Τετάρτη 10 Ιουλίου 2024

Σε λοβοτομημένους απευθύνεται ο Δούκας; Αρχηγός κόμματος και δήμαρχος με ημιαπασχόληση δεν νοούνται. Χάνει και τους δημότες και τη βάση του ΠΑΣΟΚ ...!!!

Γράφει ο Γιώργος Λακόπουλος

 Ξεκίνησε καλά την διαδρομή του στο δημόσιο βίο ο, συμπαθής κατά τα λοιπά, Χάρης Δούκας.  

Αλλά συνεχίζει άσχημα και πάει για χειρότερα. Διεκδικώντας την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ με  αυτάρεσκους ισχυρισμούς, όπως «αν κερδίσω εγώ το ΠΑΣΟΚ θα εκτιναχθεί» και «θα κερδίσουμε τις επόμενες εθνικές εκλογές», δαγκώνει περισσότερο από όσο μπορεί να μασήσει και θα πνιγεί.  Αυτά μας τα είπαν κι άλλοι … 

Με βάση το προφίλ του -και παρά τις μεγαλοστομίες- θα μπορούσε να είναι ενδιαφέρουσα  περίπτωση νέου πολιτικού ακόμη και ως επικεφαλής μικρού κόμματος.  Αλλά συμβαίνει να είναι ήδη δήμαρχος Αθηναίων. Με θητεία μόλις μερικών μηνών – χωρίς κανένα δείγμα γραφής ακόμη.

Εμφανίζεται όμως ως βιονικός που θα τα καταφέρει και ως δήμαρχος Αθηναίων και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.  Μόνο που και οι δυο ρόλοι δεν προσφέρονται για ημιαπασχόληση.  

Εκτίθεται όταν, ενώ πριν ένα χρόνο ήταν ένας απλός πανεπιστημιακός, τώρα φλερτάρει με την…πρωθυπουργία στις επόμενες εκλογές. Αν δεν αποδοθεί σε πολιτική απειρία, δείχνει πρόβλημα βουλιμίας. Ή διαβάζει λάθος τους όρους της ανέλιξής του και επιχειρεί άλμα στο κενό, παραβιάζοντας  έναν βασικό κανόνα της  πολιτικής: το επόμενο βήμα, πρέπει να βασίζεται στο προηγούμενο.

Οι Έλληνες δεν ψάχνουν για Πρωθυπουργό και όταν θα ψάξουν υπάρχουν ήδη σε αναμονή αρκετοί πριν από αυτόν. Αν τον ενθουσιάζει ότι γίνεται θόρυβος γύρω από το όνομά του,  μάλλον πρέπει να   αναλογιστεί το προηγούμενο της Αχτσιόγλου.

Ο ρόλος του Χρήστου Πρωτόπαπα

Ως στέλεχος του ΠΑΣΟΚ με χρίσμα υποψηφίου για το Δήμο Αθηναίων υπήρξε δημιούργημα του Νίκου Ανδρουλάκη,  τον οποίο τώρα απειλεί να εκπορθήσει από την ηγεσία.  Οι πληροφορίες το αποδίδουν -και- σε παρεμβολή ενός τρίτου: του Χρήστου Πρωτόπαπα.

Παλαιός τραπεζοϋπάλληλος, συνδικαλιστής και παλιά καραβάνα του ΠΑΣΟΚ. Προσχώρησε στην «ομάδα Σημίτη» κι έφτασε μέχρι πρόεδρος της ΓΣΕΕ και βουλευτής για να χριστεί αμέσως μετά  την εκλογή του υφυπουργός και αργότερα υπουργός των «εκσυγχρονιστικών» κυβερνήσεων.

Για λόγους που δεν είναι του παρόντος είδε τις μετοχές του να πέφτουν- και έχασε τις προϋποθέσεις να  βρίσκεται στο Κοινοβούλιο. Ωστόσο, δραστήριος καθώς είναι πρόσφερε τις υπηρεσίες του στον Γ. Παπανδρέου. Ο τότε επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ δεν τον είχε σε ιδιαίτερη εκτίμηση, αλλά αξιοποιούσε τις ικανότητες του στην οργάνωση και την κομματικη ίντριγκα.

Μετά τις χαμηλές πτήσεις του στις  περιόδους Βενιζέλου και Γεννηματά επαναδραστηριοποιήθηκε  στο πλευρό του Νίκου Ανδρουλάκη. Οι εκτιμήσεις στο ΠΑΣΟΚ συγκλίνουν ότι η επικράτησή του σημερινού προέδρου, οφείλεται πρωτίστως σε δυο πρόσωπα που γνώριζαν πρόσωπα και πράγματα: στον Πάρη Κουκουλόπουλο, παλαιό στέλεχος πρώτης γραμμής που είναι σήμερα βουλευτής και στον Πρωτόπαπα.

Για λόγους που σκανδαλίζουν τα κομματικά παρασκήνια του ΠΑΣΟΚ , με την εκλογή του ο Ανδρουλάκης δεν τον αντάμειψε κατά τις υπηρεσίες  που του όφειλε.

Μετακινήθηκε σε ρόλο συνεργάτη του Χάρη Δούκα, όταν εκδήλωσε την πρόθεση να πολιτευτεί  στο δήμο Αθηναίων και ανήκει σ’ αυτούς που τον υποκίνησαν να διεκδικήσει την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.  Στη Χαρ. Τρικούπη το διαβάζουν σαν εκδίκησή του στον Ανδρουλάκη…

«Και με το δήμο τι θα γίνει;»

Για να επιστρέψουμε στον Δούκα, η επίδοσή του στον πρώτο γύρο δεν ήταν τίποτε σπουδαίο: πήρε σχεδόν ό,τι και ο Παύλος Γερουλάνος, σε  δύσκολες συνθήκες για το ΠΑΣΟΚ . Αλλά ευτύχησε να μην ψηφίσουν οι μισοί Συριζαίοι τον Κώστα Ζαχαριάδη, που έμεινε τρίτος.

Με  δική του πρωτοβουλία η νέα ηγεσία του κόμματός του σύρθηκε σε στήριξη του Δούκα, που έγινε δημαρχος στο δεύτερο γύρο με αποχή… 73%.

Άλλοι λένε ότι πρέπει να ανάβει κερί στον Μπακογιάννη: πήγε μαζί του σε ντιμπέιτ, που έδωσε απάντηση στο ερώτημα «μα ποιος είναι αυτός ο  Δούκας;».

Είχε πάντως καλές προοπτικές στο Δήμο, – όπου ευλόγως πλέον ο Πρωτόπαπας, έχει τον πρώτο λόγο- ως δήμαρχος παρά τω Δημάρχω.

 Ο καθηγητής  του Πολυτεχνείου είχε υποσχεθεί καλύτερες συνθήκες στην πόλη και αναβάθμιση της   καθημερινότητας των δημοτών- και κάποιες «οραματικές» ιδέες που δεν βλάπτουν.

Μέχρι που του μπήκε η ιδέα ότι είναι πλέον κατάλληλος για αρχηγός κόμματος και εν δυνάμει πρωθυπουργός. Από την ώρα που την παρουσίασε το προφίλ του δέχθηκε ισχυρό πλήγμα: αντί να περιμένει υπομονετικά την ώρα για μετακίνηση στην κεντρική πολιτική σκηνή, έχοντας παρουσιάσει έργο ως δήμαρχος, που θα την δικαιολογούσε, δήλωσε υποψηφιότητα για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.

Για να αμυνθεί στην απορία «και με το δήμο τι θα γίνει;» βγήκε στην επίθεσή με τον ισχυρισμό ότι αν εκλεγεί στο κόμμα θα παραμείνει και δήμαρχος. Δυο καρπούζια στην ίδια μασχάλη.

Μιλώντας για ένα κόμμα του 12% όπως είναι το ΠΑΣΟΚ, προβάλλει αβασάνιστα ότι ως επικεφαλής του θα κάνει ό,τι δεν μπόρεσαν πριν από αυτό τρεις διαφορετικοί επικεφαλής του. Παραβλέποντας ότι από την αντιπολίτευση στη κυβέρνηση μόνο οι δυο Παπανδρέου έχουν οδηγήσει το ΠΑΣΟΚ. Ο Σημίτης το βρήκε στην εξουσία.

Ο… Σούπερμαν!

Τα επιχειρήματά του για την κατανομή της παρουσίας του στην κεντρική πολιτική σκηνή, μάλλον επιδεινώνουν τη θέση του: «Θα παραμείνω δήμαρχος, σεβαστές όλες οι απόψεις, όμως έχω τεκμηριώσει τον διττό ρόλο, δεν είναι αντιπαραθετικό, είναι συμπληρωματικό, είναι συγκοινωνούντα δοχεία, ενδυναμώνει τον θεσμό»

Αυτοπροβαλλόμενος ως σούπερμαν, δείχνει ότι απευθύνεται σε λοβοτομημένους. Ή έχει προχωρήσει νωρίς στη συνήθεια των πολιτικών να κοροϊδεύουν τον κόσμο μπροστά στα ματιά τους. « Προτάσεις και δράσεις που κάνω στην Αθήνα έχουν και εθνική εμβέλεια … «Δίνω  μάχη με εθνικά χαρακτηριστικά».

Δεν είναι εύκολο να κατανοήσει κάποιος  ότι ένας μόλις εκλεγμένος δημαρχος στον πιο απαιτητικό δήμο της χώρας δεν αντιλαμβάνεται τα στοιχειώδη που ανέλαβε και ενδιαφέρεται για περισσότερη εξουσία.

Ακόμη και σ’ αυτό κάνει λάθος. Ο δήμος Αθηναίων είναι ισχυρότερος φορέας πολιτικής από το  ΠΑΣΟΚ και ο δήμαρχος Αθηναίων, έχει μεγαλύτερη εξουσία- και ισχυρότερο ρόλο από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

Η ευκολία με την οποία ο -τεχνοκράτης υποτίθεται- Χάρης Δούκας πλασάρει ότι μπορεί να κάνει σωστά τη δουλειά του σε δυο βάρκες- το πρωί δήμαρχος και το βράδυ πολιτικός αρχηγός- τον καθιστά αναλώσιμο.

Μπηκε μια πορεία αυτοκαταστροφής και ήδη ούτε οι Αθηναίοι τον εμπιστεύονται πλέον ως δήμαρχο. ούτε η κομματική βάση του ΠΑΣΟΚ μπορεί  να τον εμπιστευτεί ως αρχηγό του. Ιδίως όταν  επικαλείται για τους δυο ρόλους ταυτόχρονα,  τον….Βίλλυ Μπραντ, ή τον Σιράκ

 

https://www.anoixtoparathyro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου