Τετάρτη, 14 Δεκεμβρίου 2016

Στον «αέρα» η αξιολόγηση, στον «πάγο» το χρέος...!!!

Παραμένουν οι εκκρεμότητες για τη δεύτερη αξιολόγηση, με τον χρόνο και τον τρόπο ολοκλήρωσής της να είναι αβέβαιοι. 

Την ίδια ώρα, οι πρόσφατες εξαγγελίες του έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, για τους χαμηλοσυνταξιούχους και τα νησιά προκάλεσαν την έντονη δυσαρέσκεια των θεσμών, οι οποίοι αποφάσισαν ότι δεν είναι εκτός συμφωνίας, «παγώνοντας» προσωρινά τις κινήσεις για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα που αφορούν το ελληνικό χρέος.

Όπως δήλωσε ευρωπαίος αξιωματούχος στο γερμανικό οικονομικό πρακτορείο ειδήσεων MNI, «βρισκόμαστε σε πολιτικό αδιέξοδο όσον αφορά την Ελλάδα», εκτιμώντας ότι η δεύτερη αξιολόγηση δεν θα κλείσει πριν από τον Μάρτιο του 2017. 
«Δεν πρόκειται να υπάρξει καμία σημαντική εξέλιξη ως προς τους στόχους τον πλεονασμάτων, έως τον Μάιο του επόμενου έτους», πρόσθεσε ο ίδιος αξιωματούχος. 

«Παγώνουν» τα μέτρα για το χρέος - «Ηρεμία» συνιστά η Αθήνα 

Την απόφαση να σταματήσουν προσωρινά τις κινήσεις για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα που αφορούν το ελληνικό χρέος έλαβαν το Eurogroup, ο ESM και ο EFSF.
Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, οι θεσμοί αποφάσισαν ότι οι εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα για το επίδομα στους συνταξιούχους και το  «πάγωμα» της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά, που αντιμετωπίζουν τις αυξημένες προσφυγικές ροές, είναι εκτός συμφωνίας. Το «πάγωμα» εφαρμογής των μέτρων αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον έως τον Ιανουάριο.
Ειδικότερα, σε μια λιτή ανακοίνωση, ο Michel Reijns τονίζει:
  • Οι θεσμοί συμπέραναν ότι οι κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης εμφανίζονται να μην είναι ευθυγραμμίζονται με τις συμφωνίες. 
  • Κάποια κράτη μέλη το βλέπουν έτσι με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ομοφωνία τώρα για την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων στο χρέος.
  • Θα περιμένουμε την πλήρη έκθεση των Θεσμών τον Ιανουάριο.
Νωρίτερα, όπως εξήγησε ο εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM), προκειμένου να εφαρμοστούν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που υιοθέτησε το Eurogroup για την Ελλάδα, χρειάζεται επίσημη απόφαση από τα διοικητικά όργανα του ESM και του ΕFSF.
«Σε συνέχεια των πρόσφατων προτάσεων από την ελληνική κυβέρνηση να δαπανήσει περαιτέρω δημοσιονομικούς πόρους για τις συντάξεις και το ΦΠΑ, τα διοικητικά μας όργανα αναστέλλουν προσωρινά τις αποφάσεις. Οι θεσμοί αξιολογούν την επίπτωση των αποφάσεων της ελληνικής κυβέρνησης σε σχέση με τις δεσμεύσεις και τους στόχους του προγράμματος του ESM. Οι διευθυντές και διοικητές του ΕFSF και του ESM θα αναλύσουν την αξιολόγηση των θεσμών και εν συνεχεία θα αποφασίσουν πώς θα προχωρήσουν», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του ESM.
Από την πλευρά του, το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών συνιστά «ηρεμία». «Συνιστώ ηρεμία, συνεχίζονται οι συζητήσεις» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, μπαίνοντας στη διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς στο ξενοδοχείο Χίλτον.
«Οι θεσμοί ζητούν πρόσθετες διευκρινήσεις για τις παροχές του πρωθυπουργού στους συνταξιούχους και τα νησιά και σε αυτό το πλαίσιο διαπραγματευόμαστε», πρόσθεσε ο κ. Τσακαλώτος.

Στήριξη Μοσκοβισί στην Ελλάδα

Τη στήριξη του στην Ελλάδα εξέφρασε ο Πιερ Μοσκοβισί σε δηλώσεις του σχετικά με την απόφαση της Ευρωζώνης να «παγώσει» τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, μετά τις εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα. 
«Η εκτίμηση μας για τα μέτρα αυτά είναι σε εξέλιξη και ως εκ τούτου, εξ ορισμού δεν έχει ολοκληρωθεί. Για μένα οι όροι της συμφωνίας του Eurogroup δεν έχουν αλλάξει από τα μέτρα που αποφασίστηκαν από την κυβέρνηση του κ. Τσίπρα», επέμεινε ο Μοσκοβισί, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, υπογραμμίζοντας ότι δεν ήθελε να αντιτάξει την αναγκαία ελάφρυνση του χρέους και την κοινωνική συνοχή που ο ελληνικός λαός περιμένει.

Guardian: Αποκλεισμό του ΔΝΤ θα προτείνει ο Τσίπρας

Εν τω μεταξύ, όπως δήλωσαν στη βρετανική εφημερίδα Guardian πηγές κοντά στον έλληνα πρωθυπουργό «στον απόηχο της απόφασης του ΔΝΤ να δημοσιοποιήσει τις απόψεις του – στο μπλογκ που συνέταξαν οι κ.κ. Τόμσεν και Όμπστφελντ – ο Τσίπρας θα προτείνει να απέχει εντελώς ο οργανισμός από το πρόγραμμα διάσωσης που αυτή τη στιγμή κρατά τη χώρα στην επιφάνεια».
Όπως αναφέρει η ανταποκρίτρια της εφημερίδας στην Αθήνα, μία πηγή σχολίασε: «Το Ταμείο ποτέ δεν εντάχθηκε επισήμως σε αυτό το πρόγραμμα και στην πραγματικότητα δε το χρειαζόμαστε. Το πολύ-πολύ θα μπορούσε να περιοριστεί σε έναν τεχνικό, συμβουλευτικό ρόλο».
Η ίδια ανταπόκριση αναφέρει ότι ο κ. Τσίπρας φέρεται να είναι εξοργισμένος με τους «ανόητους τεχνοκράτες», όπως τους χαρακτήρισε, οι οποίοι ζητούν περαιτέρω περικοπές σε συντάξεις και μειώσεις φόρων μετά από την εκπνοή του προγράμματος το 2018.
Όλα αυτά, εν αναμονή των συναντήσεων του έλληνα πρωθυπουργού με ευρωπαίους ηγέτες, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της 15ης Δεκεμβρίου και του Συνεδρίου του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Το ενδιαφέρον στρέφεται κυρίως στο τετ α τετ που θα έχει ο κ. Τσίπρας με τη γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, την Παρασκευή στο Βερολίνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου