Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2017

Τάρτ, (Τάρτα), φλαμπέ αυθεντική Αλσατική του Στρασβούργου : tarte flambée Strasbourg = «ψημένη μέσα στις φλόγες»...!!!



Φίλες και φίλοι μου, σήμερα στην Αθήνα κάνει πολύ κρύο… η βραδιά ιδανική για σπίτι. Ωραία παρέα…, κους – κους…, κρασάκι…, 

άντε και λίγο πολιτική συζήτηση…, όση είναι αρκετή για να μας κρατάει στην τσίτα και να μην νομίζουν οι κρατούντες ότι δεν ξέρουμε πους μας «πάνε τα τέσσερα»…
Στα φοιτητικά μου χρόνια στο Στρασβούργο, εκεί κάπου στα τέλη της δεκαετίας του 1970 μ αρχές του 1980, το πορτοφόλι ήταν λίαν αναιμικό…, γιος μπακάλη και δη χωριάτη γαρ.! Όμως, για καλή μας τύχη, οι αγρότες της Αλσατίας, έβαζαν ανακοινώσεις στο πανεπιστήμιο και ζητούσαν φοιτητές που θα τους βοηθούσαν στον τρύγο, τον μήνα Σεπτέμβρη, ή στο κλάδεμα και κορφολόγημα των αμπελιών τους κατά τα τέλη Φλεβάρη κι όλον τον Μάρτη ή και τον Απρίλη και Μάιο ακόμη.
Οι αγρότες μας προσέφεραν φαγητό και ύπνο κι επιπλέον μας πλήρωναν 10 γαλλικά φράγκα την ημέρα. Τα χρήματα δεν ήταν πολλά…, αν σκεφτείτε ότι ένα πακέτο τσιγάρα γκουλουάζ άφιλτρο, (Gauloises sans filtre), έκανε 2,20 κι ένα καφές 1,20 φράγκα. Ωστόσο ήταν μια ιδανική ευκαιρία για να οικονομήσουμε το χαρτζιλίκι μας…, να κάνουμε με τις παρέες μας τον χαβαλέ μας…, και να κάνουμε μια προσπάθεια ενσωμάτωσης στην τυπική γαλλική, αλσατική στην προκείμενη περίπτωση, κοινωνία. Δεν είναι διόλου τυχαίο ότι δημιουργήθηκαν φιλικοί και κοινωνικοί δεσμοί που άντεξαν στον χρόνο κι υπάρχουν μέχρι τώρα…
Στην διάρκεια αυτών των ημερών με τις αγροτικές ενασχολήσεις μας…, μάθαμε και την συνταγή της Τάρτ φλαμπέ αυθεντική του Στρασβούργου : tarte flambée Strasbourg = «ψημένη μέσα στις φλόγες»… Την εν λόγω συνταγή, την κλέψαμε, - με την καλή έννοια - , από την συμπαθέστατη Katherine…, και την γλυκύτατη Genevieve…,  την νόνα και την νύφη της…, της αξέχαστης εκείνης Αλσατικής οικογένειας στα γαλλογερμανικά σύνορα…, λίγο έξω από το Στρασβούργο…
ΣΥΝΤΑΓΗ
Η tarte flambée, (στα γαλλικά), ή (flammekueche), στα αλσατικά – γερμανικά…, είναι τυπικό φαγητό Αλσατών αγροτών. Σε παλαιότερες εποχές, οι χωριάτισσες της Αλσατίας όταν ζύμωναν το ψωμί τους…, δοκίμαζαν την θερμότητα του φούρνου…, παίρνοντας ένα κομμάτι ζυμάρι από την σκάφη…, του έβαζαν κι ένα κομμάτι τυρί επάνω…, και το έβαζαν στο πέτρινο δάπεδο του φούρνου…
Όπως ήταν φυσικό, το ζυμάρι αυτό έπιανε φωτιά στο επάνω μέρος, ( γι αυτό λέγεται και φλαμπέ), ψηνόταν και φούσκωνε ενώ ήταν καψαλισμένο στις γωνίες του… Αυτή ήταν η αρχική μορφή της Τάρτ φλαμπέ με την υπέροχη γεύση που προσέθετε ένα από τα πεντανόστιμα και παραδοσιακά γαλλικά τυριά …..   Οι Κερκυραίοι θα θυμούνται στα χωριά τους την «προπύρα» = «ψημένο σε προπυρωμένο φούρνο» … ή την λεφτή…!!! Οι νόνες μας  έκαναν την δική τους Τάρτ όπως ακριβώς οι νοικοκυρές της Αλσατίας….
Με την πάροδο του χρόνου, η αρχική μορφή της τάρτ φλαμπέ εξελίχθηκε και πήρε την σημερινή της μορφή…
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βήμα πρώτο : Ετοιμάζουμε το προζύμι μας. Σε ένα μπολάκι ανακατέβουμε λίγο κοινό αλεύρι για όλες τις χρήσεις, μαγιά, λάδι, και το ζυμώνουμε με χλιαρό νερό…. Αφού ζυμωθεί, τυλίγουμε το μπολάκι με την ζύμη και το βάζουμε σε ζεστό μέρος, ( πχ καλοριφέρ ). Αυτό είναι το προζύμι μας…, το οποίο θα είναι έτοιμο όταν θα έχει βγάλει φουσκάλες και θα έχει διπλασιαστεί σε όγκο…  Η όλη διαδικασία, ανάλογα με την θερμοκρασία του χώρου στον οποίο βάλαμε το μπολάκι…, θα διαρκέσει περίπου από μισή έως και μία ώρα…
Βήμα δεύτερο : Όταν ετοιμαστεί το προζύμι μας, προσθέτουμε και το αλεύρι που θέλουμε ανάλογα το μέγεθος τάρτας ή την ποσότητα των ταρτών που θέλουμε να φτιάξουμε. Όλο μαζί το νέο μίγμα, το ζυμώνουμε με χλιαρό νερό…, μέχρις ότου σχηματιστεί μια ζύμη λεία και μαλακή…,  και το κυριότερο να μην κολλάει στα χέρια μας…
Βήμα τρίτο : Αφού ζυμώσουμε την ζύμη μας…, και μπορεί να γίνει όλη της μια μπάλα που εύκολα την παίζουμε από το ένα χέρι στο άλλο χωρίς να μας κολλάει…, στο ίδιο μπολ που την ζυμώσαμε…, το πασαλείβουμε με λαδάκι…, ξαναβάζουμε την μπάλα με την ζύμη μας μέσα στο μπολ… και το ξανατυλήγουμε με μια πετσέτα και το ξαναβάζουμε σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί πάλι σε όγκο…, όπως ακριβώς κάναμε και στο πρώτο βήμα…
Βήμα τέταρτο : Όταν είναι έτοιμο το μίγμα μας, - όταν έχει γινωθεί…, λέμε στα χωριά μας - , το απλώνουμε πάνω σε ξύλινο και το πλάθουμε μα το πλάστη…, όπως ακριβώς κάνουμε τα φύλλα για τις πίττες μας…, μέχρις ότου τα πάχος της τάρτας μας είναι περίπου μισό εκατοστό…
Πάνω στην πλασμένη ζύμη απλώνουμε την κρέμα γάλακτος… crème fraîche…, και προσθέτουμε το τυρί ή τα τυριά της αρεσκείας μας κομμένα σε φέτες…, κομμένα σε φέτες επίσης άσπρα γλυκά κρεμμύδια… , μπέικον…, και μαύρο πιπέρι…
Βήμα πέμπτο : Έχουμε προθερμάνει τον φούρνο μας. Όλο το μίγμα του τέταρτου βήματος…, το ψήνουμε σε ταψί, όπως ακριβώς την πίτσα…, ή σε σε ειδική για τάρτες πλάκα…, στο τελευταίο σκαλί του φούρνου…, για 15 περίπου λεπτά μέχρις ότου η τάρτα μας πάρει εκείνο το χρυσοκάστανο χρώμα της…, όπως ακριβώς εκείνο που παίρνουν οι πίτες μας…
Η τάρτα μας είναι έτοιμη για να σας ανταμείψει με την υπέροχη γεύση της για τον κόπο σας…. 
Συνοδεύεται άριστα με λευκό ξηρό κρασί…, κι οπωσδήποτε με καλή παρέα…!!!
Υ/Σ
Τα παραδοσιακά τυριά που χρησιμοποιούνται στην tarte flambée …, είναι το fromage blanc, το Reblochon, ένα από τα πιο γευστικά γαλλικά τυριά, το Camembert και το Brie…, Gruyère ή Emmental…., ή το Reblochon ανάλογα με την γεύση που θέλετε να δώσετε στην τάρτα σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου