Πέμπτη 25 Ιουλίου 2024

Θα είναι ως τα Χριστούγεννα αξιωματική αντιπολίτευση ο ΣΥΡΙΖΑ;...???

 

Η υπονόμευση του Κασσελάκη από την εσωκομματική αντιπολίτευση φέρνει διάσπαση. Αλλά ο ίδιος βρίσκεται στο έλεος μηχανορράφων και πουλάει τρέλα -ενώ αφήνει ανοιχτό να την…κοπανήσει, γιατί του… κοστίζει πολύ το κόμμα.

Γράφει ο Γιώργος Λακόπουλος

Ήταν ωραία η περίοδος μέχρι τις ευρωεκλογές για τον Στέφανο Κασσελάκη.

Συνεντεύξεις -από τα δελτία ειδήσεων, ως τα πρωινάδικα- υπερατλαντικά ταξίδια,  διαφήμιση του ιδιωτικού βίου του, και προετοιμασίες για την …πρωθυπουργία!

Κι ύστερα ήλθαν οι μέλισσες… Με το εκλογικό αποτέλεσμα που εξασφάλισε, κόπηκαν και τα μεγαλεία. Από σόουμαν έπρεπε να γίνει πολιτικός και από «φαινόμενο» να λειτουργήσει ως αρχηγός κόμματος.  Εδώ σε θέλω κάβουρα…

Αντί για  προσαρμογή, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ρίχνει πισώπλατες μαχαιριές στον Τσίπρα σε συσκευασία κολακείας.  Ανοίγει διαρκώς πληγές στον ΣΥΡΙΖΑ και περιφέρεται στο σεληνιακό τοπίο που δημιουργεί στην Κουμουνδούρου. Σαν τον  Κλούνει στο αχανές διάστημα , στην ταινία « Gravity.

Μετά την ανακάλυψη της πυρίτιδας στην Κύπρο, τι ήταν αυτά που είπε για την απόφαση του ανοϊκού Μπάιντεν, να αποδεχθεί την εκδίωξη του από την υποψηφιότητα για πρόεδρος, εκ νέου; Δουλικότητα και προσήλωση στο αμερικανικό πολιτικό μοντέλο.

«Αποτελεί προσωπική τιμή για εμένα το γεγονός ότι συνεργάστηκα μαζί του, ως εθελοντής».  Να επικεφαλής κόμματος της Αριστεράς, να μάλαμα.

Ο Γιώργος Παπανδρέου είναι Ελληνοαμερικανός- πατέρας Έλληνας, μητέρα Αμερικανίδα. Ο Ανδρέας Παπανδρέου μετείχε, ως πανεπιστημιακός, στην προεκλογική καμπανιά του Αντλάι Στίβενσον. 

Ποτέ δεν διανοήθηκαν να δηλώσουν ότι «εμπνέονται» από έναν Αμερικανό πρόεδρο. Πόσο μάλλον από κάποιον που αφήνει πίσω του πολέμους και το χειρότερο ιμπέριουμ της υπερδύναμης…

Αν με την αναφορά στον καταρρεύσαντα ο Κασσελάκης θέλησε να επαναφέρει την πρόθεση-που του αποδόθηκε- για μετεξέλιξη του  ΣΥΡΙΖΑ σε κακέκτυπο των «Δημοκρατικών» στις ΗΠΑ, άσχημο τρόπο διάλεξε.

Και λάθος κόμμα. Όσο τουλάχιστον ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει στην παρακμιακή ομάδα της Αριστεράς, στο Ευρωκοινοβούλιο  και έχει ως καταστατική επιδίωξη τον …σοσιαλισμό.

Το τρένο

Η έξοδος που έδειξε ο Κασσελάκης σε κεντρικά κομματικά στελέχη -επειδή του επισήμαναν τα αυτονόητα – δείχνει  ερασιτεχνισμό. Τι πιο φυσιολογικό από το να του ζητούν να καταθέσει τις προτάσεις του ως βάση συζήτησης για τις καταστατικές αλλαγές;

Το στυλάκι, «αν δεν σας αρέσω να φύγετε» τελικά θα οδηγήσει τον ΣΥΡΙΖΑ στην έξοδο –  Ή θα προηγηθεί η δική του. Μπορεί ο Ραγκούσης, ο Ζαχαριάδης και ο Θεοχαρόπουλος να μην είναι βουλευτές, ώστε κλονίσουν την θέση του κόμματος στη Βουλή, άλλοι όμως είναι- και ίσως γι’ αυτό προσπάθησε να καλοπιάσει την Όλγα, εκ των υστέρων για να τους κατευνάσει. 

Καλό όμως είναι να αρχίσει να μετράει πόσες αποχωρήσεις βουλευτών χρειάζονται για να χάσει ως τα Χριστούγεννα ο ΣΥΡΙΖΑ το ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης το αντιπολίτευσης… Και ίσως κόψει τους τσαμπουκάδες σε όσους ήταν στην πολιτική και στο κόμμα πριν από αυτόν.

Ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε συστήσει κάποτε σε παράγοντες του ΠΑΣΟΚ να «κατεβούν από το τρένο». Εάν  δεν συμφωνούσαν με την ιδεολογική και πολιτική υπόσταση του κόμματος, όχι επειδή…διαφωνούσαν με τον ίδιο! Εδώ μάλλον οι άλλοι θα κατεβάσουν τον αρχηγό από το τρένο…

Δεν είναι ευχάριστο για εκλεγμένο αρχηγό κόμματος να  βρίσκεται αντιμέτωπος με συνεχή  αμφισβήτηση στα κομματικά όργανα.  Αλλά η διαχείριση των κρίσεων κατοχυρώνει την ισχύ του επικεφαλής. Αν δεν τα βγάζει πέρα, φεύγει ο ίδιος -δεν διώχνει τους άλλους.

Και πάντως πολιτεύεται με τρόπο που δεν μπορεί να απορροφηθεί από τα όλα τα στελέχη στο κόμμα και να γίνει ακατανόητος από τη βάση του.  Έχει ένα πρόβλημα για κάθε λύση.

Οι πολιτικοί συντάκτες μετρούν διαρκώς πόσες φορές σώζει την κατάσταση, η έμπειρη Βούλα Κεχαγιά. Η καλύτερη πορτ παρόλ που πέρασε από το πόντιουμ της εκπροσώπησης του επικεφαλής του κόμματος, σε ολόκληρη την ιστορία του.

Τρέλα

Ήδη ο Κασσελάκης βαρύνεται με δυο διασπάσεις- ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε σημαντικά στελέχη: Χαρίτσης, Κόκκαλης, Γεροτζιάφας κ.α.- και ισορροπεί πάνω στο ρήγμα που άνοιξε ο ίδιος με τον Τσίπρα.  Ίσως το τελευταίο να παράγει την προεδρική νευρικότητα.

Στους παροικούντες διακινείται ότι η εχθρότητα προς τον πρώην Πρωθυπουργό, υποβάλλεται από  παράγοντα, που εμφανιζόταν κάποτε ως υπασπιστής του Τσίπρα. Τώρα ωθεί τον Κασσελάκη σε «πατροκτονία» για να τελικά πάρει αυτός την ηγεσία.

Ο λόγος για τον Νίκο Παππά, στον οποίο αποδίδεται ο ρόλος του μαριονεττίστα των κινήσεων Κασσελάκη, τον οποίο υπολογίζει να διαδεχθεί στην ηγεσία-με τη συνδρομή του Πολάκη, της Τζάκρη και της Δούρου και άλλων μηχανορράφων, που  συντάσσονται εναντίον όσων -νομίζουν ότι –  δουλεύουν για τον Τσίπρα.  

Αν δεν ανατραπεί ο Κασσελάκης, ίσως θα …φύγει μόνος του, επειδή «μπαίνει μέσα» οικονομικά – όπως αναφέρθηκε στη έγκυρη ιστοσελίδα «Dnews.gr”, χωρίς να διαψευσθεί.  Ή αλλιώς του κοστίζει πολύ η μπίζνα  «ενασχόληση με την πολιτική» και  θα την κλείσει!

Όλα αυτά έχουν έναν κοινό παρονομαστή: τρέλα. Αλλά πού να βρεθεί λογική στο κόμμα,  που δεν είναι βέβαιο ότι θα φτάσει στις εκλογές ως αξιωματική αντιπολίτευση και… δεν το ξέρει.

Κρίμα γιατί ο Σωκράτης Φάμελλος ως πραγματικός αρχηγός της αξιωματικός αντιπολίτευσης- επί του πεδίου δηλαδή- είναι καλός…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου