Παρασκευή 9 Ιουνίου 2017

«Ρεαλιστικό συμβιβασμό» διεκδικεί η Αθήνα κόντρα στη συμμαχία Σόιμπλε – ΔΝΤ...!!!

Ρεαλιστικός συμβιβασμός, με καθαρή «υποσχετική» για το χρέος και σήμα εξόδου στις αγορές,  

είναι ο στόχος της κυβέρνησης στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου, μετά την ανοιχτή πλέον επιβεβαίωση της συμμαχίας Σόιμπλε - ΔΝΤ.
H εν λόγω επιβεβαίωση ήρθε χθες, δια στόματος του εκπροσώπου του Ταμείου Τζέρι Ράις, ο οποίος ουσιαστικά προανήγγειλε την… ημι-συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα - ήτοι, την «κατ΄αρχήν συμμετοχή» του, χωρίς χρηματοδότηση έως ότου αποσαφηνιστούν τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.

Ο υπόγειος συμβιβασμός Βερολίνου - ΔΝΤ
Αναγνωρίζοντας ότι η συγκεκριμένη «συνταγή» δεν έχει εφαρμοστεί σε καμία άλλη ανεπτυγμένη χώρα, πέραν των χωρών της Λατινικής Αμερικής τη δεκαετία του ’80, ο Τζέρι Ράις υποστήριξε ότι η επιλογή αυτή - που δεν είναι, όπως επέμεινε, η πρώτη για το Ταμείο - συζητείται προκειμένου να αποφευχθεί μια νέα κρίση και τελεί «προς το συμφέρον της Ελλάδας». Στην πράξη, ωστόσο, απλώς επιβεβαίωσε τον υπόγειο συμβιβασμό του Ταμείου με το Βερολίνο προς όφελος των πολιτικών, προεκλογικών σκοπιμοτήτων του διδύμου Μέρκελ και Σόιμπλε.
Πρόκειται για έναν συμβιβασμό ήδη γνωστό στην κυβέρνηση, η οποία πλέον οδεύει στο Eurogroup της Πέμπτης διεκδικώντας τα μέγιστα δυνατά αντισταθμιστικά οφέλη και, κυρίως, ένα ανακοινωθέν που θα ανοίγει τον δρόμο για την έξοδο στις αγορές και θα κρατά ανοιχτή την προοπτική ένταξης στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ έστω και μετά το φθινόπωρο.
«Σήμα» στις αγορές και στον Ντράγκι
Ενδεικτικά επ’ αυτού είναι τα όσα είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ενημερώνοντας βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος εκτίμησε πως στις 15 Ιουνίου θα υπάρξει μια απόφαση με την οποία θα συμφωνεί απόλυτα και το ΔΝΤ και θα υποδηλώνει πως με τα μέτρα που ψηφίστηκαν το ελληνικό χρέος βρίσκεται σε τροχιά βιωσιμότητας. Όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών, η κυβέρνηση διεκδικεί μια απόφαση που «θα δώσει σήμα στις αγορές και μπορεί να λύσει τα χέρια του Μάριο Ντράγκι για την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ».
Τόνισε ακόμη πως για την ελληνική πλευρά παραμένει ο στόχος της μετάβασης της χώρας από μια προβληματική και υπέρ-δανεισμένη οικονομία σε μια κανονικότητα. «Η επιδίωξη είναι να δανειζόμαστε όπως η Γαλλία και η Ιταλία», είπε χαρακτηριστικά. Η βεβαιότητα Τσακαλώτου για το κλείσιμο της συμφωνίας στις 15 Ιουνίου ενισχύεται και από το γεγονός ότι στο Euroigroup το ΔΝΤ θα εκπροσωπήσει η ίδια η Κριστίν Λαγκάρντ και όχι ο Πολ Τόμσεν, καθώς και από τα αντίστοιχα μηνύματα που εξέπεμψαν Πιερ Μοσκοβισί και Τόμας Βίζερ.
Ο αναπτυξιακός πυλώνας της συμφωνίας
Βασικός στόχος της ελληνικής πλευράς, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, είναι πλέον σε αυτή τη συμφωνία να ενταχθεί και ο αναπτυξιακός πυλώνας - ένας πυλώνας, που εκτιμάται ότι μπορεί να αντισταθμίσει την απώλεια της άμεσης ένταξης στην ποσοτική χαλάρωση και, προοπτικά, «να οδηγήσει ντε φάκτο σε μια απομείωση του χρέους μέσω της αύξησης του παρονομαστή της ανάπτυξης».
Οι ίδιες πηγές, πάντως, διευκρινίζουν ότι το αίτημα για «καθαρή λύση» σε ό,τι αφορά την απ’ ευθείας ελάφρυνση του χρέους παραμένει στην πρώτη γραμμή και εκτιμούν ότι στην απόφαση του Eurogroup θα υπάρξει σαφής και ενισχυμένη δέσμευση για την εφαρμογή των μεσοπρόθεσμων μέτρων μετά το τέλος του προγράμματος το 2018. Στην κατεύθυνση αυτή κινούνται και οι πρωτοβουλίες διαμεσολάβησης που έχει αναλάβει ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ, καθώς και οι παρασκηνιακές επαφές από την πλευρά της Κομισιόν τόσο δια του Πιερ Μοσκοβισί όσο και του ίδιου του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου