Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2016

Το γερμανικό παραμύθι και ο δράκος... !!!

Τελικά η γερμανική ηγεσία και ειδικότερα η γερμανική Δεξιά που κυριαρχεί, είναι επικίνδυνα στραβή! 

Παρά τις δύο μεγάλες αμαρτίες των παγκοσμίων πολέμων έχοντας φαίνεται αυτοαπαλλαγεί από τις ενοχές, σχεδιάζει τώρα τη...
ρεβάνς με όπλο την οικονομική ισχύ. Και αν το παλαιό αμερικανικό σύστημα πιέσει -ως αντίδραση στα σχέδια του Τραμπ- για αυτονομία του ΕυρωΝΑΤΟ υπό την ηγεσία της ισχυρότερης χώρας, της Γερμανίας, όπως άφησε να εννοηθεί ο Μπάρακ Ομπάμα, τότε ο πειρασμός και της στρατιωτικής ισχύος θα είναι έντονος όσο και επικίνδυνος, καθώς το σχέδιο απομόνωσης της Ρωσίας θα το αναλάβει εργολαβικά η γερμανική δεξιά. Αυτά για πρόλογο.


ΜΕΤΑ τη συμφωνία του Eurogroup για την πρώτη ρύθμιση του ελληνικού χρέους (τα υπόλοιπα το 2018 μετά τις γερμανικές εκλογές) και δρομολόγηση της αξιολόγησης ώστε η χώρα να μπει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ για χαμηλότοκη χρηματοδότηση του χρηματοπιστωτικού τομέα, ο Γερμανός υπουργός οικονομικών Β. Σόιμπλε αντέδρασε προκλητικά, απαιτώντας να ελεγχθεί η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να διανείμει μέρος του πλεονάσματος του προϋπολογισμού στους χαμηλοσυνταξιούχους, ως 13η σύνταξη τα Χριστούγεννα, και να μειωθεί στα παλαιά επίπεδα ο ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου που στέναξαν υπό το βάρος των προσφυγικών ροών. Η όποια ένστασή του θα μπορούσε να υποβληθεί ανεπισήμως και σίγουρα όχι δημοσίως. Όμως ο στόχος του Σόιμπλε ήταν και παραμένει η απόλυτη υποταγή της Ελλάδας και τελικά η έξοδός της από τη λέσχη του ευρώ!

ΤΟ ΘΕΜΑ όμως δεν είναι οι παθολογικές (πλέον) εμμονές του Γερμανού υπουργού με τη χώρα μας. Το θέμα είναι ότι η ένστασή του έγινε ασμένως αποδεκτή από τον πρόεδρο του Eurogroup χωρίς οι θεσμοί να προλάβουν να συνεδριάσουν. Για παράδειγμα: Ο Μισέλ Ρέινς, εκπρόσωπος του επικεφαλής του Eurogroup Ντάισελμπλουμ, δήλωσε για το επίμαχο θέμα: "Οι θεσμοί αποφάσισαν ότι οι πράξεις της ελληνικής κυβέρνησης φαίνεται (!) να μην είναι ευθυγραμμισμένες με τις συμφωνίες μας." Σημειώστε ότι οι θεσμοί που διαχειρίζονται το ελληνικό πρόγραμμα είναι η Κομισιόν, η ΕΚΤ, το ΔΝΤ και ο ESM. Πότε λοιπόν πρόλαβαν οι συγκεκριμένοι θεσμοί να συνεδριάσουν και να ενημερώσουν τον κ. Μισέλ Ρέινς ότι εκτιμούν πως πράγματι οι πράξεις της ελληνικής κυβέρνησης φαίνεται να μη συνάδουν με τις συμφωνίες; Όπως μάλιστα αποκάλυψε στο γερμανικό πρακτορείο ΜΝΙ υπουργός Οικονομικών - μέλος του Eurogroup, η τοποθέτηση του Γερούν Ντάισελμπλουμ μετά τη σφήνα Σόιμπλε ήταν “βιαστική και ανακριβής, χωρίς προηγουμένως να έχει ενημερωθεί το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης”.

ΜΑΛΙΣΤΑ την ίδια μέρα σε άρθρο του στους FT ο Πιέρ Μοσκοβισί σημειώνει, μεταξύ άλλων: “Ας μην παίζουμε σκιώδη παιχνίδια με το μέλλον της Ελλάδας. Οι τεχνικές εργασίες έχουν σχεδόν τελειώσει. Οι πολιτικοί ηγέτες της Ευρωζώνης και των θεσμών πιστωτών της Ελλάδας πρέπει να αναλάβουν την πρωτοβουλία. Χρειάζονται αποφάσεις προς το κοινό συμφέρον, ώστε το δεύτερο ήμισυ του προγράμματος να προετοιμάσει την Ελλάδα για μια βιώσιμη επιστροφή στις αγορές κεφαλαίου και για ένα σταθερό μέλλον στην Ευρωζώνη. Χρειαζόμαστε όλοι οι εταίροι να μοιραστούν την ευθύνη για την επίτευξη αυτού και να σεβαστούν τις δεσμεύσεις που έχουν γίνει”. Παράλληλα, ο πρόεδρος Ολάντ ξεκαθάρισε δημοσίως ότι οι αποφάσεις για το χρέος έχουν ληφθεί στις 5 Δεκεμβρίου από το Eurogroup και δεν μπορούν να αμφισβητηθούν. Επίσης ο επικεφαλής της ομάδας των Ευρωπαίων σοσιαλιστών στο Ευρωκοινοβούλιο Τζιάνι Πιτέλα αντέδρασε λέγοντας: “Η απόφαση της Ευρωζώνης αποτελεί όνειδος. Πίσω από αυτή την απόφαση βρίσκεται το κακό χέρι του Σόιμπλε. Είναι απαράδεκτο να ανταλλάσσεις τα δίκαια και αναγκαία κοινωνικά μέτρα, όπως η υποστήριξη σε συνταξιούχους με χαμηλό εισόδημα, με το ζήτημα του χρέους. Ο ελληνικός λαός έχει ήδη συνεισφέρει πολλά. Η Ελλάδα δεν χρειάζεται κυρώσεις, αλλά επενδύσεις”.

ΚΑΙ ΤΙ απαντούν οι εγχώριες πολιτικές δυνάμεις στους εκβιασμούς Σόιμπλε; Κυρίως, τι απαντά η αξιωματική αντιπολίτευση ως ένας από τους πυλώνες της Δημοκρατίας. Πώς αξιολόγησε τα εθνικά μας συμφέροντα; Ο πρόεδρός της Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό ανήθικο και επικίνδυνο! Δηλαδή, ο Σόιμπλε είναι ηθικός και ακίνδυνος; Φοβερά πράγματα συμβαίνουν στο κόμμα του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Μάλιστα ο αντιπρόεδρος του κόμματος Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε ότι θα ψηφίζαμε την παροχή της 13ης σύνταξης αν είχε την έγκριση των θεσμών, δηλαδή του Σόιμπλε!

ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ με τους Γερμανούς πρέπει να λάβει τέλος. Το θέατρο του κακού Σόιμπλε και της καλής Μέρκελ δεν πουλάει άλλο. Το σύνολο του γερμανικού πολιτικού συστήματος οφείλει να αποκαλυφθεί. Η κρίση στην Ε.Ε. ολοένα και περισσότερο μεγαλώνει και η απειλή της διάλυσης, είναι μπροστά μας. Η γερμανική Ακροδεξιά εμφανίστηκε απειλητική. Ο πρόεδρος του SPD και αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ έχει τεράστιες ευθύνες ως συνέταιρος στην κυβέρνηση της Γερμανίας. Και αν αυτός και το κόμμα του συνεχίσουν, τούτες τις κρίσιμες για την ενότητα της Ένωσης στιγμές, να κρύβονται πίσω από τον Σόιμπλε, το κόστος στις προσεχείς γερμανικές εκλογές θα είναι οδυνηρό για τους σοσιαλδημοκράτες. Είναι μάλιστα απορίας άξιον πώς θα διαφοροποιηθούν πολιτικά από τη Δεξιά στον προεκλογικό τους λόγο και πόσο πειστικός στους Γερμανούς πολίτες θα είναι αυτός...

Χρήστου Δημήτρης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου