Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2024

Στέλιος Κούλογλου / Αντιμετωπίζεται η ακροδεξιά με πραξικoπήματα; ...???

Στέλιος Κούλογλου

Ευτυχώς είναι και η Ρουμανία, για να σκεφτόμαστε ότι από το Μητσοτακιστάν υπάρχουν και χειρότερα. Σήμερα Κυριακή, στη γειτονική μας βαλκανική χώρα επρόκειτο να διεξαχθεί ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών. 

Προχθές Παρασκευή το Συνταγματικό δικαστήριο της Ρουμανίας «ακύρωσε συνολικά την ψηφοφορία». Ο ουσιαστικός λόγος; Θα εκλεγόταν πρόεδρος ο ακροδεξιός νικητής του πρώτου γύρου!

Ο φιλορώσος, ακροδεξιός Καλίν Γκεοργκέσκου ήταν άγνωστος πριν τις πρώτες εκλογές, στις οποίες ήρθε πρώτος με ποσοστό σχεδόν 23%. Οι δημοσκοπήσεις του έδιναν μονοψήφια ποσοστά, λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές. Η κεντροδεξιά Έλενα Λασκόνι, ήρθε δεύτερη με 19%.

Τη Δευτέρα, το Συνταγματικό Δικαστήριο επικύρωσε τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών. Αλλά ανέτρεψε την απόφαση του, μετά την αποχαρακτηρισμό εγγράφων από το ανώτατο συμβούλιο ασφαλείας της Ρουμανίας την Τετάρτη, τα οποία ανέδειξαν «επιθετικές υβριδικές ρωσικές επιθέσεις» κατά την προεκλογική περίοδο.

Διαβάστε: Ρουμανία / Ακύρωσε τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών το Ανώτατο Δικαστήριο

Σύμφωνα με τις ρουμανικές μυστικές υπηρεσίες, οι αρχές εντόπισαν περισσότερες από 85.000 απόπειρες κυβερνοεπιθέσεων σε εκλογικούς ιστότοπους και συστήματα πληροφορικής.

Κατηγόρησαν επίσης τη Ρωσία ότι διεξήγαγε μια τεράστια εκστρατεία προώθησης του Γκεοργκέσκου σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, συμπεριλαμβανομένων των TikTok και Telegram.

Ισχυρίστηκαν επίσης ότι το Τικ Τοκ του παρείχε «προνομιακή μεταχείριση», μη χαρακτηρίζοντάς τον ως πολιτικό υποψήφιο, κατά παράβαση των εκλογικών νόμων της χώρας. Η εταιρεία του Τικ Τοκ αρνήθηκε ότι παρείχε στον Γκεοργκέσκου οποιαδήποτε ειδική μεταχείριση.

Στο παιχνίδι μπήκαν και οι ΗΠΑ που έχουν μανιάσει με το Τικ Τοκ, βασικά επειδή ανήκει σε κινεζική και όχι αμερικανική εταιρεία. Στις 20 Ιανουαρίου η εφαρμογή θα απαγορευθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, εάν ο ιδιοκτήτης της, η ByteDance, δεν την πουλήσει μέχρι τότε σε μη κινεζική εταιρεία!

Στους υπάκουους συμμάχους έχουν επιβάλλει να προωθήσουν και αυτοί την απαγόρευση. Ο κ. Μητσοτάκης την απαγόρευσε στους υπουργούς του, παρότι ο ίδιος τη χρησιμοποίησε εκτενώς στην προεκλογική του εκστρατεία, εμφανιζόμενος με τον σκύλο, το καπελάκι του κλπ.

Η Ουάσιγκτον υποστήριξε επίσης τη θεωρία ότι οι η Ρωσία προώθησε τον Γκεοργκέσκου μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Η απομάκρυνση της Ρουμανίας από τη Δύση «θα είχε σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις στη συνεργασία των ΗΠΑ με τη Ρουμανία στον τομέα της ασφάλειας», προειδοποίησε την Τετάρτη ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Μάθιου Μίλερ, μετά τον αποχαρακτηρισμό των εγγράφων.

Διαβάστε: Ρουμανία / Έρευνες και σε σπίτια για «ρωσικό δάκτυλο» μετά την ακύρωση των εκλογών

Τίποτα δεν αποκλείεται (η Μόσχα αρνήθηκε κάθε ανάμειξη), αλλά οι ΗΠΑ εδώ και δεκαετίες κάνουν πολύ χειρότερα. Από πραξικοπήματα μέχρι χρηματισμό υποψηφίων και κομμάτων. Παρόμοια απόπειρα σημειώθηκε χρηματισμού και στα πολιτικά πράγματα της Ελλάδας, τη δεκαετία του 60, χώρια το πραξικόπημα του 67.

Ακόμη κι αν υποθέσουμε ότι πράγματι υπήρξαν προσπάθειες επιρροής του εκλογικού σώματος, η νίκη του συνωμοσιολόγου υποψηφίου έχει τις αιτίες με αυτές που έχουν προκαλέσει την άνοδο των ομοϊδεατών του σε όλη την Ευρώπη όπως και στις ΗΠΑ: η Ρουμανία συναγωνίζεται την Ελλάδα στη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό, οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι. (Η ανυπαρξία μεταναστευτικών ροών στη Ρουμανία, αποδεικνύει ξανά ότι το μεταναστευτικό λειτουργεί ως καταλύτης μόνο όταν υπάρχουν οι κοινωνικές συνθήκες).

Για μία ακόμη φορά η ευρωπαϊκή ελίτ στρουθοκαμηλίζει αντί να ασχοληθεί με τις αιτίες αυτές. Ο φιλοευρωπαίος Ρουμάνος πρόεδρος Κλάους Γιοχάνις χαιρέτισε την απόφαση του δικαστηρίου, όπως και ο σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός, που ήρθε τρίτος στις προεδρικές εκλογές και δεν μπήκε στον δεύτερο γύρο.

Όταν ένας άγνωστος υποψήφιος κερδίζει ξαφνικά σχεδόν το 23%, έστω και με τη βοήθεια του τικ τοκ, κάτι βαθύτερο πρέπει να συμβαίνει. Αλλά οι Βρυξέλλες και οι τοπικές ελίτ κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν.

Καταφεύγουν στη διοικητική απαγόρευση των ακροδεξιών, που στην πραγματικότητα τους μετατρέπει σε διωκόμενους ήρωες. Τηρουμένων των αναλογιών, το ίδιο έγινε και με τον Τραμπ. Το ίδιο πάει να γίνει στη Γαλλία με τη Μαρίν Λεπέν, στρώνοντας τον δρόμο για να σαρώσει το 2027 ο διάδοχος της Ζορντάν Μπαρντελά.

Η ακροδεξιά πρέπει φυσικά να αντιμετωπιστεί συστηματικά. Με την ανάδειξη της ιστορίας, που έχει πνιγεί στις σαπουνόπερες. Και βασικά με μέτρα κοινωνικής δικαιοσύνης. Οι κυβερνήσεις της ΕΕ χάνουν 33 εκατ. ευρώ την ώρα σε απλήρωτους φόρους από τους υπερπλούσιους της Ευρώπης.

Από το 2020, οι δισεκατομμυριούχοι της ΕΕ αύξησαν τον συσσωρευμένο πλούτο τους κατά το ένα τρίτο, φθάνοντας πέρυσι τα 1,9 τρισεκατομμύρια ευρώ. Ταυτόχρονα, το 99% του πληθυσμού της ΕΕ έγινε φτωχότερο, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα.

Αδιαφορώντας για τη βούληση σημαντικής μερίδας των πολιτών, η στρατηγική των πλούσιων ελίτ τους στρέφει κατά της δημοκρατίας και των κοινοβουλευτικών θεσμών. Ενισχύει τις θεωρίες συνωμοσίας και την ακροδεξιά και ρίχνει τις χώρες στις οποίες εφαρμόζεται στο πολιτικό χάος.

Στην περίπτωση της Ρουμανίας, η απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου είναι οριστική και δεσμευτική. Η διαδικασία των προεδρικών εκλογών θα πρέπει να επαναληφθεί. Η θητεία του απερχόμενου προέδρου Κλάους Γιοχάνις λήγει στις 21 Δεκεμβρίου και μέχρι η κυβέρνηση να επιλέξει νέα ημερομηνία εκλογών, δεν είναι σαφές ποιος θα είναι επικεφαλής του κράτους.

Πιο χαρακτηριστική από όλα, είναι η δήλωση της Έλενα Λασκόνι, που θα αντιμετώπιζε τον Γκεοργκέσκου αν διεξαγόταν σήμερα ο δεύτερος γύρος:

«Η απόφαση του συνταγματικού δικαστηρίου είναι παράνομη, ανήθικη και συνθλίβει την ίδια την ουσία της δημοκρατίας.. Είτε μας αρέσει είτε όχι, από νομική και νόμιμη άποψη, 9 εκατομμύρια Ρουμάνοι πολίτες, τόσο στη χώρα όσο και στη διασπορά, εξέφρασαν την προτίμησή τους για έναν συγκεκριμένο υποψήφιο μέσω της ψήφου τους....η ψηφοφορία θα έπρεπε να πραγματοποιηθεί, η παράνομη απόφαση του ρουμανικού κράτους οδηγεί τη χώρα στην αναρχία».

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τον συντάκτη τους, χωρίς να συμπίπτουν κατ' ανάγκη με την άποψη του Tvxs.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου