Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2016

Η ώρα της κάλπης στην Ιταλία – Το δημοψήφισμα που κρίνει το μέλλον του Ρέντσι και τρέμει η Ευρώπη...!!!

Στις κάλπες συρρέουν από τις 8:00 (ώρα Ελλάδας) σήμερα οι πολίτες της Ιταλίας για το συνταγματικό δημοψήφισμα που θα κρίνει το μέλλον του Ματέο Ρέντσι στην πρωθυπουργία

  και ένα πιθανό αρνητικό αποτέλεσμα ίσως προκαλέσει κλυδωνισμούς στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης και συνεπακόλουθα στο κοινό νόμισμα.
Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα είναι ούτως ή άλλως έγκυρο, έστω κι αν προσέλθει στις κάλπες ποσοστό χαμηλότερο από το 50% των εχόντων δικαίωμα ψήφου, αφού η μεταρρύθμιση έχει ήδη εγκριθεί από το κοινοβούλιο.

Το σημερινό δημοψήφισμα έχει στόχο να σταματήσουν να έχουν η βουλή και η γερουσία αλληλοεπικαλυπτόμενο ρόλο, όπως συνέβη από το 1948 μέχρι σήμερα. Αν υπερισχύσει το «ναι», η γερουσία θα μπορεί να εκφράζεται μόνον για συνταγματικούς νόμους, την επικύρωση ευρωπαϊκών συνθηκών, σχετικά με νέους εκλογικούς νόμους, για την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας, και για την τοπική αυτοδιοίκηση. Θα απαρτίζεται από εκατό γερουσιαστές, εκ των οποίων οι εβδομήντα τέσσερις θα είναι περιφερειακοί σύμβουλοι, είκοσι ένας δήμαρχοι και πέντε θα επιλέγονται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Παράλληλα, οι Ιταλοί καλούνται να αποφανθούν αν θα καταργηθούν οι νομαρχίες με τη σημερινή τους μορφή και το Εθνικό Συμβούλιο Οικονομίας και Εργασίας (Cnel). Σε ό,τι αφορά την σχέση της κεντρικής κυβέρνησης με τις περιφέρειες, ο νόμος που καλούνται να εγκρίνουν ή να καταψηφίσουν σήμερα οι Ιταλοί προβλέπει ότι η φορολογική πολιτική, οι υποδομές και η ενέργεια πρέπει να είναι αποκλειστικής αρμοδιότητας του κεντρικού κράτους, όχι κάθε δήμου και περιφέρειας. Προτείνεται, παράλληλα, η μείωση του αναγκαίου αριθμού ψήφων για να εκλέγεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας: από την τέταρτη ψηφοφορία θα είναι αρκετή μια πλειοψηφία τριών πέμπτων. Από την έβδομη ψηφοφορία και πέρα το απαιτούμενο όριο θα είναι τα τρία πέμπτα από όσους βουλευτές και γερουσιαστές συμμετέχουν στην ψηφοφορία.

Το «όχι» πυροδοτεί πολιτικές εξελίξεις

Πρόκειται για μία πολιτική ζαριά του Ματέο Ρέντσι, μία απόφαση στην οποία έχει ποντάρει ολόκληρο το πολιτικό του μέλλον. Και εάν δεν του βγει, να επικρατήσει δηλαδή το «όχι»,  έχει αφήσει πως θα παραιτηθεί από τη θέση του. Το κύριο λάθος του, το οποίο αναγνώρισε και ο ίδιος, είναι πως επέλεξε να προσωποποιήσει την αναμέτρηση. Αλλά όπως έχει τονίσει ο ίδιος –ακόμη και τις τελευταίες ημέρες– «δεν είναι άνθρωπος που επιπλέει σε όλες τις συνθήκες» και «άλλοι είναι πολύ ικανότεροι να ακολουθούν και να εφαρμόζουν τις τακτικές αυτές».
Σε μία τέτοια περίπτωση, η χώρα θα ενδεχομένως να οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές, στις οποίες αναμένεται να βγει ενισχυμένος ο Μπέπε Γκρίλο του Κινήματος των Πέντε Αστέρων. Μία τέτοια εξέλιξη ωστόσο θα έχει τεράστιο αντίκτυπο στην οικονομία της χώρας, καθώς η αντίδραση των αγορών αναμένεται να είναι άμεση και… βίαιη. Αυτά σε συνδυασμό με τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ιταλική οικονομία – υψηλό δημόσιο χρέος, μεγάλο στοκ των κόκκινων δανείων που έχουν στα βιβλία τους οι τράπεζες- δημιουργούν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ. Ενδεικτική και η εκτίμηση της οικονομικής εφημερίδας Financial Times, ότι το δημοψήφισμα της 4ης Δεκεμβρίου αποτελεί «κλειδί για το μέλλον του ευρώ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου