Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2016

Υπερψηφίζουν όλα τα κόμματα... την τροπολογία για το επίδομα στους συνταξιούχους...!!!

Με τη διαδικασία της ονομαστικής ψηφοφορίας θα ψηφιστεί σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής το άρθρο που αφορά την εφάπαξ 13η σύνταξη προς τους...
 
συνταξιούχους, η οποία εντάσσεται στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας για τον «Εθνικό Μηχανισμό Συντονισμού των Κοινωνικών Πολιτικών».

Η αναπληρώτρια υπουργός αρμόδια για θέματα αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, διαβεβαίωσε ότι κανένα επίδομα δεν πρόκειται να κοπεί, χαρακτήρισε την τροπολογία για τους μικροσυνταξιούχους ως ένα πρώτα βήμα για τη στήριξη τους, ενώ έκανε λόγο για πολιτικές άσπρου - μαύρου μεταξύ κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ. 


Από την πλευρά της, η αντιπολίτευση την κατηγόρησε για κοινωνικές παροχές ψίχουλα, ενώ στο επίκεντρο της κριτικής της βρέθηκε και η συμφωνία με τους θεσμούς για τα πλεονάσματα. 

Η κ. Φωτίου, έδωσε έμφαση στη λειτουργία του Εθνικού Μηχανισμού Συντονισμού, τονίζοντας ότι δεν ασκεί κοινωνικές πολιτικές και στόχος του είναι, όπως είπε, η ταξινόμηση σε ένα ενιαίο πληροφοριακό σύστημα όλων των δεδομένων των κοινωνικών επιδομάτων με ένα διαφανή, καθαρό και προσβάσιμο τρόπο στον κάθε πολίτη. 

Παράλληλα, απέρριψε αιτιάσεις περί μνημονιακής υποχρέωσης, αντιτείνοντας ότι ο Εθνικός Μηχανισμός Συντονισμού είναι ένα εργαλείο που έχουν όλα τα κράτη της ΕΕ για εκταμιεύσεις ΕΣΠΑ, που αφορούν τις δομές φτώχειας. 

«Προφανώς και είναι υποχρεωτικό όταν παίρνεις ΕΣΠΑ. Αν δεν είχαμε φτιάξει το Μηχανισμό δεν θα μπορούσαν να εκταμιεύονται κονδύλια για τη χώρα», τόνισε η κ. Φωτίου και πρόσθεσε:

«Τα πάντα θα είναι διαφανή και τίποτα δεν θα μπορεί να κρυφτεί. Δεν χαράζει πολιτικές ο Μηχανισμός, αλλά είναι ένα εργαλείο που ενοποιεί όλες τις βάσεις δεδομένων του κράτους που δίνουν επιδόματα. Γι' αυτό προβλέψαμε τα Κέντρα Κοινότητας που θα εξοπλιστούν με 750 νέους ανθρώπους, οι οποίοι θα προσληφθούν με ΑΣΕΠ και θα πληρώνονται από την ΕΕ μέχρι το 2020. Οι πολιτικοί λοιπόν κινδυνεύουν από τη δημιουργία του και όχι οι πολίτες γιατί κανείς δεν θα μπορεί να υπόσχεται να του βρει ένα επίδομα». 

Απαντώντας στις κριτικές της αντιπολίτευσης για την ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων, η κ. Φωτίου έκανε λόγο για κοινωνικές πολιτικές άσπρου και μαύρου ανάμεσα σε αυτές που εφαρμόζει η σημερινή κυβέρνηση σε σχέση με ότι έκαναν οι προηγούμενες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. 

Παράλληλα, τόνισε ότι το ποσό των 630 εκ. ευρώ είναι από το πλεόνασμα του 2016 και αποδίδεται μέσα στο 2016, και επιτέθηκε σε όσους το επικρίνουν.

«Δεν δίνουμε τυπικά 13η σύνταξη. Όμως δεν θα κάνουμε ότι όλα δεν είναι τίποτα. Είμαστε άσπρο μαύρο σε αυτό το επίπεδο. Αυτό το επίδομα είναι ένα μικρό βήμα για τη στήριξη των μικροσυνταξιούχων», υπογράμμισε η κ. Φωτίου. 

«Δεν κόβουμε ούτε ένα επίδομα. Η Αριστερά ήθελε να υπάρχει διαφάνεια αυτό παλεύουμε, να ξέρει ο κόσμος και αυτό παλεύουμε με τη δημιουργία του Μηχανισμού», κατέληξε η αναπληρώτρια υπουργός. 

Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κωνσταντίνος Τζαβάρας, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι, «η ερωτική σχέση που έχει αποκτήσει με την εξουσία την οδήγησε σε μια κατάσταση με την οποία δεν έχει αίσθηση της πραγματικότητας και δεν μπορεί να προφυλαχθεί», ενώ τις καταλόγισε «ψεύτικα μεγάλα λόγια και υποσχέσεις που αποδείχτηκαν φρούδα».

«Δεν μπορώ να συγχωρήσω τους συναδέλφους της κυβερνητικής πλειοψηφίας που τίποτα άλλο δεν κάνουν από το να εκφωνούν αοριστολογίες», ανέφερε ο κ. Τζαβάρας και πρόσθεσε:

«Θα πρέπει να ντρέπεστε όταν μιλάτε για τη φτώχεια, την ίδια στιγμή που στη Θεσσαλονίκη, ομάδα αστέγων που πήγαν να ζεσταθούν στα υπόγεια του νοσοκομείου, αντί να νιώσουν την θαλπωρή σας την οποία διακηρύσσετε συνεχώς, η διοίκηση του νοσοκομείου που εσείς διορίσατε, κάλεσε την αστυνομία.

Ο κ. Τζαβάρας χαρακτήρισε «φιλοδώρημα ευσπλαχνίας στους συνταξιούχους», το κοινωνικό επίδομα, αντιτείνοντας ότι οι άνεργοι, οι άστεγοι και όσοι ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας» δεν έχουν την προστασία της πολιτείας.

Ακόμα, επέκρινε το γεγονός ότι η ΔΕΗ, που διαχειρίζεται, όπως είπε, κρατικά χρήματα φορολογουμένων δεν έστειλε παραστάτη πολιτικής αγωγής εναντίον κατηγορουμένων που παράνομα εισέπραξαν χρήματα του ελληνικού λαού, ώστε να καταθέσει όλα τα στοιχεία για να οδηγηθεί το δικαστήριο σε δίκαιη δίκη. 'Άρα, όπως είπε, με την παράλειψη της αυτή και την απουσία της δεν παραβιάζει μόνο τα καθήκοντα της, αλλά κυρίως οδηγεί τη δικαιοσύνη σε εσφαλμένη κρίση. 

Έντονη ήταν η αντίδραση στις αναφορές αυτές του κ. Τζαβάρα του υφυπουργού Εργασίας Αναστάσιου Πετρόπουλου, που αντέτεινε ότι, θα πρέπει η ΝΔ να απαντήσει ποιοι και πόσοι φίλοι δικοί της, είχαν ωφέλεια ή τα άρπαξαν από τη ΔΕΗ. 

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος, έκανε λόγο για ένα νέο νόμο που διορθώνει τον προηγούμενο του κ. Κατρούγκαλου, χαρακτήρισε απαραίτητο τον Εθνικό Μηχανισμό Συντονισμού και διευκρίνισε ότι το κόμμα του στηρίζει την τροπολογία με το επίδομα αλληλεγγύης και ότι θα υπερψηφίσει τα άρθρα 1-20, όχι όμως τις ασφαλιστικές αλλαγές.

Ακόμα, ο κ. Λοβέρδος επανέλαβε ότι υπάρχει θέμα διαφθοράς με την κατάργηση όλων των αυστηρών όρων και προϋποθέσεων για τη λειτουργία των τυχερών παιγνίων. 

«Το νομοσχέδιο θυμίζει τη ρήση να σε κάψω Γιάννη μου να σε αλείψω λάδι. Οι εξαγγελίες σας δεν είναι τίποτα άλλο πέραν από ασπιρίνες και είναι για γέλια, Με τις πολιτικές σας οδηγείτε όλους τους Έλληνες την καταστροφή», υποστήριξε μεταξύ άλλων ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής Ηλίας Παναγιώταρος. Ταυτόχρονα επιτέθηκε και στη ΝΔ σημειώνοντας ότι η ίδια ψήφισε όλα τα μνημόνια και το τρίτο που ήταν φυσική συνέπεια των προηγούμενων. 

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού Σπύρος Δανέλης, κατηγόρησε την κυβέρνηση για λαϊκισμό και υποστήριξε, ότι το επίδομα στους χαμηλοσυνταξιούχους δίνεται με ψηφοθηρικά κριτήρια. 

Από την Ένωση Κεντρώων η εισηγήτρια του Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου μίλησε για προσπάθειας εξαπάτησης του ελληνικού λαού από την κυβέρνηση, για αντιασφαλιστικές ρυθμίσεις και όχι μεταρρυθμίσεις, ενώ τόνισε ότι οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες καμία κοινωνική προστασία δεν έχουν. 

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Γιώργος Λαζαρίδης, μίλησε για τρεις μεγάλες μεταρρυθμίσεις - τομές, για απαραίτητο και επιβεβλημένο Εθνικό Μηχανισμό που θα εξαλείψει τα φαινόμενα επικαλύψεων σε ένα τόσο εξαιρετικά ευαίσθητο τομέα με ένα ολοκληρωμένο σύστημα για την αντιμετώπιση της φτώχειας. 

Για «ψίχουλα ντροπής στους συνταξιούχους», έκανε λόγο ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι λέει ψέματα για τα πλεονάσματα και πρόσθεσε ότι «καταθέτει στα πρακτικά το επίσημα έγγραφο της συμφωνίας που έκανε και με το οποίο συμφώνησε 3,5% πλεονάσματα για 10 χρόνια από το 2018». 

Νωρίτερα, και ο πρώην υπουργός Εργασίας της ΝΔ Γιάννης Βρούτσης, είχε υποστηρίξει ότι η κυβέρνηση κρύβει την αλήθεια από τον ελληνικό λαό, ενώ έχει συμφωνήσει σε πλεονάσματα 3,5%...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου