Τρίτη 6 Ιουνίου 2017

Με την πλάτη στον τοίχο 10 μέρες πριν το Eurogroup -Τα 4 σενάρια για το χρέος...!!!

Με την Κριστίν Λαγκάρντ να βάζει και εκείνη με τη σειρά της «πάγο» στο θέμα του χρέους και να τάσσεται υπέρ της παράτασης στη συζήτηση, το Μαξίμου, 

10 ημέρες πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup, βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο. 
Η Κριστίν Λαγκάρντ σε συνέντευξή της στη Handelsblatt δήλωσε ότι είναι διατεθειμένη να μετάσχει το Ταμείο στο ελληνικό πρόγραμμα -χωρίς χρήματα- και να δώσει περισσότερο χρόνο στους Ευρωπαίους να λύσουν τη συνεχιζόμενη διαφωνία για την ελάφρυνση χρέους. Χρόνο όμως για να κινηθούν προς τις θέσεις του ΔΝΤ. «Η Λαγκάρντ άνοιξε τον δρόμο για έναν πιθανό συμβιβασμό στην επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup», σχολιάζει η γερμανική εφημερίδα για τα λεγόμενα της επικεφαλής του ΔΝΤ. 
«Αν οι δανειστές δεν είναι ακόμη σε αυτό το σημείο στο οποίο μπορούν να συμφωνήσουν και να σεβαστούν τις εκτιμήσεις μας, αν απαιτείται περισσότερος χρόνος για να φτάσουν εκεί, μπορούμε να το αναγνωρίσουμε και να τους δώσουμε λίγο περισσότερο χρόνο», ανέφερε χαρακτηριστικά η Κριστίν Λαγκάρντ. Ακόμη, δήλωσε ότι το Ταμείο θα μπορούσε να μπει στο πρόγραμμα, αλλά συμπλήρωσε ότι η εκταμίευση δανείων από το ΔΝΤ θα εξακολουθήσει να συνδέεται με την έγκριση της ελάφρυνσης χρέους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτό ήταν ουσιαστικά το περιεχόμενο της πρότασης που συζητήθηκε στο Eurogroup της 22ας Μαΐου και το απέρριψε η ελληνική πλευρά. Η Αθήνα δεν επιθυμεί εμπλοκή του Ταμείου στο πρόγραμμα δίχως οικονομική συμμετοχή, καθώς κάτι τέτοιο θα σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει η απαραίτητη ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους, που είναι απαραίτητη για την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.
Με το συμβιβασμό, με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο, να είναι αναπόφευκτος, στην παρούσα φάση, αυτό που κάνει η ελληνική πλευρά είναι να σταθμίζει κόστη και  οφέλη από τις ενδεχόμενες λύσεις. Σύμφωνα με  πληροφορίες του iefimerida ο πρωθυπουργός ενημερώνεται συνεχώς από την ομάδα διαπραγμάτευσης για όλες τις εξελίξεις και δίνει οδηγίες για την τακτική της  κυβέρνησης.

Τα 4 πιθανά σενάρια για λύση είναι τα εξής: 

  • Τα μεσοπρόθεσμα μέτρα προσδιορίζονται σε τέτοιο βαθμό, ώστε το Ταμείο να προχωρήσει άμεσα σε θετική έκθεση βιωσιμότητας του χρέους. Αυτό συνεπάγεται ότι το Ταμείο θα συμμετάσχει πλήρως και με χρηματοδότηση στο ελληνικό Πρόγραμμα. Ενώ η ΕΚΤσε αυτή την περίπτωση αναμένεται να δώσει επίσης άμεσα το πράσινο φως για την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο Πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Σε αυτή την κατεύθυνση εργάζεται η κυβέρνηση και αυτό εννοεί όταν μιλά για καθαρή λύση, όπως και η γαλλική κυβέρνηση όπως προκύπτει και από την πρόταση που είδε το φως της δημοσιότητας την προηγούμενη εβδομάδα.  
  • Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αποφασίζει να αποχωρήσει από το Πρόγραμμα. Σε μια τέτοια περίπτωση είναι προφανές ότι θα υπήρχε αρνητική έκθεση βιωσιμότητας του χρέους και οι ευρύτερες αναταράξεις θα ήταν αναπόφευκτες. Το μεγάλο ερώτημα θα ήταν πώς συνεχίζεται το Πρόγραμμα αλλά και τι γίνεται με τα μέτρα για το 2019-2020, από τη στιγμή που ο πρωθυπουργός έχει πει ότι η κυβέρνηση τα ψήφισε ώστε να εξασφαλιστεί η συμμετοχή του ΔΝΤ και να προχωρήσει η ρύθμιση του ελληνικού χρέους. Το σενάριο αυτό έχει πάντως τις λιγότερες πιθανότητες, καθώς Γερμανία και Ολλανδία επιμένουν ότι χωρίς το ΔΝΤ δεν μπορεί να συνεχιστεί το ελληνικό πρόγραμμα.
  • Το ΔΝΤ αποφασίζει να προχωρήσει σε ένα stand by arrangement. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα εγκριθεί από το ΔΣ του Ταμείου η συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα αλλά χωρίς εκταμίευση χρημάτων μέχρι να υπάρξουν ισχυρές εγγυήσεις ότι το ελληνικό χρέος θα καταστεί βιώσιμο (πιθανόν δηλαδή η εκταμίευση να γίνει άπαξ τον Σεπτέμβρη του 2018 όταν θα τεθούν σε εφαρμογή τα μέσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος). Σε αυτή την περίπτωση για την οποία χθες προιδέασε η ίδια η Λαγκάρντ με δηλώσεις της στη  Handelsblatt όλα θα εξαρτηθούν από το λεκτικό της απόφασης του EG (εφόσον φυσικά η κυβέρνηση αποδεχτεί επί της αρχής  μια τέτοια λύση). Μια αρνητική για την Αθήνα απόφαση του  EG σύμφωνα με την οποία το ελληνικό χρέος θα χαρακτηριζόταν ακόμη μη βιώσιμο θα εκλεινε οριστικά το δρόμο για το  QE.
  • Αντίθετα ένα θετικό λεκτικό που θα χαιρέτιζε π.χ. τα βήματα προς την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους πιθανολογείται από τους καλά γνωρίζοντες ότι θα έδινε τη δυνατότητα στο Ντράγκι να εντάξει τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και έτσι να...χρυσώσει το χάπι για τον Έλληνα Πρωθυπουργό.  
 Ο Τσίπρας ενημερώνει το κόμμα
Με αυτά τα δεδομένα η ελληνική κυβέρνηση, φαίνεται να πορεύεται σε τεντωμένο σκοινί και υπό αυτό το πλαίσιο, ο Αλέξης Τσίπρας ενημερώνει στις 10 το πρωί την Πολιτική Γραμματεία του κόμματος. Με ενδιαφέρον αναμένονται οι τοποθετήσεις των «53» και των κκ Φίλη και Σκουρλέτη που δεν κρύβουν τις επιφυλάξεις τους για την τελική κατάληξη της διαπραγμάτευσης.
 


Πηγή: iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου