Παρασκευή 16 Ιουνίου 2017

Αλ. Τσίπρας: Ανοίγει ο δρόμος για έξοδο από τα μνημόνια – Κ. Μητσοτάκης: Ο κ. Τσίπρας μάς καταδίκασε σε διαρκή λιτότητα...!!!


Σκληρή κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης ξέσπασε με αφορμή τις αποφάσεις του Eurogroup για την αξιολόγηση καθώς επίσης και τις διατυπώσεις για το χρέος.

 Σε τηλεοπτικές τους εμφανίσεις με διαφορά λίγων λεπτών, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης διασταύρωσαν τα ξίφη τους.
Κατά το τηλεοπτικό του μήνυμα, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι «χθες ήταν καλή ημέρα για την Ελλάδα, πήραμε αυτό που διεκδικούσαμε. Ανοίγει ο δρόμος για τις αγορές και για το τέλος των μνημονίων. Για πρώτη φορά αισθανόμαστε δικαιωμένοι, γιατί μετά από πολύ επιμονή σε μια διαπραγματευτική γραμμή φτάσαμε σε
αποτέλεσμα. Πράξαμε ορθά γιατί δεν πήραμε ότι μας έδιναν τρεις εβδομάδες πριν και επιμείναμε στη διεκδίκηση συγκεκριμένων δεσμεύσεων. Αναλάβαμε το ρίσκο, κινητοποιήσαμε τις συμμαχίες μας και πήραμε μια συμφωνία διεξόδου. Πήραμε σαφείς δεσμεύσεις για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, πλεονάσματα 2% μακροπρόθεσμα, πήραμε 15ετή επιμήκυνση των ωριμάνσεων του EFSF και ρήτρα ανάπτυξης που θα καθιστά τους εταίρους μας συνεταίρους στην προσπάθεια ανάκαμψης της Ελλάδας».
«Η σημαντικότερη δέσμευση είναι αυτή που καταγράφεται στην τελευταία παράγραφο του ανακοινωθέντος και αναφέρεται στο οριστικό τέλος των μνημονίων το 2018. Έχω πλήρη επίγνωση των δυσκολιών και των θυσιών του λαού. Είναι άλλο να υπομένεις χωρίς ακτίδα φωτός και άλλο να βλέπει τη διέξοδο» επεσήμανε στη συνέχεια και πρόσθεσε:
«Τώρα είναι η ώρα για τις μεγάλες τομές που έχει ανάγκη η κοινωνία. Να χτίσουμε ένα μοντέλο δίκαιης ανάπτυξης για τους πολλούς με κέντρο τη δίκαιη διανομή του πλούτου. Να αφήσουμε πίσω μας την Ελλάδα της διαφθοράς, του πελατειακού κράτους, των σκανδάλων. Το σήμα στους επενδυτές έχει δοθεί, αλλά το σήμα προς τα μέσα πρέπει να είναι εξίσου ισχυρού. Ναι, μπορούμε να σταθούμε στα πόδια μας. Μπορούμε και θα τα καταφέρουμε». 

Κ.Μητσοτάκης: Ο κ. Τσίπρας μας καταδίκασε σε διαρκή λιτότητα

Απαντώντας στα όσα είπε ο πρωθυπουργός, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα πως «μας καταδίκασε σε διαρκή λιτότητα». Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha, επεσήμανε πως «ο κ. Τσίπρας έβαλε πολύ ψηλά τον πήχη για τη συμφωνία και πέρασε από κάτω. Είχε συνδέσει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης με το χρέος και την ποσοτική χαλάρωση. Ούτε ρύθμιση χρέους πήραμε, ούτε ποσοτική χαλάρωση. Και αυτό συνοδεύεται από ένα πρόσθετο μνημόνιο με λιτότητα πολλών δις. ευρώ που επιβαρύνουν και άλλο τους Έλληνες. Τα πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ σημαίνουν νέα μέτρα λιτότητας. Δεν έχει λόγο να πανηγυρίζει ο κ. Τσίπρας και θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικός. Να έρθει στη Βουλή να μας πει τι πέτυχε, να κάνουμε έναν απολογισμό όχι μόνο των τελευταίων μηνών αλλά των δύο χρόνων, τι πέτυχε, τι όχι και τι θα γίνει από δω και πέρα», σημείωσε.
Ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε πως «υπάρχει μια δέσμευση για πλεονάσματα μέχρι το 2060. Είμαστε καταδικασμένοι σε διαρκή λιτότητα. Και τη λύση για το χρέος, ο κ. Τσίπρας δεν την πέτυχε, παρά τις δηλώσεις περί του αντιθέτου. Δεν πέτυχε τους στόχους του ο κ. Τσίπρας και μαζί του απέτυχε η χώρα. Τα πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% για 5 χρόνια είναι υπερβολικά. Τώρα χρειαζόμαστε ανάσα. Για να μπορέσει να διεκδικήσει κάτι καλύτερο πρέπει να προσφέρει κάτι περισσότερο. Εμείς μπορούμε να προσφέρουμε μεταρρυθμιστική αξιοπιστία. Έχουμε καταθέσει τολμηρές αλλαγές. Την ίδια στιγμή, ο κ. Τσίπρας φέρνει ένα νομοσχέδιο που διαλύει την ανώτατη εκπαίδευση. Δεν μπορούμε με το δεξί χέρι να υπογράφουμε μεταρρυθμίσεις και με το αριστερό να κάνουμε τα ακριβώς αντίθετα».
Σχολιάζοντας την παράγραφο του Eurogroup στην οποία γίνεται αναφορά στην έξοδο στις αγορές στο τέλος του προγράμματος, ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για μια «φραστική διατύπωση η οποία δυστυχώς δεν στηρίζεται από χρηματοδοτικά εργαλεία. Αυτό δεν μπορεί να γίνει εάν δεν μπορούμε να μπούμε στη ποσοτική χαλάρωση. Για να βγούμε στις αγορές, χρειαζόμαστε μεταρρυθμιστική αξιοπιστία, ενώ η χώρα δεν την έχει με αυτή την κυβέρνηση. Η αξιολόγηση έπρεπε να είχε κλείσει τον Φεβρουάριο του 2016. Σκεφτείτε πόσο καλύτερη θα ήταν η κατάσταση στην πραγματική οικονομία εάν δεν υπήρχε τέτοια καθυστέρηση. Να μας πει ο κ. Τσίπρας τι κέρδισε η χώρα από αυτή η δήθεν διαπραγμάτευση. Πριν από 16 μήνες κανένας δεν ζητούσε περισσότερα μέτρα. Έχουμε πολύ σκληρά μέτρα με μειώσεις μισθών και συντάξεων για το 2019 και το 2020». 
Ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε πως ήρθε η ώρα για μια μεγάλη φιλελεύθερη επανάσταση, ενώ αναφερόμενος στα γεγονότα στο Μενίδι και τους Ρομά, υπογράμμισε πως «υπάρχει ένα ζήτημα που αφορά ενσωμάτωση τους, δεν αφορά μόνο την Ελλάδα. Και υπάρχει και ένα πρόβλημα ανομίας και παραβατικότητας στην δυτική Αθήνα. Πρέπει να έχεις μάστερ στην πυρηνική φυσική για να στελεχώσεις καλύτερα τα τμήματα που έχουν μεγαλύτερη ανομία; Το κράτος δεν υπάρχει στα Εξάρχεια ​σήμερα. Δεν είναι θέμα αστυνομίας, αλλά είναι και θέμα εντολών και πολιτικής βούλησης».
Για την εκδήλωση των αστυνομικών στα Εξάρχεια υποστήριξε πως «δεν θεωρώ αυτή τη στιγμή είναι χρήσιμη, θα τάραζε τα νερά, αλλά θα ανοίξει και τον ασκό του Αιόλου. Αλλά δεν σημαίνει ότι πρέπει να δείξω ανοχή. Θα τους ζητήσω να μην προχωρήσουν σε αυτή την εκδήλωση» Σε αυτό το πλαίσιο τόνισε πως χρειάζεται μια πολύ οργανωμένη επιχείρηση της αστυνομίας στα Εξάρχεια.
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας αναφερόμενος στην κηδεία του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη υποστήριξε ότι «είναι δύσκολο να πενθείς σε δημόσια θέα, αλλά είναι υποχρέωση των δημοσίων προσώπων, και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, άξιζε μια δημόσια ακολουθία οπός έγινε. Δεν συμφωνούσαν όλοι με απόψεις του, αλλά του αναγνώριζαν όλοι διορατικότητα». Επανέλαβε επίσης την καταδίκη του σε αυτούς που αποδοκίμασαν τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα κατά την παρουσία του στην κηδεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου