Παρασκευή 16 Ιουνίου 2017

Πέθανε ο Χέλμουτ Κολ ...!!!

Πέθανε σε ηλικία 87 ετών ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας και ηγέτης των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών, Χέλμουτ Κολ.
Σύμφωνα με τον γερμανικό Τύπο, ο Κολ πέθανε στο σπίτι του, στο Λουντβιχσχάφεν.

Υπήρξε καγκελάριος της τότε Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας από το 1982 έως και το 1998, γεγονός τον οποίο τον καθιστά ως τον μοναδικό Γερμανό πολιτικό που υπηρέτησε από αυτό το πόστο επί τέσσερις συνεχόμενες θητείες. Έπαιξε σημαντικό ρόλο σε όλα τα μεγάλα γεγονότα του τέλους του 20ού αιώνα και κυρίως στην επανένωση της Γερμανίας και στο τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

Ο Χέλμουτ Κολ, ο καγκελάριος της επανένωσης, είχε μια πολυτάραχη πολιτική πορεία καθώς κλήθηκε, λόγω των εξελίξεων, να παίξει έναν ιστορικό ρόλο. Το αποκορύφωμα της πολιτικής του καριέρας υπήρξε η 3η Οκτωβρίου του 1990 η ημέρα της επανένωσης της τότε Δυτικής με την Ανατολική Γερμανία. Παρά τις αντιρρήσεις, τις επιφυλάξεις ακόμη και τους φόβους που προκαλούσε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες η επανένωση της Γερμανίας, ο Χέλμουτ Κολ προχώρησε με τη συγκατάθεση του τότε ηγέτη της Σοβιετικής Ένωσης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, όπως σημειώνει η Deutsche Welle στο αφιέρωμά της για τον πρώτο καγκελάριο της ενωμένης Γερμανίας.
Ο Χέλμουτ Κολ, ο οποίος γεννήθηκε στην πόλη Λούτβιχσχαφεν το 1930 έζησε ως έφηβος τη φρίκη του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου. Από πολύ νωρίς στη ζωή του πίστευε στο όραμα της ενωμένης Ευρώπης. Στις ομιλίες του, τονίζει η Deutsche Welle, έλεγε συχνά: «Για εμάς τους Γερμανούς η διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης είναι συνδεδεμένη τη μοίρα της χώρας. Δεν υπάρχει εναλλακτική πολιτική από εκείνη της ευρωπαϊκής ενοποίησης».
Έγινε βουλευτής του κοινοβουλίου του κρατιδίου Ρηνανίας-Παλατινάτου σε ηλικία 29 ετών, ενώ στα 39 ήταν ήδη πρωθυπουργός του κρατιδίου. Το 1973 εξελέγη πρόεδρος των χριστιανοδημοκρατών, θέση στην οποία παρέμεινε για 25 χρόνια. Το 1982 επί καγκελαρίας του σοσιαλδημοκράτη Χέλμουτ Σμιτ, ο Κολ κατάφερε να αποσπάσει την στήριξη του μικρότερου κυβερνητικού εταίρου, των Φιλελευθέρων.
Και έτσι τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς έγινε καγκελάριος αφού προηγουμένως αναδείχθηκε νικητής σε πρόταση μομφής στο κοινοβούλιο εις βάρος του καγκελάριου Χέλμουτ Σμιτ. Στην πρώτη του ομιλία αναφέρθηκε στις βασικές συντεταγμένες της πολιτικής του: «Είμαστε πεπεισμένοι ότι η ιδιωτική πρωτοβουλία ωφελεί περισσότερο το σύνολο από τις αποφάσεις του δημοσίου. Εμπιστευόμαστε τον πολίτη, που παίρνει στα χέρια του το μέλλον».
Το τέλος της εποχής Κολ
Ο Χέλμουτ Κολ διετέλεσε καγκελάριος για 16 χρόνια. Η επανένωση των δύο Γερμανιών του διασφάλισε στις εκλογές του 1990 τη νίκη, ενώ 4 χρόνια αργότερα επικράτησε  οριακά των σοσιαλδημοκρατών λόγω έλλειψης ικανού αντιπάλου. Το 1998 όμως η Γερμανία επέλεξε να αφήσει πίσω της την εποχή Κολ και να ανοίξει το κεφάλαιο της συγκυβέρνησης Σοσιαλδημοκρατών και Πρασίνων με καγκελάριο τον Γκέρχαρντ Σρέντερ.
Ένα χρόνο μετά την εκλογική ήττα του Χέλμουτ Κολ αποκαλύπτεται το σκάνδαλο παράνομης χρηματοδότησης των Χριστιανοδημοκρατών. Ο πρώην καγκελάριος αρνήθηκε να αποκαλύψει τα ονόματα των χρηματοδοτών, κι έτσι αναγκάστηκε να παραιτηθεί και από την επίτιμη προεδρία του κόμματος. Ήταν μια από τις πιο πικρές αποφάσεις στην πολυετή σταδιοδρομία του Χέλμουτ Κολ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου