Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2017

Αποκριάτικη μπακαλαρόπιττα : Στα χωριά της Κέρκυρας ήταν και παραμένει ένα από τα αποκριάτικα πιάτα…!!!



Απόκριες καλή μας ώρα.! Το τραπέζι ήταν πλούσιο, παρά τις όποιες δυσκολίες της οικογένειας…, εκεί κάπου στις δεκαετίες του 1960 και 1970,  

όταν ακόμα το χωριό είχε πολλούς κατοίκους και είχε το δικό του χρώμα…, πριν την τουριστική αλλοίωση…, ή την δική μας απομάκρυνση από τα ήθη και έθιμα της εποχής εκείνης…!!!
Στο τραπέζι, εθιμικά…, το κεντρικό πιάτο θα ήταν αρνάκι ή κατσικάκι στον ξυλόφουρνο με πατατούλες…, όλα  οικογενειακής παραγωγής.., όπως και το κρασί.! Δεύτερο πιάτο ήταν η μπακαλαρόπιττα, (πίττα με βακαλάο…, τον βακαλάο στην Κέρκυρα τον λέμε μπακαλάρο…, και γεμίζει το στόμα μας), ή κρεατόπιττα, ( πίττα με κρέας ),  και οπωσδήποτε η τυρόπιττα χωρίς φύλλο…, με τυρί ανάλατο χλωρό…, γάλα και αυγά.! ( Είναι με λίγες διαφορές…, αυτή που στην άλλη Ελλάδα λένε γαλόπιττα = πίττα από γάλα).!

ΣΥΝΤΑΓΗ της Μπακαλαρόπιττας.!
Βήμα πρώτο : Από το προηγούμενο βράδυ ξαρμίζουμε σε μπόλικο νερό τον υγράλατο μπακαλάρο.! Το πρωί νωρίς, την ημέρα της Αποκριάς ή της Τυρινής, η νόνα έβραζε τον μπακαλάρο…, τον ξεκοκάλιζε και τον «έγραινε» με τα χέρια σε πολύ – πολύ μικρά κομματάκια. «Φλέτζες»…, τις έλεγε.! Τα τελευταία χρόνια, την δουλειά αυτήν, την κάνει το μπλέντερ…, αλλά χάνει…, αλλοιώνει την εμφάνιση της πίττας καθώς γίνεται όπως λέμε…, «νια – νια»…, κι όπως έλεγε η μακαρίτισσα η νόνα μου στην μάνα μου…, θυμίζει «ξερατό»… κι εδώ που τα λέμε…, δεν είχε άδικο.!
Βήμα δεύτερο : Βράζουμε ρύζι…, όχι γλασέ…, προτιμούμε Καρολίνα για να διατηρηθεί όσο γίνεται περισσότερο σπυρωτό, με ψιλοκομμένο κρεμμύδι και σκόρδο…, πιπέρια…, κόκκινο μπόλικο και μαύρο και φυσικά ντομάτα, πελτέ ή τριμμένη. Πριν ολοκληρώσει το ρύζι την βράση του ρίχνουμε στην ίδια κατσαρόλα και τον μπακαλάρο…, που όπως έχουμε ήδη πει έχουμε γράνει σε μικρά κομματάκια…. Συνεχίζουμε την βράση του όλου μίγματος μέχρις ότου στύψει…
Βήμα τρίτο : Χτυπάμε αυγά με γάλα, - τέσσερα για ένα οικογενειακό ταψί 5 με 6 ατόμων - .! Αυτό το μίγμα το ανακατεύουμε με το προηγούμενο μίγμα, του δεύτερου βήματος…., και τα έχουμε όλα μαζί.!
Βήμα τέταρτο : Έχουμε απλώσει φύλλο, όπως κάνουμε για όλες τις άλλες πίττες…, πολύ λεπτό…, και το στρώνουμε σε ταψί λαδωμένο για να μην κολλήσει. Τέλος βάζουμε και το προηγούμενο μίγμα…, που ήδη έχουμε ετοιμάσει.! Το φύλλο που εξέχει ολόγυρα στο ταψί…, το κάνουμε στεφάνι ολόγυρα στο ταψί ή καλύπτουμε ολόκληρη την πίττα. Η επιλογή είναι ελεύθερη και διαφέρει από νοικοκυρά σε νοικοκυρά.!
Ψήνεται σε φούρνο με θερμοκρασία 180 με 200ο …, για μία περίπου ώρα…!!!
Καλή μας όρεξη…!!! ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ…!!!

Υ/Γ : Η νόνα δεν πελούσε, - δεν πέταγε - , το νερό μέσα στο οποίο είχε ξαρμύσει τον μπακαλάρο. Το φύλαγε και έκανε μανέστρα σούπα ή σάλτσα…, ή ακόμα και πατάτες γιαχνί…!!! Η αλμύρα που είχε πάρει από τον μπακαλάρο έδινε μια άριστη γεύση στο φαγητό της…!!! Καλή της ώρα…!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου