συνεχίζει να βρίσκεται στο μικροσκόπιο. Οι διαφορετικές απόψεις που διατυπώνονται δεν είναι στην πραγματικότητα εκ διαμέτρου αντίθετες, καθώς κάποιοι θεωρούν ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για μια πρώτη απόπειρα εξόδου, ενώ υπάρχουν και εκείνοι που θεωρούν -χωρίς όμως να είναι απόλυτοι- ότι καλό θα ήταν «να περιμένουμε λίγο».

«Η έξοδος της χώρας στις αγορές χρειάζεται να γίνει με τρόπο και συνθήκες που να διασφαλίζει μια διατηρησιμότητα. Το κλίμα τώρα είναι καλό, φαντάζομαι ότι έχουν μετρηθεί όλοι οι παράγοντες προκειμένου, αν γίνει το βήμα, να στεφθεί με επιτυχία» υποστηρίζει ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Λεωνίδας Φραγκιαδάκης.

Κορυφαία τραπεζικά στελέχη υπογραμμίζουν ότι το αν είναι θα είναι επιτυχής ή όχι η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές -επί του παρόντος η κυβέρνηση ούτε διαψεύδει ούτε επιβεβαιώνει τις πληροφορίες ότι στις αρχές της επόμενης εβδομάδας ο ΟΔΔΗΧ θα ζητήσει 2 δισ. ευρώ- δεν θα κριθεί μόνο από το ύψος του επιτοκίου (οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για επιτόκιο κοντά στο 4,70%).

«Είναι σημαντικό να δούμε ποια θα είναι η ζήτηση, από ποιους και από πόσους. Δηλαδή τα ποιοτικά χαρακτηριστικά, που θα μας επιτρέψουν να βγάλουμε τα πρώτα ασφαλή συμπεράσματα για τον βαθμό εμπιστοσύνης που δείχνουν στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας οι αγορές» υπογραμμίζουν άριστοι γνώστες των αγορών.

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου