Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2016

Σκηνικό ρήξης στις σχέσεις της κυβέρνησης με Βερολίνο και ΔΝΤ...!!!

του Σεραφείμ Νικολάου 

Σκηνικό ξαφνικής ρήξης προδιαγράφεται στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής, καθώς η ελληνική κυβέρνηση κατηγορεί τους σκληρούς των θεσμών για προσχεδιασμένη όξυνση και αδιέξοδο, 

κατηγορία όμως που Βερολίνο και ΔΝΤ επιστρέφουν στην κυβέρνηση Τσίπρα. 
Την ίδια στιγμή, …παγίδα στήνει στην αντιπολίτευση το Μέγαρο Μαξίμου με τη σημερινή ονομαστική ψηφοφορία για τα μέτρα υπέρ των χαμηλοσυνταξιούχων και των κατοίκων των νησιών του Αιγαίου. Ψηφίζουν, υπάρχει ενιαίο εσωτερικό μέτωπο, δεν ψηφίζουν, τους καταγγέλλει στον ελληνικό λαό. (Σύμφωνα με νεότερες εκτιμήσεις από το κυβερνητικό στρατόπεδο πάντως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μάλλον θα προτιμήσει μια… ενδιάμεση στάση, καταγγέλλοντας την κυβερνητική πλειοψηφία ότι δεν φρόντισε να έλθει σε συνεννόηση με τους εταίρους προηγουμένως). 

Η απόφαση πάντως, του Βερολίνου (τύποις του Eurogroup) να παγώσει τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, μάλλον ως κήρυξη πολέμου ακούγεται, συνεπώς και η αυριανή συνάντηση Μέρκελ –Τσίπρα παίρνει άλλες διαστάσεις. 

Ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει προϊδεάσει ωστόσο τι θα πει, ήδη από χθες στη… Θεσσαλονίκη: «Oφείλουν  όλοι   να  σεβαστούν  τον  ελληνικό   λαό,  που   εδώ   και επτά  χρόνια  κάνει  πολύ μεγάλες θυσίες στο όνομα της Ευρώπης. Κρατάμε στις πλάτες μας την προσφυγική κρίση. Έχουμε εφαρμόσει στο όνομα της Ευρώπης, τα τελευταία χρόνια, μια εξαιρετικά σκληρή πολιτική λιτότητας. Πρέπει να υπάρξει ένας σεβασμός από όλους. Εγώ δεν έχω καμία αμφιβολία   διότι   όλα   όσα   πράττουμε   είναι   απολύτως  μέσα   στο   πλαίσιο της Συμφωνίας, την οποία εμείς τηρούμε και πρέπει να την τηρήσουν και οι εταίροι μας».
Ενώ σε εκκρεμότητα παραμένει η ιδέα να ζητήσει ο Αλέξης Τσίπρας την αποχώρηση του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα... Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική κυβέρνηση δεν πηγαίνει μόνη στη μάχη: έχοντας ως βασικό σύμμαχο την Κομισιόν, ο πρωθυπουργός έχει ήδη αποσπάσει τη στήριξη των σοσιαλιστών. Για το λόγο αυτό, σήμερα το πρωί, πριν τη Σύνοδο δηλαδή, θα δει τον Μάρτιν Σουλτς, ενώ την Παρασκευή το απόγευμα, και αφού θα έχει προηγηθεί η συνάντηση με την Άνγκελα Μέρκελ, θα συναντηθεί με το Σοσιαλιστή αντικαγκελλάριο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.
Ενώ, χθες, η πρώτη ευνοϊκή αντίδραση προήλθε από τα χείλη του Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος στο ειδησεογραφικό πρακτορείο της χώρας του (AFP) δήλωνε, «στα μάτια μου οι όροι της συμφωνίας του Eurogroup δεν έχουν αλλάξει από τα μέτρα  που αποφάσισε  η   κυβέρνηση   του κ. Τσίπρα». Μια ευθεία απάντηση στο πάγωμα των βραχυπρόθεσμων μέτρων. 
Περισσότερο επιθετικός -δεν είναι Επίτροπος άλλωστε, αλλά ευρωβουλευτής- ο Τζιάνι Πιτέλα χαρακτήριζε την απόφαση της Ευρωζώνης «ντροπιαστική», με την πρόσθετη μομφή, «πίσω από αυτή την απόφαση κρύβεται το διαβολικό χέρι του Σόιμπλε. Είναι απαράδεκτη η ανταλλαγή δίκαιων και απαραίτητων κοινωνικών μέτρων, όπως η στήριξη των χαμηλοσυνταξιούχων με το θέμα του χρέους». Ενώ ο επικεφαλής των ευρω-σοσιαλιστών έκλεινε το σχόλιό του σε… μεσογειακό τόνο,  «Noi stiamo con i greci!», δηλαδή «Εμείς είμαστε με τους Έλληνες!».
Ενώ την ίδια στιγμή, σήμερα συγκεκριμένα, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Έφη Αχτσιόγλου θα παίξουν εκτός έδρας, επί γερμανικού εδάφους: θα δώσουν, έτσι, συνέντευξη Τύπου στα γερμανικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης,  και προετοιμάζονται για επιθετικές ερωτήσεις.
Το κλίμα δεν είναι καλύτερο στην ελληνική πολιτική σκηνή, καθώς ναι μεν η κυβέρνηση θα ευχόταν να υπερψηφιστούν τα μέτρα για συνταξιούχους και νησιώτες από το σύνολο των βουλευτών, δεν πιστεύει όμως κιόλας ότι θα γίνει. Εκτιμά, αντιθέτως, ότι ο πρόεδρος της ΝΔ είναι όμηρος των σκληρών εταίρων. Γι’ αυτό και οι επιθετικοί χαρακτηρισμοί, «Εφιάλτης», «πέμπτη φάλαγγα των δανειστών», «ΔΝΤπολίτευση», «φωνή του ΔΝΤ στην Ελλάδα».

Προειδοποιεί όμως την ΝΔ, ότι «αν  αποφασίσει   να   κάνει κωλοτούμπα   και   ψηφίσει   τα   μέτρα κοινωνικής   στήριξης,   να   μην   τολμήσει   στη συνέχεια   να   επανέλθει   στην καταστροφολογία   περί   εκτροχιασμού   του   προγράμματος   από   την   κυβερνητική αυτή επιλογή». Αν δεν ήταν τόσο δύσκολη η μάχη της κυβέρνησης με Βερολίνο και ΔΝΤ, θα μπορούσε ίσως να μιλήσει κανείς και για νίκη της εις βάρος της αντιπολίτευσης. Τώρα όμως…
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου