Παρασκευή 14 Ιουλίου 2017

Προς νέο δόγμα Μέρκελ – Μακρόν...!!!

Eυρωομόλογο, κοινός υπουργός Οικονομικών, ενιαίος προϋπολογισμός και εναρμόνηση της φορολόγησης των επιχειρήσεων:  

Είναι  το σχέδιο Μακρόν για τη νέα εποχή στην ευρωζώνη – μένει όμως ακόμη δρόμος για να φανεί εάν θα είναι και το σχέδιο που θα ανοίξει τον δρόμο προς την “άλλη Ευρώπη” που προσδοκά η Ελλάδα ή εάν πρόκειται απλώς για την αρχή της Ευρώπης των “πολλών  ταχυτήτων” και των νέων ανισοτήτων.
Η ευρωπαϊκή ατζέντα του γάλλου προέδρου πάντως άνοιξε και επισήμως χθες στο Ελιζέ, στην πρώτη κοινή συνεδρίαση των υπουργικών συμβουλίων Γαλλίας και Γερμανίας επί θητείας Μακρόν και, μαζί, άνοιξε και το μεγάλο κεφάλαιο της ευρωπαϊκής διαπραγμάτευσης των επόμενων μηνών.
Σε πρώτο χρόνο η Ανγκελα Μέρκελ φαίνεται να δίνει χώρο και προοπτική στα σχέδια του Εμμανουέλ Μακρόν, υπό προϋποθέσεις και όρους όμως που δεν θα θέτουν σε αίρεση το γερμανικό δόγμα, ήτοι το δόγμα της αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας.
Ο κοινός προϋπολογισμός
Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν οι δύο ηγέτες μετά την συνεδρίαση, η Μέρκελ  δήλωσε ότι δεν είναι αντίθετη σε «έναν κοινό προϋπολογισμό για την ευρωζώνη», πρόσθεσε ότι «μπορούμε να συζητήσουμε και για έναν ευρωπαίο υπουργό Οικονομικών», κατέστησε σαφές ωστόσο ότι ορόσημο πριν από οποιαδήποτε δομική αλλαγή στην Ευρώπη αποτελούν οι γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου.
Προς επίρρωση δε της αμοιβαίας βούλησης για ανάταξη του ευρωπαϊκού οράματος με πρωταγωνιστή τον γαλλογερμανικό άξονα, οι δύο πλευρές προχώρησαν ήδη χθες, σύμφωνα με την Handelsblatt, στον οδικό χάρτη για την εναρμόνιση της φορολογίας των επιχειρήσεων, ενώ σε μια κίνηση με ισχυρή γεωπολιτική σημειολογία ανακοίνωσαν και την από κοινού κατασκευή ενός μαχητικού αεροσκάφους νέας γενιάς. Το πρώτο αυτό βήμα στην κατεύθυνση της κοινής άμυνας αποτελεί, πέραν των άλλων, και μήνυμα προς την Βρετανία και τους διαταλαντικούς γεωπολιτικούς της σχεδιασμούς μετά το Grexit, η ουσία ωστόσο της νέας εποχής του γαλλογερμανικού  άξονα θα κριθεί στο μέτωπο της οικονομίας και της ευρωπαϊκής διακυβέρνησης.
Αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία
Εκεί, πέραν των δημόσιων τοποθετήσεων και προθέσεων, οι πληροφορίες από διπλωματικές πηγές αλλά και τον γερμανικό Τύπο, αναφέρουν ότι η Μέρκελ – υπό την προϋπόθεση ευνοϊκού αποτελέσματος στις εκλογές του Σεπτεμβρίου – είναι έτοιμη για βήματα αλλαγής, μέσα όμως από «συμμαχίες προθύμων» και χωρίς σοβαρές παρεκκλίσεις από τους δημοσιονομικούς κανόνες. Σε αντιστάθμισμα, ο Εμμανουέλ Μακρόν φέρεται διατεθειμένος να παράσχει έμπρακτες δεσμεύσεις επαναφοράς της Γαλλίας στην «ενάρετη οδό» της δημοσιονομικής πειθαρχίας, διεκδικώντας παράλληλα περισσότερη αναπτυξιακή προοπτική και αλληλεγγύη στην ευρωζώνη – μια θέση, που καθιστά ευκρινή και με την σημερινή του συνέντευξη στις εφημερίδες Die Zeit και Ouest- France.
Μακρόν: Η Γερμανία επωφελείται από τις ανισότητες
Στην συνέντευξή του ο γάλλος πρόεδρος ζητά από το Βερολίνο περισσότερη αλληλεγγύη καθώς, όπως λέει, η Γερμανία επωφελείται από τις ανισότητες στην ευρωζώνη.
«Οι χώρες που ήταν ήδη χρεωμένες αυξάνουν ολοένα και περισσότερο τα χρέη τους. Αυτές που ήταν ήδη ανταγωνιστικές έγιναν ακόμη περισσότερο», λέει προσθέτοντας ότι η Γερμανία επωφελείται από τις μεταρρυθμιστικές επιτυχίες, οφείλει όμως την ανταγωνιστικότητά της εν μέρει και στις αδικίες της ευρωζώνης. «Το θέμα δεν είναι να "κοινοτικοποιήσουμε" τα προηγούμενα χρέη», δηλώνει τονίζοντας ότι αυτό που χρειάζεται περισσότερο είναι ισχυρότεροι μηχανισμοί αλληλεγγύης για το μέλλον.

Η μη «αμοιβαιοποίηση» των χρεών είναι, άλλωστε, και ο όρος που έχει θέσει η Μέρκελ προκειμένου να γίνει οποιαδήποτε συζήτηση περί του ευρωομολόγου – ενός ζητήματος, που ο Εμμανουέλ Μακρόν έχει θέσει εξ αρχής στην κορυφή της ατζέντας του.  Η ολοκληρωμένη πρόταση του γάλλου προέδρου επ’ αυτού αναμένεται να παρουσιαστεί μετά τον Σεπτέμβριο και η μορφή που εν τέλει θα έχει – εάν υπάρξει -  το ευρωομόλογο θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό και το εάν υπάρχει όντως προοπτική άρσης των εσωτερικών «αδικιών» στην ευρωζώνη που υπέδειξε ο ίδιος ο Μακρόν.

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου