Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2017

Ετος ανατροπών στην Ευρώπη : Γερμανοί και Αμερικανοί «βλέπουν» ταχεία έξοδο της Ιταλίας από την ευρωζώνη...!!!

«ΤΟ ΞΗΛΩΜΑ ΤΟΥ ΠΟΥΛΟΒΕΡ» ΘΑ ΑΡΧΙΣΕΙ ΑΠΟ ΤΗ ΡΩΜΗ : «Η Ιταλία αργά ή γρήγορα θα αναγκαστεί να εγκαταλείψει το ευρώ και αυτό θα έχει καταλυτικές επιδράσεις στις υπόλοιπες χώρες μέλη της ευρωζώνης»...,

 προβλέπει περιγράφοντας ένα ζοφερό σκηνικό για τη νομισματική ένωση, ακόμα και την ίδια την Ε.Ε. η οποία είναι βέβαιο ότι θα δοκιμαστεί, ο επικεφαλής του γερμανικού ινστιτούτου για την οικονομική έρευνα (DIW Berlin) Clemens Fuest.
«Το επίπεδο της κοινωνικής πρόνοιας στην Ιταλία βρίσκεται στα επίπεδα του 2000. Εάν δε αλλάξει κάτι αναφορικά με το συγκεκριμένο ζήτημα οι Ιταλοί θα πουν σε κάποια στιγμή: “Δεν θέλουμε άλλο την ευρωζώνη”»,
δήλωσε ο Fuest στην γερμανική εφημερίδα Der Tagespiegel όπως αναφέρει το Sputnik. .
Σύμφωνα με τον Fuest η Ε.Ε. βρίσκεται σε μια διαδικασία «σταδιακής διάλυσης» και η πιθανή αποχώρηση της Ιταλίας από την νομισματική ένωση θα έχει δραστικές επιπτώσεις στην ενότητά της.
«Αυτό θα είναι ένα μεγάλο σοκ. Υπάρχει άλλωστε  ο κίνδυνος άλλες χώρες όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ισπανία να ακολουθήσουν», τόνισε ακόμη ο επικεφαλής του οικονομικού ινστιτούτου για να συμπληρώσει:
«Τα ανατολικοευρωπαϊκά κράτη  έχουν αρχίσει επίσης να αποστασιοποιούνται από τις Βρυξέλες. Και αυτό είναι ένας μεγάλος κίνδυνος καθώς αυτό που έχει ανάγκη η Ευρώπη σήμερα είναι σταθερότητα».
Την ίδια στιγμή ο Fuest πιστεύει πως η γερμανική κυβέρνηση θα είναι διστακτική στο να εγκρίνει ένα πρόγραμμα βοήθειας για την Ιταλία καθώς οι Γερμανοί φορολογούμενοι θα πρέπει να σηκώσουν το μεγαλύτερο βάρος αυτού του προγράμματος. «Άλλωστε η Bundestag είναι πολύ πιθανό να μην εγκρίνει ένα τέτοιο σχέδιο» είπε.
Ο Fuest σημείωσε ακόμη πως η ΕΕ είναι στα πρόθυρα μιας ακόμα διαίρεσης με το Brexit να είναι απλά το πρώτο βήμα για την αποσύνθεσή της.  
Ο Γερμανός οικονομολόγος Χανς-Βέρνερ Ζιν, ο οποίος απηχεί σε μεγάλο βαθμό και τις απόψεις του Βερολίνου τονίζει ακόμα πώς η οικονομία της Ιταλίας είναι τόσο απελπιστική, ώστε η έξοδός της από την Ευρωζώνη είναι θέμα χρόνου. Ο λόγος για την κρίση της οικονομίας της είναι ότι εξακολουθεί να παράγει εξίσου ακριβά όσο και πριν την οικονομική κρίση.
 
«Η πιθανότητα να παραμείνει η Ιταλία στο ευρώ μειώνεται από χρόνο σε χρόνο» είπε ο Χανς-Βέρνερ Ζιν σε συνέντευξή του στη Welt. «Η χώρα δεν τα βγάζει πέρα με το ευρώ. Η ιταλική οικονομία δεν είναι ανταγωνιστική και δεν έκανε τα περασμένα χρόνια καμιά σοβαρή προσπάθεια να ξαναγίνει ανταγωνιστική».
 
«Η οικονομική κατάσταση της χώρας είναι τόσο απελπιστική, ώστε η έξοδός της από την ευρωζώνη είναι μόνο θέμα χρόνου. Αναρωτιέμαι πραγματικά πόσο θα αντέξει η Ιταλία ακόμα στο ευρώ» υποστήριξε ο πρώην διευθυντής του Ινστιτούτου Οικονομικών Μελετών (Ifo) του Μονάχου στη γερμανική εφημερίδα.
 
H ιταλική οικονομία εξακολουθεί να παράγει 22% λιγότερο από ότι πριν την κρίση και υπάρχουν ολοένα και περισσότερες πτωχεύσεις. Η ανεργία των νέων ανέρχεται στο 40%.
 
«Μια τόσο καταστροφική κατάσταση δεν μπορεί να την αντέξει για πολύ μια χώρα» ανέφερε. Ο ίδιος δεν θα ήθελε να αποχωρήσει η Ιταλία από την ευρωζώνη, αλλά η ιταλική παραδοσιακή οικονομική τάξη δεν βλέπει άλλη εναλλακτική από την έξοδό της.
 
Επίσης, σημείωσε ο κ. Ζιν, «οι μισοί από τους Ιταλούς επιθυμούν να βγουν από το ευρώ. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσοστό από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες στις οποίες ετέθη αυτό το ερώτημα τον τελευταίο καιρό. Στην Ιταλία συζητούν πολύ, αλλά δεν δρουν. Η ιταλική οικονομία συνεχίζει να παράγει πολύ ακριβά για να μπορεί να είναι ανταγωνιστική διεθνώς. Ηδη και πριν την κρίση οι τιμές ήταν ακριβές και έκτοτε δεν έχουν μειωθεί».
 
Μάλιστα, από το 1995 η Ιταλία έχει γίνει κατά 42% ακριβότερη από τη Γερμανία, σημειώνει η Welt, η οποία υπενθυμίζει ότι ανάλογη άποψη, ότι δηλαδή η Ιταλία θα εγκαταλείψει το ευρώ, διατυπώνει σε συνέντευξή του και ο Αμερικανός νομπελίστας οικονομολόγος Γιόζεφ Στίγκλιτς
 
Ο Αμερικανός νομπελίστας οικονομολόγος Τ.Στίγκλιτς δεν πιστεύει ότι η Ιταλία θα παραμείνει στην ευρωζώνη. «Οταν συνομιλώ με τους Ιταλούς διαισθάνομαι μιαν αυξανόμενη απογοήτευση από το ευρώ. Στους Ιταλούς γίνεται πλέον ξεκάθαρο ότι η Ιταλία δεν μπορεί να λειτουργήσει εντός του ευρώ. Είναι για τους Ιταλούς πραγματικά δύσκολο συναισθηματικά και χρειάστηκαν καιρό να το αποδεχθούν. Η ιταλική οικονομία βρίσκεται σε βαθιά κρίση. Οι τράπεζες της χώρας παλεύουν με τεράστια αποθέματα κόκκινων δανείων και η χώρα δεν αναπτύσσεται πλέον εδώ και δέκα χρόνια καθόλου, ενώ σε αυτό το διάστημα η ανεργία έχει αυξηθεί πάρα πολύ».
 
Ως η πιο πιθανή χώρα για αποχώρηση από την Ευρωζώνη θεωρείται πλέον η Ιταλία, κι όχι η Ελλάδα τους επόμενους 12 μήνες (!) σύμφωνα και με το έτερο γερμανικό ινστιτούτο ερευνών Sentix.
 
Οι επενδυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Sentix έδωσαν πιθανότητα 9,9% να φύγει η Ιταλία από τη νομισματική ένωση τους επόμενους 12 μήνες, έναντι πιθανότητας 8,5% που δίνουν για μια ενδεχόμενη αποχώρηση της Ελλάδας.
 
Πρόκειται για την πρώτη φορά που η Ιταλία συγκεντρώνει περισσότερους «πόντους» από την Ελλάδα από τον Ιούνιο του 2012.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου