Ο νέος πρόεδρος της ΝΔ πρέπει να διατηρήσει την ενότητα του κόμματος, να συμπιέσει τον ΛΑΟΣ, να πραγματοποιήσει το συνέδριο και να πετύχει καλό αποτέλεσμα στις δημοτικές εκλογές.
ΠΕΝΤΕ μεγάλες προκλήσεις περιγράφει για τη νέα χρονιά ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Α. Σαμαράς στην προσπάθειά του να ξαναθέσει την παράταξή του σε τροχιά εξουσίας. Αν και το μεγάλο προσωπικό του στοίχημα το κέρδισε στις 29 Νοεμβρίου επικρατώντας με άνεση στη μάχη της διαδοχής του κ. Κ. Καραμανλή, αναγνωρίζει και ο ίδιος ότι η χρονιά που θα κρίνει την πορεία του είναι το 2010, όπου καλείται να αποδείξει ότι ξέρει «να κρατάει το τιμόνι», να καθοδηγεί ένα πλήρωμα που προς το παρόν νιώθει απομονωμένο στο πέλαγος, χωρίς να φαίνεται στον ορίζοντα ίχνος ξηράς.
Ο κ. Σαμαράς παρέλαβε πριν από έναν μήνα ένα διαλυμένο και βαθιά διασπασμένο κόμμα, στο οποίο πολλοί ακόμη τον παρακολουθούν με καχυποψία αμφιβάλλοντας αν μπορεί να κατορθώσει όσα κατόρθωσε ο προκάτοχός του κ. Καραμανλής. Ως τον Οκτώβριο του νέου έτους που ο νέος αρχηγός της ΝΔ θα δώσει τη πρώτη εκλογική του μάχη και θα κληθεί να αποδείξει πως ο πολιτικός χάρτης της χώρας δεν είναι τόσο πράσινος όσο έδειξε στις τελευταίες εθνικές εκλογές, θα πρέπει να επανασυγκολλήσει τα κομμάτια της ΝΔ, να αναδιαρθρώσει τη δομή του, να βρει μόνιμες μεθόδους αποδυνάμωσης του ΛΑΟΣ και να οργανώσει ένα τακτικό συνέδριο στο οποίο θα πρέπει να κυριαρχήσει σε ιδεολογικό επίπεδο εκλέγοντας ταυτόχρονα κομματικά όργανα της απολύτου επιρροής του.
Oι πρόσφατες εμφανίσεις του κ. Σαμαρά στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος, στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών και στη συζήτηση του νέου προϋπολογισμού έδειξαν ότι ο κ. Σαμαράς δύσκολα θα αμφισβητηθεί από το εσωτερικό του κόμματός του τους επόμενους μήνες αν εξακολουθήσει να αποφεύγει λάθη στρατηγικής, όπως έχει κάνει ως σήμερα. Στις νευραλγικές θέσεις του κόμματος τοποθέτησε πρόσωπα από τον κύκλο των φανατικών υποστηρικτών του αλλά αναθέτοντας ορισμένους τομείς σε στελέχη που στήριξαν την κυρία Ντόρα Μπακογιάννη διασκέδασε εγκαίρως την εντύπωση που δημιουργήθηκε πρόσκαιρα πως πάει σε ένα ξεκαθάρισμα λογαριασμών.
Το ερώτημα που παραμένει είναι πώς θα αντιδράσει αν θελήσει να αμφισβητήσει επιλογές του η κυρία Μπακογιάννη, κίνηση πάντως που προς το παρόν και η ίδια αποφεύγει.
▅ Το εσωτερικό μέτωπο
Το πρώτο στοίχημα λοιπόν του κ. Σαμαρά για τη νέα χρονιά είναι να αποδείξει ότι θέλει και μπορεί να κρατήσει τη ΝΔ ενωμένη αδιαφορώντας για δηλώσεις που μπορεί να προκαλέσουν ένταση, όπως οι πρόσφατες δηλώσεις Μητσοτάκη, και για αποχωρήσεις στελεχών από το κόμμα όπως αυτή του νομάρχη Χανίων κ. Γ. Αρχοντάκη. Από τον Ιανουάριο ο κ. Σαμαράς θα ξεδιπλώσει τις θέσεις του κόμματος και για άλλα ζητήματα, όπως τα εθνικά θέματα, το περιβάλλον και η καθημερινότητα του πολίτη, αλλά, όπως δείχνουν τα πράγματα, θα σεβαστεί τις επιλογές της κυβέρνησης Καραμανλή, γεγονός που συσπειρώνει γύρω του και την πλειονότητα των πρώην υπουργών. Ταυτόχρονα προγραμματίζει κινήσεις δυναμικής αντιπολίτευσης απέναντι σε μια κυβέρνηση που αναζητεί ακόμη τον βηματισμό της, σε μία ακόμη επιχείρηση να συσπειρώσει την κοινοβουλευτική ομάδα του, της οποίας τα μισά μέλη στήριξαν την κυρία Ντόρα Μπακογιάννη.
Με τη στρατηγική αυτή ο κ. Σαμαράς ελπίζει ότι θα επιτύχει και την περαιτέρω αποδυνάμωση του ΛΑΟΣ και του προέδρου του κ. Γ. Καρατζαφέρη, ο οποίος τις πρώτες ημέρες μετά την εκλογή Σαμαρά έδειξε ορισμένα σημάδια πανικού. Από την άλλη πλευρά, ο κ. Σαμαράς θα πρέπει να προσέξει περισσότερο τις κινήσεις του σε ζητήματα όπως η συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής για την υπόθεση του Βατοπαιδίου ή η ψήφιση νομοσχεδίου για την απονομή της ελληνικής ιθαγένειας σε μετανάστες, καθώς στα θέματα αυτά υπάρχει κίνδυνος να αποδοκιμαστούν οι επιλογές της κυβέρνησης Καραμανλή. Γι΄ αυτά τα θέματα ο κ. Σαμαράς είναι αναγκασμένος να σεβαστεί τις επιλογές του προκατόχου του, γεγονός που του δημιουργεί ορισμένα προβλήματα στην επανεκκίνηση που επιχειρεί στην παράταξή του.
Ο νέος πρόεδρος της ΝΔ δείχνει πάντως να μη βιάζεται, γνωρίζοντας ότι έχει αρκετό χρόνο μπροστά του για να επαναφέρει κλίμα ηρεμίας στην παράταξή του. Για τον λόγο αυτόν αποφάσισε ήδη να αναβάλει ως το καλοκαίρι το τακτικό συνέδριο του κόμματος, το οποίο είχε αρχικώς προγραμματίσει για την άνοιξη.
Την ευθύνη οργάνωσης του συνεδρίου έχει αναλάβει ο κ. Δ.Αβραμόπουλος και, όπως όλα δείχνουν, η ανάδειξη των περίπου 5.500 συνέδρων θα πραγματοποιηθεί με ανοιχτή διαδικασία, παρόμοια με αυτήν που ακολουθήθηκε στην ανάδειξη του νέου αρχηγού. Το συνέδριο θα συνέλθει για να συζητηθούν οι άξονες του νέου προγράμματος του κόμματος που θα συνταχθεί και πάλι με ευθύνη του κ. Αβραμόπουλου, αλλά και για να εκλέξει τη νέα Κεντρική Επιτροπή, η οποία με τη σειρά της θα εκλέξει τον νέο Γραμματέα του κόμματος. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, από την ανάδειξη των συνέδρων και την εκλογή της Κεντρικής Επιτροπής θα επιβεβαιωθεί η απόλυτη υπεροχή του κ. Σαμαρά στη ΝΔ, ο οποίος στη συνέχεια θα μεθοδεύσει και την εκλογή νέου Πολιτικού Συμβουλίου με πρόσωπα της εμπιστοσύνης του. Σε όλη αυτή τη διαδικασία ο κ. Σαμαράς προγραμματίζει να αναθέσει ρόλους και αξιώματα και σε πρόσωπα που είχαν ταχθεί υπέρ της εκλογής της κυρίας Μπακογιάννη, τα οποία όμως το επόμενο διάστημα θα αποδείξουν με τη συμπεριφορά τους ότι έχουν αποδεχθεί τη νέα ηγεσία και δεν είναι στις προθέσεις τους να αμφισβητήσουν τις κεντρικές επιλογές του. Αν και ο κ. Σαμαράς έχει ήδη απορρίψει τη θεωρία του «ώριμου φρούτου», ωστόσο πιστεύει ότι τα λάθη και οι παραλείψεις της νέας κυβέρνησης θα ενισχύσουν ακόμη περισσότερο τη δημοτικότητά του και θα μειώσουν σημαντικά τη διαφορά της ΝΔ από το κυβερνών κόμμα ως το φθινόπωρο, γεγονός που εφόσον συμβεί θα πιστωθεί αυτόματα ο ίδιος. Είναι σαφές πάντως ότι η πρώτη σοβαρή δοκιμασία του θα είναι οι δημοτικές εκλογές, στις οποίες η ΝΔ θα επιχειρήσει να διατηρήσει τις δυνάμεις της επανεκλέγοντας δημάρχους, νομάρχες ή και περιφερειάρχες, εφόσον προχωρήσει η θέσπιση αιρετών περιφερειαρχών στις περιοχές όπου κυριάρχησε το 2006. Το πρόβλημα για τη Νέα Δημοκρατία είναι η πτώση της εκλογικής της δύναμης στους μεγάλους δήμους Αθηνών, Πειραιώς και Θεσσαλονίκης, όπου κρίνονται και οι πολιτικές εντυπώσεις.
▅ Οι υποψήφιοι δήμαρχοι
Στην Αθήνα ο κ. Σαμαράς μάλλον θα αναγκαστεί να στηρίξει τον κ. Ν. Κακλαμάνη, παρά τις πιέσεις που δέχεται από συνεργάτες του να υποστηρίξει άλλον υποψήφιο, καθώς ο δήμαρχος Αθηναίων έχει ήδη ανακοινώσει την υποψηφιότητά του και έχει ήδη διασφαλίσει και τη στήριξη του ΛΑΟΣ. Ο πρόεδρος της ΝΔ μάλλον δεν θα ρισκάρει να διχάσει τους ψηφοφόρους της Α΄ Αθηνών και να δημιουργήσει προϋποθέσεις διεκδίκησης του δήμου από το ΠαΣοΚ με μια ισχυρή πολιτική υποψηφιότητα. Ο κ. Σαμαράς θα πρέπει να προσέξει και στη Θεσσαλονίκη, όπου αποχωρεί ο κ. Β. Παπαγεωργόπουλος , και θα πρέπει να επιλέξει μια υποψηφιότητα που θα μπορέσει να αντέξει απέναντι σε μια κοινή υποψηφιότητα ΠαΣοΚ- ΣΥΡΙΖΑ. Αντιθέτως, φαίνεται ότι είναι ήδη χαμένη η μάχη για τον Δήμο Πειραιά, όπου δεν έχει προς το παρόν φανεί ότι θα υπάρξει υποψηφιότητα που θα απειλήσει τον δήμαρχο κ. Π. Φασούλα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Σαμαράς θα ανοίξει τον φάκελο των υποψηφιοτήτων για τις δημοτικές εκλογές λίγο πριν από το συνέδριο του κόμματος, ενώ κατά πάσα πιθανότητα η ΝΔ θα απονείμει χρίσματα μόνο στους μεγάλους δήμους και στις πρωτεύουσες των νομών έτσι ώστε να μην υπάρξουν πολιτικά συμπεράσματα από τις απώλειες στους υπόλοιπους δήμους της χώρας, όπου το ΠαΣοΚ εμφανίζεται ιδιαίτερα ενισχυμένο.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΧΙΩΤΗΣ / ΤΟ ΒΗΜΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου