Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2025

ΕΝΕΡΓΕΙΑ - Πληρώστε για να μην παγώσετε Ευρωπαίοι...!!!

 

Μετά την απόφαση του Ζελένσκι να μην ανανεώσει το συμβόλαιο μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου από το έδαφος της Ουκρανίας στην Ευρώπη, η ήδη διαταραγμένη ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ μπαίνει σε νέα επικίνδυνη φάση. 

Και παρόλα αυτά, κανείς Ευρωπαίος ηγέτης δεν πίεσε τον Ζελένσκι να μην σταματήσει τη ροή τώρα, μέσα στον χειμώνα!

Το μεγαλύτερο πρόβλημα αναμένεται να το αντιμετωπίσουν οι Γερμανία, Ιταλία, Αυστρία, Ουγγαρία και Σλοβακία, οι οποίες συνέχιζαν να έχουν ως κύριο προμηθευτή τη Ρωσία και μετά τον πόλεμο. Πλην όμως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έσπευσε αμέσως να δηλώσει ότι το σύστημα φυσικού αερίου της Ευρώπης είναι «ανθεκτικό και ευέλικτο» και ότι θα μπορούσε να αντιμετωπίσει την αλλαγή. Όμως ο στρατηγικός, οικονομικός και συμβολικός αντίκτυπος για όλη την Ήπειρο είναι τεράστιος.

Ο Σλοβάκος πρωθυπουργός, Ρόμπερτ Φίτσο, προειδοποίησε για δραστικές οικονομικές συνέπειες στις χώρες της ΕΕ υπολογίζοντας το επιπλέον ενεργειακό κόστος ύψους 100 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση! Η επίσκεψή του στη Μόσχα προκειμένου να βρεθεί λύση για τη χώρα του, προκάλεσε τη δυσαρέσκεια του Ουκρανού προέδρου, ο οποίος τον κατηγόρησε για υποστήριξη της Ρωσίας. Και το ερώτημα που προκύπτει είναι, πώς ακριβώς θα καλύψει τις ενεργειακές της ανάγκες η ημικατεστραμενη Ουκρανία; Ποιοι ευρωπαίοι θα πληρώνουν το φυσικό αέριο που χρειάζεται μέσω Πολωνίας και Μαύρης Θάλασσας; Κανείς δεν έκανε αναφορά.

Αδειάζουν τα αποθέματα αερίου

Δύσκολος αναμένεται να είναι ο χειμώνας για πολλές χώρες της ΕΕ, οι οποίες βλέπουν τα αποθέματα φυσικού αερίου τους να εξαντλούνται. Ο ρυθμός που αδειάζουν οι αποθήκες, σύμφωνα με τα στοιχεία, είναι ταχύτερος από την ενεργειακή κρίση που ξέσπασε πριν από περίπου τρία χρόνια, όταν ξεκινούσε ο πόλεμος στην Ουκρανία. Σύμφωνα με στοιχεία του βιομηχανικού φορέα Gas Infrastructure Europe, ο συνολικός όγκος του φυσικού αερίου στις εγκαταστάσεις της ΕΕ έχει μειωθεί περίπου 19% από τα τέλη Σεπτεμβρίου, όταν λήγει η περίοδος αναπλήρωσης στις αγορές φυσικού αερίου, έως τα μέσα Δεκεμβρίου.

Μάλιστα ορισμένες χώρες έχουν εξαντλήσει τα αποθέματά τους πιο γρήγορα από άλλες. Για παράδειγμα η Ολλανδία σημείωσε πτώση 33% στον όγκο του φυσικού αερίου που αποθηκεύτηκε από την αρχή του χειμώνα, ενώ η Γαλλία σημείωσε πτώση 28%. Είναι χαρακτηριστικό πως ήδη οι τιμές του φυσικού αερίου που διαπραγματεύονται οι έμποροι στην αγορά για το προσεχές καλοκαίρι, είναι υψηλότερη από την αντίστοιχη του χειμώνα, ένδειξη του ολοένα και πιο υψηλού κόστους που θα έχει η αναπλήρωση των αποθεμάτων.

Οι Ευρωπαίοι πληρώνουν, η Ασία κερδίζει

Ο Ουκρανός υπουργός Ενέργειας, Γκέρμαν Γκαλουστσένκο, χαρακτήρισε την εξέλιξη «ιστορική», τονίζοντας ότι η Ρωσία θα υποστεί οικονομικές απώλειες λόγω της απώλειας αγορών. Και καλά ο ουκρανός να εξαπατά τους συμπολίτες του. Οι άλλοι ευρωπαίοι ηγέτες που συμμετείχαν προθύμως σε μπαράζ οικονομικών κυρώσεων της Ρωσίας, τι στο διάολο συμπέρασμα έχουν βγάλει, όταν η Μόσχα κάλυψε το κενό της Ευρώπης πλημυρίζοντας την κινεζική και ινδική αγορά με φτηνό αέριο, αυξάνοντας επιπλέον τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα των εκεί παραγόμενων προϊόντων και υπηρεσιών;

Τεράστια έργα εκτελούνται στη νότια Σιβηρία με αγωγούς φυσικού αερίου, πετρελαίου, οδικούς άξονες και νέες σιδηροδρομικές γραμμές σύνδεσης της ρωσικής οικονομίας με την μεγαλύτερη σε έκταση και πληθυσμού ήπειρο του κόσμου. Αναρωτήθηκε κανείς εδώ στην Ελλάδα για τα ενεργειακά πλεονεκτήματα της Τουρκίας καθώς ο αγωγός της, ο Turk Stream λειτουργεί και είναι ο μόνος που μεταφέρει πλέον ρωσικό φυσικό αέριο.

Και ενώ οι Ευρωπαίοι στράφηκαν υποχρεωτικά στις ΗΠΑ για το ακριβό LNG, ουδόλως γίνονται σεβαστοί ως πελάτες, καθώς ο Τραμπ απειλεί τις ευρωπαϊκές εξαγωγές με δασμούς. Και επειδή δεν υπάρχει τζάμπα γεύμα, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πουλώντας ρωσοφοβία σχεδιάζουν, για να αντιμετωπίσουν τις απώλειες από τον πόλεμο στην Ουκρανία, άγριες περικοπές στην Υγεία και την Παιδεία ενώ οι απολύσεις στην βιομηχανία, ειδικά της Γερμανίας πολλαπλασιάζονται.

Και η Ελλάδα;

Και εμείς με τον Κυριάκο Μητσοτάκη κάτι σαν υπάλληλο των Αμερικανών, πληρώνουμε το ακριβότερο ηλεκτρικό ρεύμα στην Ευρώπη σε τιμή (χονδρική) 12 φορές υψηλότερη από την τιμή σε βόρειες χώρες της Ευρώπης. Το παράδοξο της ελληνικής οικονομίας προσπαθεί να εξηγήσει ένα ρεπορτάζ του διεθνούς ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters που δεν μένει στις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι το φαινόμενο είναι πανευρωπαϊκό. Και το συμπέρασμα της έρευνας αποκαλύπτει αυτό που γνωρίζουμε όλοι. Τα προστατευόμενα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη καρτέλ στην ενέργεια, αισχροκερδούν καταληστεύοντας τα νοικοκυριά και γονατίζοντας επιχειρήσεις που μετακυλύουν το ενεργειακό κόστος στις τιμές προϊόντων και υπηρεσιών.

Η συνεχής ανατίμηση της χρηματιστηριακής τιμής του αερίου θα παρασύρει προς τα πάνω και τις τιμές του ήδη πανάκριβου ρεύματος στην Ελλάδα. Το αντέχει; Για πόσο;

https://slpress.gr/energeia/pliroste-gia-na-min-pagosete-evropaioi/

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου