Τετάρτη 15 Μαρτίου 2017

Ολλανδία / Γ.Βίλντερς-Μ.Ρούτε: Με 75% αναποφάσιστους κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το νικητή των ολλανδικών εκλογών...!!!

ΟΙ ΔΗΜΟΣΚΟΠΟΙ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ ΤΟΥ ΔΕΞΙΟΥ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΠΟΥ ΑΡΝΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΟΥΝ

του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου
 
Το βράδι το Βερολίνο και οι Βρυξέλλες θα ξέρουν αν θα έχουν υποστεί μια ακόμα ήττα (συμβολική διότι ακόμα και αν κερδίσει ο Γ.Βίλντερς κυβέρνηση δεν σχηματίζει) ή αν θα την έχουν αποφύγει οριακά λόγω... Ερντογάν.
 
Πολλοί πιστεύουν ότι η διαμάχη Ολλανδίας-Τουρκίας «στήθηκε» από το νυν πρωθυπουργό Μ.Ρούτε για να δείξει στους ψηφοφόρους ότι διαθέτει ηγετικές ικανότητες και μπορεί αν χρειαστεί να «σπάσει» αβγά.
 
Δεν είναι τυχαίες οι χθεσινές διαρροές ότι είχε δοθεί εντολή σε ολλανδικές ειδικές αστυνομικές δυνάμεις «να ανοίξουν πυρ εάν χρειαστεί» κατά της συνοδείας της Τουρκάλας υπουργού Οικογενειακών Υποθέσεων, Φατμά Μπετούλ Σαγιάν Καγιά, η οποία απελάθηκε από τη χώρα.
 
Οι ολλανδικές αρχές δεν επέτρεψαν στην Καγιά να μπει στο τουρκικό προξενείο στο Ρότερνταμ και την ανάγκασαν να επιστρέψει στη Γερμανία, από όπου είχε φτάσει οδικώς όταν η Ολλανδία δεν επέτρεψε να προσγειωθεί στη χώρα η πτήση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
 
Φυσικά και ΔΕΝ θα τολμούσαν να πυροβολήσουν ποτέ ήταν όμως απαραίτητο να φανούν πιστευτοί στους Ολλανδούς ψηφοφόρους ώστε τουλάχιστον οι πιο επιρρεπείς στις επικοινωνιακές «στρακαστρούκες» να δεχτούν ότι ο Μ.Ρούτε κρατάει στιβαρά το τιμόνι της χώρας.
 
Είναι όμως έτσι; Κέρδισε αυτός τις εντυπώσεις ή διακιώθηκε ο Γ.Βίλντερς για όσα έλεγε τόσα χρόνια κατά της μετανάστευσης και ιδιαίτερα της μουσουλμανικής;
 
Δώδεκα εκατομμύρια Ολλανδοί ψηφοφόροι προσέρχονται σήμερα στις κάλπες, έχοντας να επιλέξουν μεταξύ 28 κομμάτων, για τη νέα τους κυβέρνηση. 
 
Η εκλογική μάχη στην Ολλανδία έχει εξελιχθεί σε ένα θρίλερ διότι το αντιευρωπαϊκό, δεξιό, πατριωτικό κόμμα του Γκερτ Βίλντερς, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, βρίσκεται οριακά πίσω από τον αντίπαλό του και σημερινό πρωθυπουργό Μάρκ Ρούτε.
 
Ίσως χρειαστεί συνεργασία ως και 6 κομμάτων για να προκύψει κυβέρνηση που σημαίνει ότι ακόμα κι αν κέρδιζε ο Βίλντερς πρωθυπουργός δεν θα γινόταν.
 
Αυτό όμως που κανείς δεν έχει υπολογίσει είναι ότι το ποσοστό των αναποφάσιστων φτάνει το 75%, ενώ κανένα από τα κόμματα που παίρνουν μέρος στις εκλογές δε φαίνεται να μπορεί να πάρει ποσοστό μεγαλύτερο του 20%!
 
Στην τρίτη θέση ακολουθεί το κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών (CDA)
 
Εδώ έχουμε ένα πολύ ενδιαφέρον στοιχείο το οποίο το αναφέρουν οι ίδιοι οι Ολλανδοί δημοσκόποι οι οποίοι θεωρούνν πιθανό να εκδηλωθεί μαζικά το λεγόμενο φαινόμενο της «κρυφής ψήφου», που αφορά πιθανούς ψηφοφόρους του δεξιού PVV, οι οποίοι αποφεύγουν στις δημοσκοπήσεις να εκφράσουν την προτίμησή τους αλλά στην επίσημη διαδικασία θα την εκφράσουν.
 
Αυτό σημαίνει ότι ουδείς από τους δημοσκόπους τολμάει να κάνει ουσιαστική πρόβλεψη για το ποιος θα κερδίσει τις εκλογές διότι απλούστατα ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΝ.
 
Έχοντας υποσχεθεί να καταργήσει το Κοράνι, να κλείσει τα σύνορα και να βγάλει την Ολλανδία από την ΕΕ, ο Γκερτ Βίλντερς κατάφερε να προσελκύσει μεγάλη μερίδα των ψηφοφόρων ενώ οι νίκες Ν.Τραμπ και η επιλογή του Brexit του έδωσαν κι άλλον «αέρα»
 
Όλα θα παιχτούν λοιπόν στους αναποφάσιστους.
 
Εάν ο Βίλτερς έρεθι πρώτος θα πρόκειται για μια πολύ μεγάλη νίκη ακόμα κι αν δεν καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση.
 
Ακόμα και δεύτερος όμως να έρθει πάλι μεγάλη επιτυχία θα είναι για αυτόν 
 
Στις εκλογές του 2006, το κόμμα κέρδισε εννέα έδρες στη Βουλή των Αντιπροσώπων της Ολλανδίας και έγινε το πέμπτο μεγαλύτερο κόμμα. Στις Ευρωεκλογές του 2009, το κόμμα ήρθε δεύτερο και κέρδισε 4 από τις 25 έδρες που αντιστοιχούν στην Ολλανδία για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Στις εκλογές του 2010, το κόμμα ήρθε τρίτο, κερδίζοντας 24 έδρες στο κοινοβούλιο. 
 
Μετά τις εκλογές, το κόμμα στήριξε την κυβέρνηση του Μαρκ Ρούτε, αλλά απέσυρε την υποστήριξή του τον Απρίλιο του 2012 εξαιτίας διαφωνιών στις περικοπές στον προϋπολογισμό του κράτους.
 
Δηλαδή όχι μόνο βρίσκεται σε διαρκή εντυπωσιακή άνοδο αλλά και ο ίδιος ο Ρούτε για δύο χρόνια στηρίχθηκε σε ψήφους του Βίλντερς που σημαίνει ότι δεν έχει και τόσο μεγάλο δικαίωμα για να τον «δαιμονοποιεί»
 
Ο Βίλτνερς είναι ήδη κερδισμένος όπως όλα δείχνουν το μόνο που απομένει είναι να φανεί το μέγεθος των πολιτικών του κερδών.
 
Πάντως αξίζει να αναφέρουμε ότι η εκλογική διαδικασία στην Ολλανδία βρίσκεται σε εξέλιξη και στις 16:00 (17:00 ώρα Ελλάδος) ανακοινώθηκε ότι η συμμετοχή είναι αυξημένη συγκριτικά με το 2012.
 
Την ίδια ώρα το 2012 είχαν ψηφίσει το 37%, ενώ αντίστοιχα φέτος το 43%.
 
Αυτή η αύξηση στην συμμετοχή συνήθως όπως έχει δείξει η πολιτική ιστορία δεν ευνοεί το πρώτο κόμμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου