Τετάρτη 15 Μαρτίου 2017

Εκλογές στην Ολλανδία : Αριστοτεχνική πολιτική μπλόφα το επεισόδιο με την Τουρκία…???



Γράφει ο Γιάννης Σπ. Παργινός

Μέχρι αργά απόψε αργά το βράδυ, μέχρι να καταμετρηθούν οι ψήφοι των Ολλανδών πολιτών, η Ευρώπη θα είναι σαστισμένη. 

Από τα μεσάνυχτα και μετά, η Ευρώπη θα ξέρει ποια βήματα θα βαδίσει και Βερολίνο και Βρυξέλλες θα πανηγυρίζουν ή θα στέκονται με σκυφτό το κεφάλι…, μετά από μια ενδεχόμενη ήττα (συμβολική διότι ακόμα και αν κερδίσει ο Γκερτ Βίλντερς κυβέρνηση δεν σχηματίζει) ή αν θα την έχουν αποφύγει έστω και οριακά.
Η εκλογική μάχη στην Ολλανδία έχει εξελιχθεί σε ένα πολιτικό θρίλερ ανάμεσα στο αντιευρωπαϊκό, δεξιό, πατριωτικό κόμμα του Γκερτ Βίλντερς και στο κόμμα του σημερινού πρωθυπουργού Μάρκ Ρούτε. Οι δημοσκοπήσεις ενάλλασσαν την πρώτη θέση πότε στον ένα και πότε στον άλλο από τους δύο προαναφερθέντες πολιτικούς…

Ωστόσο, οι μετρήσεις των τελευταίων ημερών, πριν ανοίξουν οι κάλπες, το προβάδισμα ήταν σαφές και λίαν διακριτό υπέρ του απερχόμενου πρωθυπουργού Μάρκ Ρούτε.
Σ αυτήν την αλλαγή κλίματος συνέβαλε τα μέγιστα το διπλωματικό θρίλερ ανάμεσα σε Ολλανδία και Τουρκία. Δικαίως λοιπόν, όλοι οι δημοσιογράφοι που παρατηρούν κι αναλύουν τις εκλογές στην Ολλανδία υποστηρίζουν πως το αποψινό αποτέλεσμα θα είναι τα μέγιστα επηρεασμένο από τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν…
Σ αυτό το σημείο έντονα ψιθυρίζεται η υποψία…, μήπως το διπλωματικό επεισόδιο με την τουρκάλα υπουργό που της απαγόρευσε η Ολλανδική αστυνομία να μπει στο τουρκικό προξενείο στο Ρότερνταμ ήταν αληθινή ιστορία που προκάλεσε τον διπλωματικό πόλεμο ανάμεσα σε Χάγη και Άγκυρα…, ή μήπως ήταν ένα καλοστημένος διπλωματικός καυγάς από τους δύο πρωταγωνιστές Ερντογάν και Ρούτε προκειμένου να ωφεληθούν ο μεν πρώτος στο επερχόμενο δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου, ο δε δεύτερος στις σημερινές εκλογές….!!!
Οι ολλανδικές αρχές δεν επέτρεψαν στην Καγιά να μπει στο τουρκικό προξενείο στο Ρότερνταμ και την ανάγκασαν να επιστρέψει στη Γερμανία, από όπου είχε φτάσει οδικώς όταν η Ολλανδία δεν επέτρεψε να προσγειωθεί στη χώρα η πτήση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Παράλληλα, δεν είναι λίγοι όσοι πιστεύουν ότι η διαμάχη Ολλανδίας-Τουρκίας «στήθηκε» από το νυν πρωθυπουργό Μάρκ Ρούτε για να δείξει στους ψηφοφόρους ότι διαθέτει ηγετικές ικανότητες και μπορεί αν χρειαστεί να «σπάσει» και αβγά…., και να δεχτούν ότι κρατάει στιβαρά το τιμόνι της χώρας του…!!!
Μέγας άγνωστος των σημερινών εκλογών είναι ότι το μεγάλο ποσοστό των αναποφάσιστων που φτάνει το 75%, ενώ κανένα από τα κόμματα που παίρνουν μέρος στις εκλογές δε φαίνεται να μπορεί να πάρει ποσοστό μεγαλύτερο του 20%!

Οι Ολλανδοί δημοσκόποι και όλοι οι ξένοι δημοσιογράφοι, αναλυτές και παρατηρητές των σημερινών εκλογών δεν αποκλείουν στις σημερινές εκλογές να εκδηλωθεί μαζικά το λεγόμενο φαινόμενο της «κρυφής ψήφου», που αφορά πιθανούς ψηφοφόρους του ακροδεξιού PVV, Γκερτ Βίλντερς,              οι οποίοι αποφεύγουν στις δημοσκοπήσεις να εκφράσουν την προτίμησή τους αλλά στην επίσημη διαδικασία θα την εκφράσουν.
Μ άλλα λόγια κι απλές λέξεις, όλα παίζονται μέχρι και την τελευταία στιγμή στις σημερινές κάλπες που είναι οι πρώτες στην Ευρώπη, - θα ακολουθήσουν σε Γαλλία τέλη Απρίλη – αρχές Μάη, στην Γερμανία τον Σεπτέμβρη…, ίσως προκύψουν κάλπες και στην Ιταλία μέσα στον τρέχοντα χρόνο -, κι απ αυτές εξαρτάται τα μέγιστα η πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ευρωζώνης και της γηραιάς μας Ηπείρου γενικότερα…

                                              Γ. Σπ. Π.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου