Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2016

Μαξίμου: Συνιστούμε ψυχραιμία... !!!

Συνιστούμε ψυχραιμία, σχολιάζουν...
στη «Ν» κυβερνητικές πηγές με αφορμή το «πάγωμα» της διαδικασίας εφαρμογής των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους από τον ESM, 

αλλά και τις αναφορές του εκπροσώπου του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ, βάσει των οποίων οι εξαγγελίες Τσίπρα φαίνεται να είναι εκτός του πλαισίου των συμφωνηθέντων.

Οι ίδιες πηγές προσθέτουν ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται.

Υπενθυμίζεται ότι το απόγευμα της Τετάρτης, ο εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) ανακοίνωσε ότι η διαδικασία εφαρμογής των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους έχει προσωρινά «παγώσει», με τη σχετική απόφαση να μετατίθεται για τον προσεχή Ιανουάριο.



Η συγκεκριμένη εξέλιξη, σύμφωνα με τον Ευρωπαίο αξιωματούχο, αποτελεί απόρροια των εξαγγελιών του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, για τις παροχές σε χαμηλοσυνταξιούχους και κατοίκους του Αιγαίου.

«Οι διαδικασίες για την υλοποίηση των σχετικών μέτρων έχουν “παγώσει”, έως ότου ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των παροχών από τους θεσμούς» έσπευσε να εξηγήσει ο εκπρόσωπος του ESM, σε γραπτή του δήλωση προς το πρακτορείο Bloomberg.

«Το διοικητικό συμβούλιο θα αναλύσει την εκτίμηση των θεσμών και θα αποφασίσει για το πώς θα συνεχίσει» πρόσθεσε καταλήγοντας. Το Bloomberg επισημαίνει μεταξύ άλλων, ότι η εφαρμογή των μέτρων ελάφρυνσης προϋποθέτει μία σειρά αποφάσεων από τον ESM και τον EFSF.

Την ίδια στιγμή, ο εκπρόσωπος του επικεφαλής του Eurogroup, Mίκαελ Ράινς, ανήρτησε στο Twitter ανακοίνωση, στην οποία αναφέρονται τα εξής: «Οι θεσμοί έχουν καταλήξει ότι οι δράσεις της ελληνικής κυβέρνησης εμφανίζονται να είναι εκτός του πλαισίου των συμφωνηθέντων. Επομένως δεν υπάρχει ομοφωνία προς το παρόν, για την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους. Θα περιμένουμε την πλήρη έκθεση των θεσμών τον Ιανουάριο».

Σημειώνεται ότι νωρίτερα, το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας ζήτησε από τους θεσμούς «να αξιολογήσουν εάν τα μέτρα που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση, συμφωνούν με τις επιταγές του προγράμματος βοήθειας». Μάλιστα, ανέφερε πως το Βερολίνο αναμένει «γρήγορη απάντηση επί του θέματος ώστε να μην καθυστερήσει η εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος».

Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διευκρίνισε ότι η συμφωνία για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα προχωράει με βάση του κανόνες του ESM. Σε πρόσφατη συνέντευξή του, ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, είχε υποστηρίξει ότι τα πρώτα μέτρα για το χρέος θα μπορούσαν να τεθούν σε εφαρμογή εντός του Ιανουαρίου...

naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου