Λίγο πριν τη συνάντηση με τον Μητσοτάκη,οιονεί αναγνώριση από τον Ανδρουλάκη ότι η παρακολούθησή του από την ΕΥΠ δεν ήταν σκάνδαλο: υποβάλει μήνυση για λογισμικό που ΔΕΝ τον παρακολουθούσε -ενώ δεν το είχε κάνει για την ΕΥΠ. Στη συνάντηση – που άλλος θα είχε αποφύγει- ζήτησε ενημέρωση από τις υπηρεσίες της, αποδεχόμενος ότι ο Πρωθυπουργός… δεν γνώριζε!
Γράφει ο Γιώργος Λακόπουλος
Η προηγούμενη θητεία του Νίκου Ανδρουλάκη στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ σημαδεύτηκε από τις υπόνοιες- και ενίοτε τις δημόσιες αναφορές- ότι η πολιτική συμπεριφορά του απέναντι στον Μητσοτάκη επηρεαζόταν από την τρίμηνη παρακολούθηση του από την ΕΥΠ το 2021.
Ο ίδιος κατάθεσε «μηνυτήριες αναφορές» και έκανε «παράσταση» στον Άρειο Πάγο. Αλλά μήνυση κατά συγκεκριμένων προσώπων -που θα ενεργοποιούσε αμέσως την ανακριτική διαδικασία- δεν κατέθεσε ποτέ. Παρότι δυο τουλάχιστον ήταν γνωστά, με ονόματα, διευθύνσεις και τηλέφωνα – μετά την -απομάκρυνσή τους από τις θέσεις τους.
Κατά τον Πρωθυπουργό το ζητούμενο τότε ήταν «να μιλήσει η Δικαιοσύνη », την οποία ωστόσο προκαταλάμβανε επιμένοντας ότι η παρακολούθηση Ανδρουλάκη «ήταν νόμιμη». Πράγματι μίλησε : «Το Predator δεν έχει καμία σχέση με τις κρατικές υπηρεσίες και οι παρακολουθήσεις της ΕΥΠ ήταν νόμιμες».
Αυτοπροσώπως η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, με βάση το πόρισμα ενός αντιεισαγγελέα που η ίδια όρισε – αφαιρώντας την υπόθεση από τους δικαστικούς λειτουργούς που ήταν οι φυσικοί χειριστές της, – βεβαίωσε ότι σκάνδαλο υποκλοπών δεν υπήρξε και η ΕΥΠ παρακολουθούσε νομίμως.
Με μια άνευρη δήλωση ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υποσχέθηκε να συνεχίσει την αναζήτηση της αλήθειας, αλλά τι εννοούσε μόλις τώρα αναδείχθηκε.
Υπέβαλε μήνυση σε ένα …κρεοπώλη ως εμπλεκόμενο στα μηνύματα παγίδευσης που χρησιμοποιήθηκαν για παρακολουθήσεις από το λογισμικό «Predator”. Καλή συμβολή στη Δικαιοσύνη, αλλά δεν προσθέτει κάτι στην περίπτωσή του. Ο ίδιος δεν υπήρξε ποτέ θύμα παρακολούθησης από αυτό το λογισμικό. Το ξεκαθάρισε από την πρώτη στιγμή: «δεν πάτησε το «λινκ» και η παρακολούθηση έμεινε στην απόπειρα.
“Eίναι θέμα δημοκρατίας, όχι προσωπικό”
Όλα άρχισαν τον Ιούλιο του 2022, όταν ο Νίκος Ανδρουλάκης ενημερώθηκε από τις τεχνικές υπηρεσίες του Ευρωκοινοβουλίου ότι υπήρξε προσπάθεια παγίδευσης του κινητού του , από το Predator. Κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και εξερχόμενος κατήγγειλε ότι παραλίγο να πέσει θύμα παρακολούθησης με το συγκεκριμένο σύστημα. Αλλά δεν συνέβη.
Ολόκληρο το καλοκαίρι του 2022 πέρασε με περιγραφές: στις 21 Σεπτεμβρίου 2021 -με την έναρξη των εσωκομματικών διαδικασιών-έλαβε στη συσκευή του μήνυμα που τον καλούσε να πατήσει ένα συγκεκριμένο σύνδεσμο. Αλλά δεν το πάτησε ποτέ και η απόπειρα απέτυχε.
«Κάποιοι ήθελαν να τον εκβιάζουν» έλεγαν στα ΜΜΕ τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Αλλά δεν τους βγήκε. Βγήκε όμως η παρακολούθηση της ΕΥΠ που διακόπηκε με την εκλογή του στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.
Τον Ιούλιο του 2022 η κυβέρνηση στάθηκε στο πλευρό του. «Η μηνυτήρια αναφορά του Νίκου Ανδρουλάκη επιβάλλεται να διερευνηθεί άμεσα από την ελληνική δικαιοσύνη» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου– προσθέτοντας ότι «οι αρμόδιες αρχές της Πολιτείας οφείλουν να συνδράμουν για τη διαλεύκανση της υπόθεσης».
Συνέδραμαν με τον δικό τους τρόπο: άρχισαν να τον «ακούνε» οι ίδιες δια της ΕΥΠ, που υπάγεται προσωπικά στον Πρωθυπουργό. Και όταν η παρακολούθηση αποκαλύφθηκε και ξέσπασε το σκάνδαλο ο Ανδρουλάκης είπε το εντυπωσιακό «είναι θέμα δημοκρατίας και όχι προσωπικό». Δεν είναι «προσωπικό» όταν ακούν τον ιδιωτικό βίο σου;
Ως «επισυνδεδεμένος» επί τρίμηνο από την ΕΥΠ, δεν ενημερώθηκε ποτέ για το λόγο της παρακολούθησης. Όταν κατ’ εντολή της αρμόδιας ανεξάρτητης Αρχής, επρόκειτο να τον ενημερώσει η ΕΥΠ , η κυβέρνηση το απαγόρευσε.. Έτσι δεν έμαθε ποτέ ούτε το λόγο ούτε πού βρίσκεται το υλικό της παρακολούθησης.
Ο ίδιος δεν ενδιαφέρθηκε περισσότερο από την έκφραση ενόχλησης, γι’ αυτό. Ούτε ζήτησε από τον Πρωθυπουργό -με τον οποίο βρέθηκε ενώπιος ενωπίω, στο debate της ΕΡΤ -να του αναφέρει πού βρίσκεται το υλικό της παρακολούθησης και να εγγυηθεί ότι δεν θα χρησιμοποιηθεί ποτέ από κανέναν. Δέχθηκε την θέση Μητσοτάκη ότι δεν τον παρακολουθούσαν ως «εθνικό κίνδυνο»- χωρίς να ζητήσει εξήγηση γιατί άλλο τον παρακολουθούσαν.
Ποιος κοροϊδεύει ποιον;
Έτσι κύλησαν τα πράγματα, το σκάνδαλο κουκουλώθηκε, οι υπεύθυνοι απαλλάχθηκαν προτού καν εντοπιστούν οι περισσότεροι. Ο Ανδρουλάκης έμεινε σε κάτι άσφαιρες δηλώσεις- και την βαριά σκιά του ερωτήματος: γιατί τον «άκουγε» η ελληνική αντικατασκοπεία και τι σημαίνει αυτό για την πολιτική του δράση;.
Όταν μπήκε ταφόπλακα στο σκάνδαλο που τον αφορούσε άμεσα και προσωπικά έγραψε απλώς στο Βήμα: «Η αρχειοθέτηση, δεν μπορεί να ξεπλύνει τις ευθύνες της κυβέρνησης και του ίδιου του κ. Μητσοτάκη, είναι ο εντολέας της λειτουργίας ενός σκοτεινού παρακρατικού μηχανισμού». Έμεινε όμως στη διαβεβαίωση ότι «μια άλλη δημοκρατική κυβέρνηση θα αναγκάσει τους υπεύθυνους να λογοδοτήσουν για την «προκλητική απόφαση».
Τώρα λίγο πριν συναντήσει μετά από τρία χρόνια τον Πρωθυπουργό, ενδιαφέρεται για έναν μάρτυρα σε παρακολούθηση που δεν υπέστη. Ίσως το θεωρεί «δημοκρατικό καθήκον» του. Αλλά σχέση με τη προσωπική του υπόθεση δεν έχει. Σύμφωνα με όσα έχουν προηγηθεί, με τη σημερινή μήνυση είναι σαν να αναγνωρίζει το δικαστικό πόρισμα -κατά το οποίο ουδείς βαρύνεται με παρακολουθήσεις από τη ΕΥΠ και γενικότερα το κράτος και τους υπαλλήλους του. Το ενδιαφέρον για το Predator είναι … ακαδημαϊκό.
Στα παράδοξα της συμπεριφοράς του προέδρου του ΠΑΣΟΚ εγγράφεται και το κλίμα …συνεννόησης- έστω μερικής- που εξέπεμψε μετά τη συνάντηση του με τον Μητσοτάκη. Για πολλούς είναι πολιτικό και κυρίως αντιπολιτευτικό λάθος. Ο Μητσοτάκης τον αγκάλιασε για να τον πνίξει, όχι γιατί ενδιαφέρεται για συνεννόηση – εξ ου και του υποδεικνύει πώς είναι η …σωστή αντιπολίτευση.
Κυρίως όμως είναι προσωπικό λάθος αξιοπρέπειας. Άλλος δεν θα περνούσε το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου, χωρίς να προηγηθούν πλήρεις απαντήσεις στα ερωτήματα της παρακολούθησής του.
Η στάση σ’ αυτή τη συνάντηση είναι περισσότερο «προβληματική» από ό,τι στο παρελθόν για το καυτό θέμα των υποκλοπών. Συνεργάτες του έλεγαν ότι είπε στον Πρωθυπουργό, να …ζητήσει στην ΕΥΠ να τον ενημερώσει γιατί τον παρακολουθούσε!
Ποιος κοροϊδεύει ποιον; Γιατί δεν το ζητούσε από τον ίδιο τον Μητσοτάκη, που προΐσταται πάντα της ΕΥΠ; Είναι σαν να υιοθετεί τον ισχυρισμό του ότι δεν ήξερε, ούτε έμαθε ποτέ! Έτσι όπως το έθεσε- κατά τις πληροφορίες- ζητάει κάτι… παράνομο: ο Μητσοτάκης έχει ψηφίσει νόμο που απαγορεύει την ενημέρωσή του!
Σε κάθε περίπτωση χρειάζονται εξηγήσεις από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Από το «καλό και παραγωγικό κλίμα» ανάμεσα σε έναν πρωθυπουργό που δεν αφήνει τίποτε όρθιο και σε έναν αρχηγό αξιωματικής αντιπολίτευσης που για να τον διαδεχθεί πρέπει να είναι ανελέητος μαζί του, μέχρι το «γιατί» της «νόμιμης» παρακολούθησής του- που δεν αφορά μόνο τον ίδιο αλλά και πολλούς άλλους. Χωρίς αυτές τις εξηγήσεις ο Ανδρουλάκης φέρει τη δική του ευθύνη για τη συγκάλυψη του σκανδάλου.
Εκτός από τους κοινούς τόπους που βρήκε με τον Πρωθυπουργό, το «ταγκό για δυο» και την «αξιόπιστη» αντιπολίτευση -που λειτουργούν σαν δεκανίκια του Μητσοτάκη σε μια δύσκολη στιγμή του- υπάρχουν ερωτήματα χωρίς απαντήσεις που δεν συμβαδίζουν με την άσκηση του ρόλου του ΠΑΣΟΚ. Ειδικά απέναντι στον Μητσοτάκη-που κάθε άλλο παρά σαν αυτό που ζητάει από τον Ανδρουλάκη έκανε όταν ήταν στην αντιπολίτευση.
https://www.anoixtoparathyro.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου