Τρίτη 6 Ιουνίου 2017

Κρίσιμη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ - Κλίμα ανησυχίας μέσα στο κόμμα...!!!

Αντιμέτωπος με το δεύτερο εσωκομματικό τεστ θα βρεθεί ο πρωθυπουργός σήμερα μετά τις 10 π.μ. στην Κουμουνδούρου,  

όπου μαζί με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο αναμένεται να ενημερώσουν την Πολιτική Γραμματεία του κόμματος για τις εξελίξεις γύρω από το ζήτημα του χρέους.
Υπενθυμίζεται πως την προηγούμενη Τετάρτη είχε συνεδριάσει, υπό άκρα μυστικότητα, το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι γεγονός πως τόσο στις τάξεις του κόμματος όσο και μέσα στην κοινοβουλευτική ομάδα τηρείται στάση αναμονής περιμένοντας να δουν τις εναλλακτικές που έχει ο πρωθυπουργός στο συρτάρι του, ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις  ΔΝΤ και Βερολίνου, αλλά και κατά πόσο η Κομισιόν θα σταθεί στο πλευρό της Ελλάδας.

Ο προβληματισμός, ωστόσο είναι έκδηλος μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ,  με πηγή που έχει καλή γνώση  του κλίματος και των συζητήσεων που γίνονται στην Κουμουδούρου, να δηλώνει στο newpost.gr  πως «η ανησυχία είναι τεράστια και η κατάσταση αυτή τη στιγμή δεν είναι καλή».
Αυτό το κλίμα που εκδηλώνεται από μερίδα στελεχών, θα επιχειρήσει να αναστρέψει ο πρωθυπουργός αναλύοντας τις θέσεις της ελληνικής πλευράς και το βασικό αφήγημα, όπως έχει διαμορφωθεί, πλέον για «καθαρή λύση που θα επιτρέπει την έξοδο στις αγορές». Παράλληλα αναμένεται να αναπτυχθεί από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο πόσο σημαντικό είναι για τη χώρα να κλείσει συνολικά η συμφωνία,  προκειμένου η ελληνική οικονομία να περάσει από τη φάση της αβεβαιότητας  σε μια μακρά περίοδο ανάκαμψης. Από το προεδρικό περιβάλλον είναι καθησυχαστικοί θεωρώντας φυσιολογική την αγωνία που υπάρχει μέσα στο κόμμα.
Με ενδιαφέρον αναμένονται μέσα στη συνεδρίαση του 29μελούς οργάνου οι τοποθετήσεις τόσο του Νίκου Φίλη όσο και των μελών που ανήκουν στην κίνηση των «53+». Τα στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης είχαν συναντηθεί την προηγούμενη εβδομάδα (χωρίς τον Ευκλείδη Τσακαλώτο που έλειπε στην Φρανκφούρτη) και είναι έκδηλη η ανησυχία και η δυσαρέσκεια για την τροπή που πήραν τα πράγματα.
Μέλος της κίνησης, μιλώντας στο newpost.gr, επεσήμανε πως αυτό που θα ζητήσουν από τη σημερινή συνεδρίαση είναι  να τηρηθεί η δέσμευση του πρωθυπουργού και να βρεθεί ο τρόπος για μη υλοποίηση των μέτρων που ψηφίστηκαν, σε περίπτωση που δεν πάρει η Ελλάδα τα μέτρα για το χρέος.
«Ούτε και εμείς περιμέναμε πως θα ήταν τόσο κακή η κατάσταση» τόνιζε η ίδια πηγή και συμπλήρωνε πως είχε υπάρξει προειδοποίηση με το κείμενο των «13» που είχε κατατεθεί στη συνεδρίαση της τελευταίας Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ τον Απρίλιο. Σε αυτό αναφερόταν μεταξύ άλλων πως:  «Η  αποδοχή της κυοφορούμενης συμφωνίας ή όχι δεν αφορά αποκλειστικά την ηγεσία του κόμματος ή την κυβέρνηση, αλλά το σύνολο των κομματικών δυνάμεων και της ευρύτερης επιρροής του. Πολύ περισσότερο που οι τελικές αποφάσεις θα είναι καθοριστικές για τη δική μας προοπτική ως κόμμα, για το μέλλον της αριστεράς ευρύτερα, αλλά και για τη μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας, καθώς μέσω της μακράς λιτότητας που επιδιώκεται να επιβληθεί και τις περιορισμένες προβλέψεις για το δυσβάσταχτο χρέος, εγκλωβίζουν τη χώρα σε αδιέξοδη στασιμότητα».
Υπενθυμίζεται πως οι «13» που κατέθεσαν πριν από δυο μήνες το συγκεκριμένο κείμενο είναι πλέον «12», καθώς ο Χάρης Γολέμης παραιτήθηκε από μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, επαφές και συναντήσεις με τους «53+» εξακολουθούν να έχουν και ο Πάνος Σκουρλέτης, αλλά και ο Νίκος Φίλης.
Ανησυχούν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για τα διόδια στην Εγνατία Έντονη και παράλληλη είναι η κινητικότητα και μέσα στην κοινοβουλευτική ομάδα, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες του newpost.gr, σήμερα στις 6 μ.μ. θα συναντηθούν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ από το Βόρεια Ελλάδα  για το θέμα της Εγνατίας οδού, των παραχωρήσεων, των νέων απαιτήσεων που υπάρχουν, αλλά και των διοδίων.

Η ανησυχία των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος, που πολιτεύονται από τον Έβρο μέχρι την Ηγουμενίτσα, είναι μεγάλη καθώς, όπως τόνιζαν, είναι ένα μόνιμο ανοιχτό ζήτημα που έχει να κάνει με τους εργαζόμενους στο οδικό έργο, αλλά και με τα διόδια και το κόστος τους, το οποίο έχει ξεσηκώσει την τοπική κοινωνία.
Πάγιο αίτημα των βουλευτών, που αναμένεται να αναπτυχθεί στη συνάντηση στη Βουλή, είναι το αντίτιμο να είναι αναλογικό.


newpost.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου