Ο Φεβρουάριος είναι ο πιο δύσκολος μήνας που προβλέπεται να περάσει η κυβέρνηση.
Η πολιτική πίεση και η αμφισβήτηση εντείνεται καθημερινά, με τις αποκαλύψεις να διαδέχονται η μία την άλλη, δημιουργώντας ένα ασφυκτικό πλαίσιο για το κυβερνητικό επιτελείο. Και το χειρότερο για τον κ. Μητσοτάκη είναι ότι δεν διαθέτει ορατή διέξοδο.
Αντί να εκτονώσουν το κλίμα, οι πρωθυπουργικές παραδοχές στη γνωστή συνέντευξη άνοιξαν τον ασκό του Αιόλου. Ολες οι μετέπειτα κινήσεις, από τα καθυστερημένα βίντεο της εμπορικής αμαξοστοιχίας και τις αστείες δικαιολογίες της εταιρείας, μέχρι τη συμφωνία της ΝΔ για την προανακριτική επιτροπή και τη θυσία Τριαντόπουλου, εδραιώνουν την πεποίθηση στην κοινή γνώμη για μια δίχρονη επιχείρηση συγκάλυψης.
Η μία δημοσκόπηση είναι χειρότερη από την άλλη. Σύμφωνα με την τελευταία της RealPolls, το 95,2% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε να έχει αναλάβει περισσότερες πρωτοβουλίες για να υπάρξει πλήρης διαφάνεια σχετικά με το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα. «Μάλλον όχι», απάντησε μόλις το 3,1% (!) και «σίγουρα όχι» το 0,4. Ποτέ άλλοτε μια ελληνική κυβέρνηση, δεν έχει τόσο πολύ αποδοκιμαστεί για μία συγκεκριμένη πολιτική της.
Η -υπό προθεσμία- παραίτηση του υφυπουργού κ. Τριαντόπουλου αποδεικνύεται πολύ λίγη για εκτόνωση, δίνοντας αντίθετα την αίσθηση της ενοχής. Το χαρτί ενός πιθανού ανασχηματισμού είναι πολύ αδύνατο για να αλλάξει το κλίμα, σε συνθήκες γενικότερης και βαθιάς κοινωνικής και θεσμικής αμφισβήτησης.
Εδώ, ίσως το πιο χαρακτηριστικό -αλλά και σοκαριστικό- στοιχείο της προαναφερθείσας δημοσκόπησης είναι η δυσφορία για την λειτουργία της Δικαιοσύνης.
Το 83,2% θεωρεί ότι δεν λειτουργεί σωστά, με το 55,6% να δηλώνει απολύτως βέβαιο για αυτό. Οι προηγούμενες κάθε λογής συγκαλύψεις που πραγματοποιήθηκαν με τη βοήθεια δικαστικών λειτουργών, από τις υποκλοπές μέχρι τις μεροληπτικές αποφάσεις υπέρ των ισχυρών, έχουν λειτουργήσει συσσωρευτικά.
Σε τέτοιες κρίσιμες περιπτώσεις η κάθε εξουσία προσπαθεί να αλλάξει την ατζέντα, αλλά εδώ τα πράγματα είναι επίσης πολύ δύσκολα. Σύμφωνα με το εξαιρετικά ενδιαφέρον ρεπορτάζ του Τvxs, το επικοινωνιακό επιτελείο της κυβέρνησης σχεδιάζει να ανακοινώσει μέτρα για την οικονομία και τη βελτίωση του εισοδήματος των πολιτών. Αλλά είναι ένα τέτοιο σχέδιο μοιάζει σχεδόν αδύνατο να ξεπεράσει κάποιες διακηρύξεις και να υλοποιηθεί.
Οι πολίτες ιεραρχούν ως πρώτο πρόβλημα τους την ακρίβεια, μετά τα Τέμπη, στην τρίτη θέση το σύστημα υγείας και στην τέταρτη τους χαμηλούς μισθούς. Στο κόστος ζωής η κυβέρνηση έχει δεσμεύσεις με ισχυρά οικονομικά συμφέροντα και τον Ιανουάριο η χώρα ανακηρύχθηκε ξανά «πρωταθλήτρια» της ΕΕ στον πληθωρισμό.
Το σύστημα υγείας διαλύεται καθημερινά από τον Αδωνι Γεωργιάδη (διαβάστε το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του Tvxs για τις απολύσεις των νέων-ξεζουμισμένων- γιατρών που έχει τόσο ανάγκη το ΕΣΥ). Όσο για τους χαμηλούς μισθούς, για μια σημαντική μερίδα του πληθυσμού δεν αρκούν για να βγει ο μήνας.
Πληροφορίες του TVXS αναφέρουν ότι ο κ. Μητσοτάκης και το οικονομικό επιτελείο, επεξεργάζονται την επαναφορά του 13ου μισθού στο Δημόσιο, αλλά πρέπει να βρεθεί δημοσιονομικός χώρος. Ο πρωθυπουργός, που συντάχθηκε αμέσως με το αίτημα-οδηγία του Τραμπ να αυξήσουν τα ευρωπαϊκά κράτη τις αμυντικές δαπάνες τους, ζήτησε με άρθρο του στους Finanacial Times και δηλώσεις του, να εξαιρεθούν οι αμυντικές δαπάνες από τους δημοσιονομικούς στόχους των κρατών μελών. Η πρόεδρος της Κομισιόν στέκεται ευνοϊκά απέναντι στην ιδέα, σύμφωνα με πληροφορίες.
Σε κάθε περίπτωση, αν στις Βρυξέλλες υπάρξει συμφωνία και δοθεί το πράσινο φως για κάποιου είδους δημοσιονομική χαλάρωση, η κυβέρνηση θα έπαιρνε μία ανάσα. Αλλά πλέον, με καταλύτη την τραγωδία στα Τέμπη, η αυξανόμενη κοινωνική αμφισβήτηση θίγει γενικότερες πλευρές της κακοδαιμονίας, της διαφθοράς και της υπανάπτυξης της χώρας.
Είναι εδώ χαρακτηριστική η δημοσκοπική άνοδος των κομμάτων διαμαρτυρίας τόσο στο αριστερό φάσμα όσο και στο δεξιό, όπου έντονες ανοδικές τάσεις παρουσιάζουν αντίστοιχα Πλεύση Ελευθερίας και Φωνή Λογικής. Η στασιμότητα των άλλων κομμάτων εκφράζει τη γενικότερη κρίση του πολιτικού συστήματος που η δημοκρατική αντιπολίτευση όχι μόνο δυσκολεύεται να συλλάβει, αλλά την επιτείνει με άστοχες δηλώσεις και εμφανίσεις.
Παρά την αδυναμία της τελευταίας να ανασυνταχθεί και να βρει κοινό βηματισμό, η Νέα Δημοκρατία συνεχίζει να σημειώνει πτώση, εμφανίζοντας μεγάλη φθορά σε σχέση με τα εκλογικά της ποσοστά.
Δεν είναι πλέον απίθανο, κάτω από αυτές τις συνθήκες και αν η ΝΔ δυσκολευτεί περισσότερο, ο πρωθυπουργός να αντικατασταθεί «εν πλω» από κάποιο άλλο στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος, σε ένα γενικότερο κυβερνητικό restart.
Το βέβαιο είναι ότι, ίσως για πρώτη φορά στον πολιτικό του βίο, ο κ. Μητσοτάκης θα μπορούσε να φωνάξει μαζί με τους μαθητές που διαδήλωσαν μαζικά την Παρασκευή: «δεν έχω -πολιτικό- οξυγόνο».
https://tvxs.gr/news/ellada/analysi-i-kyvernisi-den-echei-oxygono/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου