Πέμπτη 15 Ιουνίου 2017

Το Eurogroup της λύσης ή της σύγκρουσης...!!!


Με – δημόσια τουλάχιστον – σήματα μετωπικής αναμέτρησης και με όλα τα σενάρια ανοιχτά μπαίνει η Αθήνα στο τερέν του σημερινού Eurogroup,  

επιμένοντας σε λύση για το χρέος κόντρα στην ακαμψία Σόιμπλε.
Βρυξέλλες, Παρίσι αλλά και Βερολίνο διατήρησαν και χθες τους τόνους της αισιοδοξίας για επίτευξη συμβιβασμού στη σημερινή συνεδρίαση, η ελληνική πλευρά ωστόσο επέλεξε πολύ πιο συγκρατημένη στάση με κυβερνητική πηγή μάλιστα να διαμηνύει ότι «είμαστε ακόμη πολύ μακριά από τη συμφωνία».
Η προειδοποίηση Τσίπρα μέσω Τουσκ
Αφετηρία αυτής της στάσης αποτέλεσαν τα μηνύματα – τόσο δημόσια από τους «συνήθεις» ευρωπαίους αξιωματούχους, όσο και ανεπίσημα μέσω των διαύλων επικοινωνίας του Μαξίμου – ότι η προσφερόμενη συμφωνία δεν θα είναι κάτι περισσότερο από μια οριακά βελτιωμένη εκδοχή της πρότασης Σόιμπλε της 22ας Μαϊου
συνοδευόμενη και από μια αυξημένη δόση, πιθανώς στην κλίμακα από 9 έως 11 δις ευρώ. Στην πράξη οι δανειστές, και κυρίως η πλευρά Σόιμπλε, έσπευσαν να διαμηνύσουν με κάθε τρόπο ότι δεν πρέπει να αναμένεται επί της ουσίας βελτιωμένη πρόταση για το χρέος και ότι τα μεσοπρόθεσμα μέτρα θα προσδιοριστούν μετά τη λήξη του Μνημονίου.
Ως απάντηση σ’ αυτό το κλίμα ήρθε η προειδοποίηση από ελληνικές κυβερνητικές πηγές ότι εάν δεν υπάρξει βελτιωμένη πρόταση από την πλευρά Σόιμπλε σήμερα η Αθήνα θα μεταφέρει το θέμα στη σύνοδο κορυφής της 22ας Ιουνίου – μια πρόθεση για την οποία ο πρωθυπουργός ενημέρωσε και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. Οι πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας είπε στον κ. Τουσκ πως, σε περίπτωση μη συμφωνίας στο Eurogroup, αύριο κιόλας θα υποβάλει γραπτό αίτημα για τη σύγκλιση άτυπης συνόδου κορυφής της ευρωζώνης στο περιθώριο της συνόδου της Ε.Ε.
Το νέο «nein» του Σόιμπλε
Η απάντηση του Βερολίνου στην κίνηση Τσίπρα ήρθε με ένα ακόμη “nein” του Σόιμπλε και με τον εκπρόσωπο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών να επαναλαμβάνει χθες το βράδυ ότι βλέπει συμβιβασμό ως προς την εκταμίευση της δόσης αλλά δεν θα υπάρξουν εγγυήσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
«Εχουμε την πεποίθηση ότι θα μπορέσουμε να συμφωνήσουμε για ένα βιώσιμο συνολικό πακέτο στο πλαίσιο της διαδικασίας που προβλέπεται στην απόφαση του Eurogroup του Μαίου του 2016», είπε ο εκπρόσωπος του Σόιμπλε. Ερωτώμενος όμως για το θέμα του χρέους είπε πως  «δεν υπάρχει μια εγγύηση και ένας αυτοματισμός για ελάφρυνση του χρέους» και ότι μέτρα ελάφρυνσης μπορούν να αποφασιστούν μόνο μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος το 2018.

Deutsche Welle: Απερρίφθη το γαλλικό σχέδιο
Την ίδια ώρα, η Deutsche Welle μετέδιδε πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει ήδη απορρίψει και την γαλλική πρόταση για ελάφρυνση του χρέους με ρήτρα ανάπτυξης. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι συνεργάτες του γερμανού υπουργού Οικονομικών χαρακτηρίζουν χάσιμο χρόνου την ελληνική εμμονή στο γαλλικό σχέδιο υποστηρίζοντας ότι η πρωτοβουλία διαμεσολάβησης του γάλλου υπουργού Οικονομικών Μπρούνο Λε Μερ κινείται εκτός των ορίων της συμφωνίας του Μαίου του 2016. Κατά τις ίδιες πηγές, ενδεχόμενη σύνδεση της ανάπτυξης με το χρέος θα ισοδυναμούσε με έμμεση μείωση του χρέους, την οποία και απορρίπτει κατηγορηματικά η γερμανική πλευρά πριν από το τέλος του προγράμματος.
Οι δεσμεύσεις Μέρκελ και Μακρόν
Στο Μαξίμου το κλίμα αυτό ήταν ήδη γνωστό από προχθές, γεγονός που οδήγησε και στις αποφάσεις για υιοθέτηση πιο σκληρής στάσης. Όπως αναφέρουν, δε, πηγές με γνώση της διαπραγμάτευσης ο πρωθυπουργός είχε λάβει διαβεβαιώσεις από την Ανγκελα Μέρκελ ότι θα υπάρξει λύση στο Eurogroup χωρίς να την μπλοκάρει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε – διαβεβαιώσεις, που δεν πιστοποιούνται από την έως τώρα στάση του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.
Με αυτό το δεδομένο η προειδοποίηση Τσίπρα για μεταφορά του θέματος στη σύνοδο κορυφής αποτελεί και μία ευθεία πρόκληση προς την Ανγκελα Μέρκελ να πάρει θέση και να τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Ανάλογη χροιά είχε και το άρθρο – παρέμβαση του έλληνα πρωθυπουργού στην γερμανική Die Welt και τη γαλλική Le Monde, με αποδέκτη αυτή τη φορά όχι μόνον τη Μέρκελ αλλά και τον γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν ο οποίος έχει δεσμευτεί να δώσει μάχη για το ελληνικό χρέος.
Τώρα, η ισχύς και η εμβέλεια αυτών των δεσμεύσεων μένει να αποτυπωθούν και στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup…


tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου