Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2016

Ωρα μηδέν για το μέλλον της Ευρώπης... Κάλπες σε Ιταλία και Αυστρία...!!!

Κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις διεξάγονται σήμερα στην Ιταλία και την Αυστρία με τα αποτελέσματα που θα προκύψουν ενδεχομένως να έχουν συνέπειες -ίσως και...
σοβαρές- για τη μελλοντική πορεία της ευρωζώνης. 

Στην Ιταλία οι ψηφοφόροι καλούνται να κρίνουν μια σειρά συνταγματικών μεταρρυθμίσεων που φέρνει η κυβέρνηση Ρέντσι. Στην «καρδιά» αυτών των αλλαγών βρίσκεται η κατάργηση της ιταλικής Γερουσίας με τη σημερινή της μορφή. Η κυβέρνηση δεν θα χρειάζεται την ψήφο εμπιστοσύνης της Γερουσίας, ούτε και την έγκρισή της για να περνά νομοσχέδια. 

Οι εξουσίες του πρωθυπουργού ενισχύονται κατά πολύ και οι πολέμιοι της μεταρρύθμισης τονίζουν ότι χάνονται οι αναγκαίες «δικλείδες ασφαλείας» για τον έλεγχο της κυβέρνησης -σημειώνεται ότι η μεταρρύθμιση προβλέπει παράλληλα πως μεταφέρονται στην κεντρική κυβέρνηση εξουσίες από τις τοπικές και περιφερειακές αρχές.

Την παραμονή του δημοψηφίσματος οι υποστηρικτές του "όχι" προηγούνται. Ενδεχόμενη παραίτηση του Ρέντσι εκτιμάται ότι θα επηρεάσει όλη την ευρωζώνη.

«Η διαφορά είναι ελάχιστη», τόνισε στην τελευταία προεκλογική του ομιλία ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, υποσχόμενος ότι αν κερδίσει το «ναι» θα εργασθεί για το καλό όλης της χώρας. Σύμφωνα με πληροφορίες που διαρρέουν από το μέτωπο του «όχι», τα τελευταία γκάλοπ -που δεν δημοσιοποιήθηκαν- δίνουν ποσοστό 53% στους αντίθετους στη μεταρρύθμιση και 47% στους υποστηρικτές του «ναι».

Φόβοι για επιπτώσεις σε όλη την ευρωζώνη

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, η Λέγκα του Βορρά και τα Πέντε Αστέρια του Μπέπε Γκρίλο επέμειναν μέχρι το τέλος ότι αν ο ιταλός κεντροαριστερός πρωθυπουργός χάσει το δημοψήφισμα, θα πρέπει να παραιτηθεί. Πολλά θα εξαρτηθούν, όμως, από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα.

Ο ιταλός πρωθυπουργός έχει συνδέσει το πολιτικό του μέλλον με το συγκεκριμένο δημοψήφισμα. Ενδεχόμενο «όχι» των Ιταλών είναι πιθανό να τον οδηγήσει σε παραίτηση. Σε περίπτωση που η έκβαση είναι αρνητική για τον ιταλό πρωθυπουργό και παραιτηθεί όντως, αναλυτές εκφράζουν φόβους για πολιτική αστάθεια με αρνητικές συνέπειες στις χρηματαγορές, ενώ εκτιμούν ότι ενδέχεται να υπάρξουν πολιτικές και οικονομικές επιπτώσεις στο σύνολο της ευρωζώνης.

Στον προθάλαμο της Προεδρίας η ακροδεξιά στην Αυστρία

Κρίσιμη και καθοριστικής σημασίας για την ΕΕ και την ευρωζώνη αναμένεται να είναι η προεδρική εκλογική αναμέτρηση στην Αυστρία.

Στις σημερινές επαναληπτικές εκλογές, ο Ανεξάρτητος Αλεξάντερ φαν ντερ Μπέλεν έρχεται αντιμέτωπος με τον Νόρμπερτ Χόφερ από το ακροδεξιό κόμμα Κόμμα των Ελεύθερων, που μεταξύ άλλων είχε δηλώσει πως είναι υπέρ του «Αuxit».

Οι δημοσκοπήσεις φέρουν μάλιστα τους Χόφερ και φαν ντερ Μπέλεν σχεδόν να ισοψηφούν ενόψει της εκλογικής αναμέτρησης της Κυριακής.

Στις εκλογές του Μαίου, ο Φαν ντερ Μπέλεν είχε προηγηθεί του Χόφερ, αλλά οι εκλογική διαδικασία επαναλαμβάνεται, λόγω παρατυπιών στην καταμέτρηση των επιστολικών ψήφων.

Οξύτατη ήταν η αντιπαράθεση μεταξύ των δυο υποψηφίων κατά τη διάρκεια της τηλεμαχίας της Πέμπτης. «Το καταλαβαίνω, δεν ήσουν τίποτα», είπε ο Χόφερ στον Φαν ντερ Μπέλεν, ανεξάρτητο υποψήφιο, χλευάζοντάς τον επειδή ανήκε στους Πράσινους και κατηγορώντας τον πως ήταν κομμουνιστής. «Ψεύδεσαι ξανά!», απάντησε εκείνος, με τον συντονιστή της δημόσιας αυστριακής τηλεόρασης να προσπαθεί να στρέψει τη συζήτηση στις πολιτικές θέσεις των υποψηφίων.

Όσο για τις θέσεις τους, ο Χόφερ σε ομιλία του τάχθηκε υπέρ της μείωσης των φόρων, της βελτίωσης των εμπορικών σχέσεων ειδικά με τη Ρωσία και υποστήριξε ότι οι μετανάστες και οι πρόσφυγες δεν πρέπει να μπορούν να παίρνουν τα ίδια επιδόματα με τους Αυστριακούς.

Από την πλευρά του ο Φαν ντερ Μπέλεν έκλεισε την προεκλογική του εκστρατεία στη συνοικία Favoriten, που είναι γνωστή σε όλη την Αυστρία διότι φιλοξενεί πολλούς μετανάστες, δηλώνοντας έτσι την θέση του για το ίσως σημαντικότερο ζήτημα που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση, την προσφυγική κρίση. 

Η αυριανή εκλογική διαδικασία αφορά «την κατεύθυνση που θα πάρει η πατρίδα μας, η Αυστρία», καλώντας τους ψηφοφόρους να τον εκλέξουν ώστε να γίνει ένας πρόεδρος «του μεσαίου χώρου». «Θέλουμε η Αυστρία να παραμείνει σημαντικό μέλος της Ευρώπης;» ρώτησε τους υποστηρικτές του, που φώναξαν «ναι».

Αυτό που μένει να δούμε από την εξέλιξη και το αποτέλεσμα των αυστριακών προεδρικών εκλογών είναι αν το κύμα του λαϊκισμού θα επικρατήσει για ακόμα μια φορά, «χρίζοντας» ως πρόεδρο ηγέτη ακροδεξιού κόμματος.

real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου