Παρότι το κυβερνών κόμμα εξακολουθεί να διατηρεί προβάδισμα, οι φθορές είναι πλέον εμφανείς σε κρίσιμους δείκτες αποδοχής.
Σε φάση βαθιάς αναδιάταξης έχει εισέλθει το πολιτικό σκηνικό της χώρας, με την κοινωνική δυσαρέσκεια να διαβρώνει τη στήριξη προς την κυβέρνηση, τα κόμματα της παραδοσιακής αντιπολίτευσης να παλινδρομούν σε κύκλους εσωστρέφειας και τα κόμματα διαμαρτυρίας — στα δεξιά και στα αριστερά του πολιτικού φάσματος — να ενισχύονται, καταγράφοντας αυξημένη απήχηση.
Παρότι το κυβερνών κόμμα εξακολουθεί να διατηρεί προβάδισμα, οι φθορές είναι πλέον εμφανείς σε κρίσιμους δείκτες αποδοχής. Η φθίνουσα εμπιστοσύνη σε ζητήματα καθημερινότητας, οι διαρκείς διαμαρτυρίες για το κόστος ζωής και η κόπωση από τις επαναλαμβανόμενες κρίσεις έχουν διαμορφώσει μια συνθήκη πίεσης, όχι μόνο στο πεδίο των αριθμών αλλά και στον δημόσιο λόγο. Οι προσδοκίες για μεταρρυθμίσεις έχουν συρρικνωθεί και το αφήγημα της σταθερότητας δεν συγκινεί όπως πριν.
Την ίδια ώρα, τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης — ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ — όχι μόνο δεν καρπώνονται τη φθορά της κυβέρνησης, αλλά βυθίζονται σε εσωτερικές αντιθέσεις, στρατηγική σύγχυση και έλλειψη ηγετικού προσανατολισμού. Το ΠΑΣΟΚ μοιάζει εγκλωβισμένο ανάμεσα στην ανάγκη ανανέωσης και στην επιστροφή γνώριμων μηχανισμών. Οι δημόσιες αντιπαραθέσεις μεταξύ κορυφαίων στελεχών, οι παραπομπές σε πειθαρχικά όργανα και η αμηχανία σε βασικά ζητήματα πολιτικής δείχνουν ένα κόμμα χωρίς καθαρή πυξίδα.
Από την άλλη πλευρά, ο ΣΥΡΙΖΑ, παρά την προσπάθεια επανεκκίνησης με νέο επικεφαλής, δείχνει να παραμένει σε κατάσταση πολιτικού παροπλισμού. Η εσωκομματική ένταση δεν έχει υποχωρήσει, η φυσιογνωμία του κόμματος δεν έχει αναδιατυπωθεί με πειστικό τρόπο και η σχέση του με τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο μοιάζει περισσότερο ανταγωνιστική παρά συνθετική.
Το πολιτικό κενό που δημιουργείται, έστω και πρόσκαιρα, εκμεταλλεύονται κόμματα που στοχοποιούν το «σύστημα» και εμφανίζονται ως αντισυστημικές δυνάμεις. Κινήσεις όπως η Πλεύση Ελευθερίας καταγράφουν αξιοσημείωτη άνοδο, όχι μόνο ως εκφραστές διαμαρτυρίας, αλλά και ως εναλλακτική φωνή απέναντι στην κυρίαρχη πολιτική αφήγηση. Παρόμοια εικόνα εμφανίζουν και πολιτικοί σχηματισμοί στα δεξιά της ΝΔ, όπως η Ελληνική Λύση, που διατηρούν σταθερά ερείσματα σε συγκεκριμένα κοινά, αξιοποιώντας θεματικές όπως η ασφάλεια, η εθνική ταυτότητα και η αντίθεση σε «ελίτ» και θεσμούς.
Παράλληλα, αναδύονται νέα πολιτικά μορφώματα — είτε από πρόσωπα με προηγούμενη πολιτική εμπειρία είτε από νεοεμφανιζόμενες κινήσεις — που καταφέρνουν να καταγράψουν αξιοσημείωτη αποδοχή, τουλάχιστον σε επίπεδο πρόθεσης ψήφου. Το φαινόμενο υποδηλώνει διάχυτη ανάγκη των πολιτών για εκπροσώπηση που ξεπερνά τα παραδοσιακά σχήματα.
Η εικόνα μιας πολιτικής σκηνής σε αναβρασμό ολοκληρώνεται με την καταγραφή μιας σημαντικής μερίδας πολιτών που δηλώνουν απογοητευμένοι, αναποφάσιστοι ή απρόθυμοι να συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία. Το μήνυμα είναι σαφές: ένα σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας είτε δεν εκπροσωπείται από το υπάρχον πολιτικό προσωπικό είτε περιμένει ένα καινούργιο αφήγημα που να αγγίζει πιο άμεσα την πραγματικότητα που βιώνει.
Η χώρα φαίνεται να εισέρχεται σε μία νέα φάση πολιτικής ρευστότητας, με όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά. Το αν αυτή η φάση θα γεννήσει νέα σχήματα, θα φέρει νέες συναινέσεις ή θα οδηγήσει σε πόλωση και αποσύνθεση, μένει να φανεί. Προς το παρόν, η φθορά είναι διάχυτη και η ανανέωση καθυστερεί.
https://newpost.gr/eidiseis/politiko-rigma-se-exelixi-pieseis-stin-kyvernisi-esostrefeia-se-pasok-syriza-anodos-sta-kommata-diamartyrias/
Σε βαθιά κρίση ο ΣΥΡΙΖΑ: Διχασμός χωρίς γυρισμό μετά τη δημοσκοπική καθίζηση – Επεισόδιο Πολάκη–Τεμπονέρα – Αμφισβήτηση Φάμελλου
Με μετωπική επίθεση και προς τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτη Φάμελλο, ο Παύλος Πολάκης αρνήθηκε την πρόταση για σύμπραξη με το ΠΑΣΟΚ και τη δημιουργία νέου κοινού φορέα των προοδευτικών δυνάμεων.
Η Κουμουνδούρου βράζει. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν συνεχή φθορά, οι τόνοι ανεβαίνουν επικίνδυνα, τα στρατόπεδα πλέον δεν κρατούν ούτε τα προσχήματα και τα ρήγματα εντός του ΣΥΡΙΖΑ μοιάζουν ενεργά, βαθιά και ενίοτε μη ανατάξιμα. Η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, το Σάββατο 29 Μαρτίου, ανέδειξε τη βαθιά κρίση και την καθαρή πια απουσία πολιτικής και στρατηγικής συνοχής.
Επεισόδιο Πολάκη – Τεμπονέρα: Η πολιτική διαφωνία έγινε προσωπική επίθεση
Η ατμόσφαιρα ηλεκτρίστηκε όταν ο Παύλος Πολάκης εξαπέλυσε ευθεία επίθεση εναντίον της επιστροφής Σπίρτζη και Τεμπονέρα στην Πολιτική Γραμματεία. Ο Νίκος Τεμπονέρας απάντησε:
«Γύρισα γιατί έδωσα μάχη 11 μήνες να φύγει ο Κασσελάκης. Δεν έπρεπε να κάνεις κριτική, εφόσον τον στήριζες όλο αυτό το διάστημα».
Η απάντηση του Πολάκη: «Δείχνεις κατωτερότητα, χαμηλό πολιτικό ανάστημα και κόμπλεξ» έριξε κι άλλο λάδι στη φωτιά. Η ένταση εκτονώθηκε προσωρινά, αλλά το επεισόδιο κατέδειξε την πλήρη απουσία κοινής γραμμής και τον βαθύ διχασμό στο εσωτερικό του κόμματος.
Επίθεση Πολάκη σε Φάμελλο: «Δεν πάμε καλά» – «Με ποιο ΠΑΣΟΚ να συμμαχήσουμε;»
Με μετωπική επίθεση και προς τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτη Φάμελλο, ο Παύλος Πολάκης αρνήθηκε την πρόταση για σύμπραξη με το ΠΑΣΟΚ και τη δημιουργία νέου κοινού φορέα των προοδευτικών δυνάμεων.
«Πρόκειται για κίνηση χωρίς προηγούμενο στην ιστορία του κόμματος. Ούτε καν συζητήθηκε στα όργανα. Ο Φάμελλος προαναγγέλλει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα κατέβει μόνος του στις εκλογές. Και με ποιο ΠΑΣΟΚ; Με αυτό που στηρίζει το Rearm Europe και τα Ωνάσεια Σχολεία; Ή με κάποιο φαντασιακό ΠΑΣΟΚ;»
Ο Χανιώτης βουλευτής ξεκαθάρισε πως δεν θα αποδεχτεί «συμφωνίες κορυφής» με αντάλλαγμα θέσεις, ενώ επιμένει πως επιστροφές στελεχών, όπως από τη Νέα Αριστερά, θα πρέπει να είναι «ανιδιοτελείς και χωρίς προϋποθέσεις».
Παρέμβαση Παππά: Καμία συμφωνία για νέο φορέα – Υπέρ συνεργασιών με καθαρό πρόγραμμα
Σε διαφορετικό ύφος, αλλά με παρόμοια στόχευση, και ο Νίκος Παππάς απέρριψε την πρόταση για νέο φορέα:
«Είμαστε υπέρ των συνεργασιών, στη βάση σαφούς προγράμματος. Αλλά όχι νέος φορέας – δεν είναι αυτή θέση του ΣΥΡΙΖΑ».
Ο Παππάς στήριξε πρόταση του Γιάννη Μουζάλα για προγραμματική συζήτηση
με άλλα κόμματα και φορείς, αφήνοντας αιχμές για την προσχηματική
διαδικασία πίσω από τις πρωτοβουλίες του Φάμελλου.
Πολιτική κρίση σε πλήρη εξέλιξη – Προς ποιον ορίζοντα οδεύει ο ΣΥΡΙΖΑ;
Το μόνο σίγουρο μετά τη συνεδρίαση είναι πως ο ΣΥΡΙΖΑ πορεύεται πλέον σε τεντωμένο σχοινί. Οι εντάσεις μεταξύ κορυφαίων στελεχών, η αμφισβήτηση της ηγεσίας, οι διαφωνίες για την πορεία και τις συμμαχίες, όλα συγκλίνουν στο συμπέρασμα πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι μόνο σε κρίση ταυτότητας — αλλά ίσως και ύπαρξης.
Η διαχείριση της ήττας στις κάλπες του 2023, η ανάδειξη Κασσελάκη, η σύγκρουση με τα ιστορικά στελέχη και η εσωτερική φθορά μετά την αποχώρησή του, έχουν αφήσει πίσω ένα κόμμα που αναζητεί εναγωνίως λόγο ύπαρξης και ηγεσία που να μπορεί να ενώσει – όχι απλώς να επιβιώνει. Το συνέδριο που έρχεται, ίσως είναι η τελευταία ευκαιρία. Αν και πολλοί πια αμφιβάλλουν αν απέμεινε χρόνος ή πολιτικό κεφάλαιο για επανεκκίνηση.
Όλοι εναντίον όλων στο ΠΑΣΟΚ: Οι δημοσκοπήσεις άνοιξαν το καπάκι – Εμφύλιος μέσω διαρροών – Ανδρουλάκης, Δούκας και Γερουλάνος στο επίκεντρο εσωκομματικής σύγκρουσης
Ο Χάρης Δούκας, που ποτέ δεν χώνεψε την ήττα του στις εσωκομματικές εκλογές, φαίνεται πως περίμενε τη στιγμή για να αμφισβητήσει εκ νέου –έστω και έμμεσα– τις επιλογές της ηγεσίας.
Ο Χάρης Δούκας, που ποτέ δεν χώνεψε την ήττα του στις εσωκομματικές εκλογές, φαίνεται πως περίμενε τη στιγμή για να αμφισβητήσει εκ νέου –έστω και έμμεσα– τις επιλογές της ηγεσίας. Συνεργάτες του δημάρχου Αθηναίων και μέλους του Συντονιστικού Πολιτικού Κέντρου του ΠΑΣΟΚ ανεβάζουν τους τόνους, καταγγέλλοντας «δύο μέτρα και δύο σταθμά» από τη Χαριλάου Τρικούπη και αφήνοντας σαφείς αιχμές κατά του Νίκου Ανδρουλάκη.
Μπατζελή, η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι
Η παραπομπή της Κατερίνας Μπατζελή
θεωρήθηκε από την πλευρά Δούκα ως επιλεκτική τιμωρία, όταν – όπως
υποστηρίζουν – άλλες, πολύ πιο αιχμηρές δημόσιες δηλώσεις στελεχών δεν
προκάλεσαν καμία αντίδραση από την ηγεσία.
«Δεν γίνεται να ασχολούμαστε με μια δήλωση μέλους ΚΠΕ, την ώρα που άλλοι
έχουν χαρακτηρίσει ‘μνημόσυνο’ τα Τέμπη, μιλούν για συνεργασίες με
Κωνσταντοπούλου και Βαρουφάκη ή απαξιώνουν την ανάγκη για εκλογές»,
ανέφεραν χαρακτηριστικά.
Απάντηση Γερουλάνου: «Ομάδα Αλήθειας style»
Η απάντηση ήρθε γρήγορα και ήταν δηλητηριώδης. Συνεργάτες του Παύλου Γερουλάνου, του οποίου το όνομα μπλέκεται εμμέσως στις αιχμές Δούκα, πέρασαν στην αντεπίθεση:
«Η υιοθέτηση ανοησιών και επιχειρημάτων τύπου “Ομάδας Αλήθειας”
υποβαθμίζει την πολιτική συζήτηση. Είναι κρίμα στελέχη του ΠΑΣΟΚ να
επιδίδονται σε τέτοιου τύπου τακτικές.»
Αμηχανία στη Χαριλάου Τρικούπη – Ίσες αποστάσεις με υπονοούμενα
Μπροστά στον κλιμακούμενο εσωκομματικό
πόλεμο, η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ προσπάθησε να ρίξει τους τόνους, με πηγές της
Χαριλάου Τρικούπη να τονίζουν:
«Στο ΠΑΣΟΚ εργαζόμαστε για να γίνει ξανά το κόμμα μας η δύναμη
κυβερνητικής αλλαγής που χρειάζεται η χώρα. Όσοι έχουν μείνει ακόμη στην
περίοδο των εσωκομματικών εκλογών, καλό είναι να αρχίσουν να δουλεύουν
προς αυτή την κατεύθυνση.»
Μια φράση που λειτούργησε περισσότερο σαν υπαινιγμός προς τον Χάρη Δούκα και τους συνεργάτες του, παρά ως γέφυρα ενότητας.
Αντεπίθεση από την πλευρά Δούκα: «Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να ενώνει, όχι να διχάζει»
Η πλευρά Δούκα, όμως, δεν άφησε αναπάντητη ούτε τη νουθεσία της ηγεσίας. Σε νέα διαρροή, συνεργάτες του επανέρχονται δριμύτεροι:
«Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να ενώνει και όχι να διχάζει. Να προσθέτει και όχι να
αφαιρεί. Όντως, όλοι πρέπει να κάνουν σωστά τη δουλειά τους στο ΠΑΣΟΚ
και να μη ψάχνουν εξιλαστήρια θύματα.»
Αντεπίθεση από την πλευρά Δούκα: «Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να ενώνει, όχι να διχάζει»
Η πλευρά Δούκα, όμως, δεν άφησε αναπάντητη ούτε τη νουθεσία της ηγεσίας. Σε νέα διαρροή, συνεργάτες του επανέρχονται δριμύτεροι:
«Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να ενώνει και όχι να διχάζει. Να προσθέτει και όχι να
αφαιρεί. Όντως, όλοι πρέπει να κάνουν σωστά τη δουλειά τους στο ΠΑΣΟΚ
και να μη ψάχνουν εξιλαστήρια θύματα.»
Προς εμφύλιο διαρκείας;
Η υπόθεση Μπατζελή άνοιξε το δρόμο για έναν
νέο κύκλο εσωστρέφειας, με φόντο τη φθορά στις μετρήσεις, τις
αμφισβητήσεις στρατηγικής και τις ξεκάθαρες πλέον προσωπικές φιλοδοξίες.
Όσο οι τριγμοί βαθαίνουν, τόσο το πολιτικό αφήγημα του Νίκου Ανδρουλάκη
δοκιμάζεται.
Και το ερώτημα παραμένει: Μπορεί το ΠΑΣΟΚ να πείσει τους πολίτες ότι είναι έτοιμο να κυβερνήσει, όταν αδυνατεί να συνεννοηθεί εσωτερικά;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου