... άσφαιρη προανακριτική και πρόταση μομφής για συσπείρωση της ΝΔ, άρνηση συνεννοήσεων με τα όμορα κόμματα, διευκολύνσεις στην προεδρική εκλογή κλπ -κατά το προηγούμενο των υποκλοπών
Γράφει ο Γιώργος Λακόπουλος
Στην πολυθρύλητη τελευταία τηλεοπτική του συνέντευξη- Βατερλό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο να συμφωνήσει σε Προανακριτική επιτροπή για τα Τέμπη και είπε επί λέξει:
«Όταν ο ανακριτής και πρωτίστως ο εισαγγελέας θα έχουν την πλήρη εικόνα της δικογραφίας και αποφασίσουν ότι πρέπει να αποστείλουν αιτιολογημένα τη δικογραφία στη Βουλή, διότι αισθάνονται ότι υπάρχει ενδεχόμενη ποινική εμπλοκή πολιτικών προσώπων, η κυβερνητική πλειοψηφία δεν θα σταθεί εμπόδιο στην περαιτέρω διερεύνηση ενός τέτοιου ενδεχομένου».
Λίγες μέρες αργότερα ο Νίκος Ανδρουλάκης μιλώντας στο κομματικό επιτελείο του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με πληροφορίες, είπε:
«Όταν προκύπτει στοιχειοθετημένο δικαστικό πόρισμα, θα προχωρούμε σε αίτημα συγκρότησης προανακριτικής επιτροπής ώστε τα πολιτικά πρόσωπα να βρεθούν ενώπιον του φυσικού τους δικαστή».
Οι δυο υπογραμμισμένες λέξεις-με το ίδιο νόημα- δείχνουν ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κάνει αυτό που ονόμασε «παραγωγική αντιπολίτευση»: ακολουθεί τις… υποδείξεις του Μητσοτάκη και τον διευκολύνει να βγει από το αδιέξοδο.
Ενώ η νομοθεσία ορίζει ότι η δικογραφία αποστέλλεται στη Βουλή «αμελλητί» -δηλαδή χωρίς καμία περαιτέρω έρευνα για το πολιτικό πρόσωπο που αναφέρθηκε στην ανάκριση- ο Πρωθυπουργός και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης συμφωνούν στην έννοια της… «στοιχειοθέτησης».
Έτσι διευκολύνεται η ελεγχόμενη από τη ΝΔ Προανακριτική- για τον Τριαντόπουλο που έχουν συμφωνήσει- να κρίνει ότι δεν θα υπάρχει λόγος παραπομπής στο Ειδικό Δικαστήριο. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Ανδρουλάκης πρότεινε και ο Μητσοτάκης αποδέχθηκε την σύσταση Προανακριτικής για τον συγκεκριμένο υφυπουργό, μόνο, για… “παράβαση καθήκοντος”.
Στα λόγια αντιπολίτευση και στην πράξη υποστήριξη
Στη Χαρ. Τρικούπη οι υποψιασμένοι -που ακόμη δεν κατανοούν για ποιο λόγο ο Ανδρουλάκης έδωσε κεντρικό κομματικό ρόλο στην ευνοούμενη του Μητσοτάκη και .. φίλη του Άδωνη κυρία Αννα Διαμαντοπούλου- ερμηνεύουν πλέον τις κινήσεις του επανεκλεγέντος προέδρου, υπό το πρίσμα της επίσκεψής του στον Πρωθυπουργό, χωρίς να προηγηθεί καμία εξήγηση γιατί τον παρακολουθούσε.
Ειδικά στο σκάνδαλο των υποκλοπών οι απορίες ανανεώνονται. Πέραν του ότι δεν κατέθεσε ποτέ μηνύσεις κατά συγκεκριμένων προσώπων, ούτε ρώτησε τον Πρωθυπουργό στο debate πού βρίσκεται το υλικό της παρακολούθησης, έδειξε περίεργη ανοχή στην υπόθεση του ιδιώτη, από το τηλέφωνο του οποίου στάλθηκαν κοριοί του Predator.
Ενώ υπέβαλε μήνυση, ακολουθώντας αναγκαστικά τη μήνυση του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη, αδράνησε για το ότι την έβαλε στο αρχείο ο ίδιος αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου που έβγαλε λάδι την κυβέρνηση στο σκάνδαλο της ΕΥΠ απλώς ζητάει, με τον δικηγόρο του, την ανάσυρσή της. Επικαλούμενος μόνο την έρευνα που έκανε η Εφημερίδα των Συντακτών, ανατινάζοντας την εισαγγελική δικαιολογία. Πολιτική αντίδραση καμία.
Γενικά φέρεται σα να έκλεισε γι’ αυτόν το σκάνδαλο- αντίθετα με τις υποσχέσεις που έδινε. Κανείς επίσης δεν ξεχνάει ότι για τον ίδιο η παρακολούθηση του ήταν «υπόθεση Δημοκρατίας και όχι προσωπική». Τον άκουγαν μέρα νύχτα για τρεις μήνες και… δεν είναι προσωπικό. Όπως δεν ξεχνιέται και το χέρι βοήθειας που έδωσε στον Μητσοτάκη, όταν του δάνεισε τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ -μαζί με τον Κασσελάκη- στη νομοσχέδιο για το γάμο των ομοφύλων, για να μην πέσει η κυβέρνηση, αφού ο Πρωθυπουργός έχανε τους δικούς του.
Η ίδια πρακτική -στα λόγια αντιπολίτευση και στην πράξη υποστήριξη- απέναντι στον Πρωθυπουργό συνεχίζεται με την περίεργη αντίδρασή του στο ενδεχόμενο να συμπράξουν τα κόμματά της δημοκρατικής αντιπολίτευσης για να φέρουν σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση στα θέματα της συγκυρίας -θεμελιώνοντας και την προοπτική ευρύτερης αντικυβερνητικής συνεργασίας. Απέκλεισε αυτή τη σύμπραξη και καταγγέλλει τον… ΣΥΡΙΖΑ. < Διάλογος και πρωτοβουλίες στη Βουλή και στην αι στην κοινωνία, με τις άλλες προοδευτικές δυνάμεις> τον κάρφωσε στην Κ.Ε ο Χάρης Δούκας.
Πολλά συμπωματικά λάθη μαζί
Άλλο πεδίο προσφοράς υπηρεσιών στον Μητσοτάκη ήταν η προεδρία της Δημοκρατίας. Αν ο Ανδρουλάκης πρότεινε την επανεκλογή της Σακελλαροπούλου -ευλόγως αφού είχε εκλεγεί ως προσκείμενη στο ΠΑΣΟΚ το 2019- θα έφερνε σε δύσκολη θέση τον Πρωθυπουργό.
Δεν πρότεινε ούτε καν τον Βαγγέλη Βενιζέλο, στον οποίο οφείλει την πολιτική άνοδό του. Όπως δεν τον έβαλε στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, ώστε η ΝΔ να μην να τον βρίσκει μπροστά της στη Βουλή. Ή όπως δέχθηκε στο ΠΑΣΟΚ ως υποψήφια τη Διαμαντοπούλου για να κόψει την πορεία του Γερουλάνου προς την ηγεσία , ως μόνου που μπορεί να αντιμετωπίσει τον Μητσοτάκη χωρίς σύμπλεγμα κατωτερότητας.
Πολλά συμπωματικά λάθη μαζί. Υποκλοπές, Τέμπη, είδος αντιπολίτευσης, προεδρία, συνεργασία της αντιπολίτευσης, διάταξη εσωκομματικών δυνάμεων περιγράφουν τους χειρισμούς Ανδρουλάκη, ως υποστήριξη προς τον Πρωθυπουργό. Που το ανταποδίδει με τον τρόπο του – δείχνοντας ότι τον προτιμάει για αντίπαλο.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά την επανεκλογή του – παρότι στον πρώτο γύρο πήρε κάτω από 30% -υπήρξε πριμοδότησή του από το δημοσκοπικό καρτέλ που έχει σχέσεις με την κυβέρνηση. Ότι αποσύρεται πλέον οφείλεται στην πανθομολογούμενη ακαταλληλότητά του για την πρωθυπουργία, αλλά και για τον ηγετικό ρόλο του γενικότερα. Η δράση του δεν προσθέτει το παραμικρό στην επιρροή του ΠΑΣΟΚ- που είναι πλέον μικρομεσαίο κομμα, χωρίς πλειοψηφική προοπτική.
Οι πολιτικές ελλείψεις του φαίνονται και στην Ευρώπη, όπου η επταετής διαβίωσή του ως ευρωβουλευτή δεν τον κατέστησε ιδιαίτερα σοφό και αυτό δεν κρύβεται. Μετά την τελευταία σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος -στην οποία δεν έχει πλέον την παρουσία του Τσίπρα, που μονοπωλούσε το ενδιαφέρον να τον επισκιάζει- έκανε απίστευτες δηλώσεις ζητώντας από την Ευρωπαϊκη Ένωση να ασκήσει αρμοδιότητες άμυνας και ασφάλειας -ακόμη και για ευρωστρατό- τις οποίες κανένα μέλος της δεν έχει εκχωρήσει στο κοινοτικό κέντρο. Κούφιος εντυπωσιασμός ή άγνοια της κοινοτικής θεσμικής λειτουργίας;
Με αυτά τα δεδομένα το συνέδριο που ΠΑΣΟΚ, που επρόκειτο να οργανωθεί στο τέλος της άνοιξης , μετακινήθηκε για το φθινόπωρο. Αλλά ακόμη και αν υπάρξει νέα αναβολή, αναπόφευκτα η ηγεσία Ανδρουλάκη θα τεθεί σε δοκιμασία. Συγκεκριμένα μιντιακά κέντρα θα αναδείξουν δημοσκοπικά ότι το κόμμα θα πήγαινε καλύτερα υπό τη Διαμαντοπούλου, πυροδοτώντας διεργασίες για αλλαγή ηγεσίας και αντίστοιχες εσωκομματικές πρωτοβουλίες.
https://www.anoixtoparathyro.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου