Παρασκευή 9 Ιουνίου 2017

Πύρρειος νίκη για τη Μέι στις Βρετανικές εκλογές: Πρωτιά για τους Συντηρητικούς, αλλά χωρίς αυτοδυναμία...!!!

Σε «αυτογκόλ» εξελίχθηκε η απόφαση της Τερέζα Μέι να κηρύξει πρόωρες εκλογές, καθώς μπορεί να εξασφαλίζει την πρωτιά ,  

ωστόσο τα «κουκιά» σε ότι αφορά τις έδρες και την αυτοδυναμία δεν της βγαίνουν, κερδίζοντας με καταμετρημένες 645 έδρες από τις 650, 314 έδρες στο κοινοβούλιο αντί για 326 που απαιτούνται για την αυτοδυναμία.
Την ίδια στιγμή, το αντίπαλο δέος των Τόρις, οι Εργατικοί του Τζέρεμι Κόρμπιν να ακολουθούν στη δεύτερη θέση συγκεντρώνοντας 261 έδρες ενισχύοντας την κοινοβουλευτική τους δύναμη.
Τρίτο είναι το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας (SNP) της Νίκολα Στέρτζον με 35 έδρες ενω οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες στις 12, χωρίς ωστόσο να κατορθώσουν να αντλήσουν από την τεράστια δεξαμενή του 48% που ψήφισε υπέρ της παραμονής της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
  • Συντηρητικοί 314
  • Εργατικοί 261
  • SNP 35
  • DUP 10
  • Φιλελεύθεροι Δημοκράτες 12
  • Αλλοι 13
Οι Συντηρητικοί δεν πρόκειται να έχουν απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, βάσει των μέχρι τώρα αποτελεσμάτων των βρετανικών εκλογών, όπως μεταδίδουν το Reuters και το BBC. Στις εκλογές του 2015, οι Συντηρητικοί είχαν καταλάβει 330 έδρες. 
Οι  Βρετανοί προσήλθαν στις κάλπες ενόψει των διαπραγματεύσεων για το Brexit  και ύστερα από μια προεκλογική εκστρατεία-εξπρές, που αμαυρώθηκε από δύο τρομοκρατικές επιθέσεις σε διάστημα λιγότερο του ενός μήνα.

Φήμες για παραίτηση της Μέι

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι είναι πιθανόν να παραιτηθεί αφού δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την πλειοψηφία στις εκλογές, σύμφωνα με τη Citi.
«Επίκειται περίοδος πολιτικής αβεβαιότητας», ανέφερε η Citi σε σημείωμα. «Μετά από μια φτωχή, όπως θεωρήθηκε από πολλούς, εκστρατεία και την αδυναμία να μεταφραστεί ένα σημαντικό δημοσκοπικό προβάδισμα σε μεγαλύτερη πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων, αναμένουμε ότι η Μέι είναι πιθανόν να παραιτηθεί», ανέφερε η Citi, προσθέτοντας ότι υπάρχει επίσης η πιθανότητα νέων εκλογών. Ωστόσο, ο πολιτικός συντάκτης του BBC δήλωσε ότι η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι δεν έχει πρόθεση να παραιτηθεί.

Τα σενάρια της επόμενης μέρας

Την επιλογή να σχηματίσουν είτε κυβέρνηση μειοψηφίας, είτε κυβέρνηση συνασπισμού με ένα ή περισσότερα κόμματα, θα έχουν οι Συντηρητικοί, μετά τη διαφαινόμενη απώλεια της αυτοδυναμίας τους στο βρετανικό κοινοβούλιο.
Και στις δύο περιπτώσεις, οι διαπραγματεύσεις είναι πιθανόν να διαρκέσουν πολλές εβδομάδες, γεγονός που θα πλήξει το χρονοδιάγραμμα του Brexit την ώρα που οι διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ενωση είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσουν σε δέκα μέρες.
Με μόνο 314 έδρες, σύμφωνα με τις προβλέψεις, έναντι 330 μέχρι σήμερα, θα χρειασθούν καμιά δεκαριά έδρες στο Συντηρητικό Κόμμα της Τερέζα Μέι για να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία και αυτοδυναμία.
Πρόκειται για ένα μεγάλο πλήγμα για την πρωθυπουργό που κήρυξε πρόωρες εκλογές για να ενισχύσει την πλειοψηφία της των 17 εδρών.
Για να συνεχίσουν να κυβερνούν, οι Συντηρητικοί έχουν την δυνατότητα να σχηματίσουν κυβέρνηση μειοψηφίας. Στην περίπτωση αυτή, θα είναι μόνοι στην εξουσία, αλλά θα εξαρτώνται από την στήριξη των άλλων κομμάτων για να εξασφαλίζουν την ψήφιση των νομοσχεδίων τους.
Οι Ενωτικοί της Βόρειας Ιρλανδίας, που πρόσκεινται στους Τόρις, θα είναι ένας προνομιακός εταίρος.
Ωστόσο, μία τέτοια κυβέρνηση θα είναι εξαιρετικά εύθραυστη. Την τελευταία φορά που ανέλαβε την εξουσία κυβέρνηση μειοψηφίας ήταν το 1974, όταν οι Συντηρητικοί είχαν προκηρύξει πρόωρες εκλογές για να τις χάσουν από το Εργατικό Κόμμα. Ομως, η κυβέρνηση μειοψηφίας του Εργατικού Χάρολντ Ουίλσον δεν κατόρθωσε να παραμείνει στην εξουσία παρά λίγους μήνες, μέχρι την διεξαγωγή νέων εκλογών.
Οι Τόρις μπορούν επίσης να προσπαθήσουν να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού, όπως έκαναν το 2010, όταν συμμάχησαν με τους κεντρώους, φιλοευρωπαίους Φιλελεύθερους-Δημοκράτες. Σήμερα όμως μία τέτοια σύμπραξη είναι σχεδόν αδιανόητη, καθώς οι θέσεις των δύο κομμάτων για το Brexit είναι εκ διαμέτρου αντίθετες.
Σε περίπτωση που οι Συντηρητικοί αποτύχουν να σχηματίσουν κυβέρνηση, μειοψηφίας ή συνασπισμού, ένα άλλο σενάριο είναι θεωρητικά πιθανό: μία συμμαχία ανάμεσα στο Εργατικό Κόμμα, το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας, το Κόμμα των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, που συγκεντρώνουν 314 έδρες, σύμφωνα με τις προβλέψεις, με την υποστήριξη των Πρασίνων και μικρών τοπικών κομμάτων.

Μακριά από την αυτοδυναμία έδειξε το exit poll

Tα μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδας) έκλεισαν οι κάλπες και το exit poll έδειξε πως οι Συντηρητικοί της Τερέζας Μέι δεν θα μπορούσαν να πιάσουν την αυτοδυναμία, έχοντας μόλις 314 έδρες ενώ αντίθετα οι Εργατικοί έδειχναν οι μεγάλοι κερδισμένοι των εκλογών με 266 έδρες.

Τα αποτελέσματα του exit poll
  • Συντηρητικοί: 314
  • Εργατικοί: 266
  • Εθνικό Κόμμα Σκωτίας: 34
  • Φιλελεύθεροι Δημοκρατικοί: 14
  • Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας: 6
  • Oι Ουαλοί του Plaid Cymru: 3
  • Κόμμα Ανεξαρτησίας Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP): 0
  • Πράσινοι: 1

Μέι: Θα διατηρήσω τη σταθερότητα

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας βρέθηκε στην εκλογική της περιφέρεια στο Μέιντενχεντ και έκανε τις πρώτες της δηλώσεις για τις εκτιμήσεις και τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα: «Αυτή τη στιγμή, περισσότερο απ’ οτιδήποτε άλλο, η χώρα χρειάζεται μια περίοδο σταθερότητας. Αν, όπως τα στοιχεία δείχνουν, και αν αυτό είναι σωστό ότι το Συντηρητικό Κόμμα κέρδισε τις περισσότερες έδρες και πιθανόν τις περισσότερες ψήφους, τότε έχουμε το καθήκον να διασφαλίσουμε ότι θα έχουμε αυτήν την περίοδο της σταθερότητας και αυτό ακριβώς θα κάνουμε. 
Να πετύχουμε μια καλή συμφωνία για το Brexit, να εξασφαλίσουμε πως μπορούμε να αντεπεξέλθουμε στις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε ως χώρα, να κάνουμε αυτό που είναι καλύτερο για το εθνικό συμφέρον. Αυτό ήταν πάντα ό,τι προσπαθούσα να κάνω ως βουλευτής και αυτό σκοπεύω να κάνω και σήμερα το πρωί.
Καθώς περιμένουμε να δούμε ποια θα είναι τα τελικά αποτελέσματα, ξέρω ότι η χώρα χρειάζεται μια περίοδο σταθερότητα. Και όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα, το Συντηρητικό κόμμα θα εξασφαλίσει πως θα εκπληρώσουμε το καθήκον μας για να υπάρξει αυτή η σταθερότητα ώστε όλοι, ενωμένοι, να προχωρήσουμε μπροστά».
 

Κόρμπιν: Μέι, Παραιτήσου

Ο ηγέτης του Εργατικού κόμματος, Τζέρεμι Κόρμπιν, εκτός από την παραίτηση της πρωθυπουργού είπε ακόμα: «Η Τερέζα Μέι προκάλεσε τις εκλογές για να βεβαιώσει την εξουσία της αλλά η πολιτική έχει αλλάξει. Οι πολίτες έφτασαν στα όρια τους».

Η επόμενη ημέρα των Συντηρητικών - Έρχεται το τέλος της Μέι;

Ήδη στη Μεγάλη Βρετανία γίνεται λόγος για αποτέλεσμα πολιτικής αστάθειας και πιθανότητα διεξαγωγής νέων εκλογών, καθώς μια κυβέρνηση με εύθραυστη πλειοψηφία θα είναι δύσκολο να διαπραγματευτεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το Brexit.
Εάν το αποτέλεσμα που προβλέπουν τα exit polls επιβεβαιωθεί, θα αποτελέσει σημαντικό πλήγμα για την Τερέζα Μέι, καθότι η απερχόμενη πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου προκήρυξε πρόωρες εκλογές με σκοπό μια σαρωτική νίκη του Συντηρητικού Κόμματος επί των αντιπάλων του και την ενίσχυσή της εν όψει των διαπραγματεύσεων για το Brexit, σενάριο το οποίο δεν δείνει εφικτό στην παρούσα φάση.
Λίγη ώρα μετά την πρώτη εκτίμηση του αποτελέσματος, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που έστρεψαν τα «βέλη» τους προς την επικεφαλής των Συντηρητικών κατηγορώντας την ότι με τους χειρισμούς της έβαλε σε κίνδυνο το Brexit, όπως δήλωσε ο επικεφαλής του Κόμματος Ανεξαρτησίας της Μεγάλης Βρετανίας Πολ Νούταλ και άλλοι ζητώντας την κεφαλή της επί πίνακι όπως συνέβη με τους Εργατικούς.
H υπόσχεση που «καίει» την Τερέζα Μέι
Η απώλεια 16 εδρών από τους Συντηρητικούς, εφόσον επαληθευθούν τα exit polls, ίσως φέρει το τέλος της Μέι. Η ίδια είχε πει πως εάν χάσει έξι έδρες θα παραιτηθεί.
Η Βρετανίδα πρωθυπουργός είχε δεσμευτεί μέσω  Facebook ότι εάν απωλέσει έξι έδρες τότε θα χάσει τις εκλογές και ο Τζέρεμι Κόρμπιν των εργατικών θα γίνει πρωθυπουργός.
Την ίδια ώρα, για «ολοκληρωτικά καταστροφικό» αποτέλεσμα για το κόμμα και την Βρετανίδα πρωθυπουργό έκανε λόγο ο πρώην υπουργός Οικονομικών της χώρας, Τζορτζ Όσμπορν, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο ITV. 
Υπενθυμίζεται ότι, όταν προκήρυξε εκλογές η Τερέζα Μέι, το κόμμα της είχε δημοσκοπικό προβάδισμα 24 μονάδων, ποσοστό που πλέον μοιάζει αδύνατο να διατηρήσει.

Σε «ελεύθερη πτώση» η λίρα

Ενδεικτικό της πανωλεθρίας των Συντηρητικών είναι η εικόνα κατάρρευσης που παρουσίασε η λίρα λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση μετά την μετάδοση των πρώτων εκτιμήσεων.
Στις 21.15 ώρα Γκρίνουιτς, δεκαπέντε λεπτά μετά την μετάδοση των πρώτων εκτιμήσεων, η ισοτιμία της στερλίνας ήταν 88,06 πένες αν ευρώ, έναντι 86,90 δεκαπέντε λεπτά νωρίτερα. Η ισοτιμία απέναντι στο δολάριο διαμορφωνόταν στη 1,2723 λίρα ανά δολάριο, έναντι 1,2962 χθες.

Οι Φιλελεύθεροι ρίχνουν «άκυρο» στην Μέι

Το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα της Βρετανίας δεν θα συμμετάσχει «σε σύμφωνα, συμφωνίες ή συνασπισμό» με άλλα κόμματα για να τα βοηθήσει να σχηματίσουν κυβέρνηση, μετέδωσε το Sky News επικαλούμενο ανώτατο στέλεχος.
Σύμφωνα με το αποτέλεσμα του exit poll που προβλέπει ότι οι Τόρις της Τερέζα Μέι δεν εξασφαλίζουν αυτοδυναμία, το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα ενισχύει την κοινοβουλευτική του δύναμη στις 14 έδρες, γεγονός που του δίνει σημαντικό ρόλο σε τυχόν διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.
Ο πρώην ηγέτης του κόμματος Νικ Κλεγκ δήλωσε ότι δεν υπάρχουν προϋποθέσεις υπό τις οποίες οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες θα υποστήριζαν μία συντηρητική κυβέρνηση.

newpost.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου