Ταυτόχρονο παζάρι με τους Ευρωπαίους «συμμάχους» για ευνοϊκότερους εμπορικούς όρους
Ακόμα πιο ταραχώδη αναμένεται να είναι η νέα χρονιά στον κόσμο, ακόμα και αν επιτευχθεί ειρήνη στο ρωσοουκρανικό μέτωπο. Οι νέες αυξήσεις στους εξοπλισμούς οδηγούν σε νέα πολεμικά μέτωπα, αλλά και σε μεγάλες περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες, στις δαπάνες για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, αλλά και στην Κοινή Αγροτική Πολιτική.
Τα «Παιχνίδια Εξουσίας» αναδημοσιεύουν από τον «Ριζοσπάστη» ένα συνολικό κείμενο για τις διεργασίες στο προσκήνιο και το παρασκήνιο για την αύξηση των στρατιωτικών δαπανών με τον Ντ. Τραμπ να απαιτεί από τα μέλη του ΝΑΤΟ να αυξήσουν τις δαπάνες στο 5% του ΑΕΠ τους!
Στρατιωτικές δαπάνες στο 5% του ΑΕΠ, από 2% που είναι σήμερα, θα απαιτήσει από τα κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ ο εκλεγμένος Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντ. Τραμπ, σύμφωνα με δημοσιεύματα, καθώς εντείνονται οι πολεμικές προετοιμασίες για μια ευρύτερη σύγκρουση του ευρωατλαντικού μπλοκ με τη Ρωσία, την Κίνα και τους «συμμάχους» τους.
Οπως ανέφερε δημοσίευμα των «Financial Times» (FT), η ομάδα του Τραμπ δήλωσε σε Ευρωπαίους αξιωματούχους ότι θα απαιτήσει το 5% του ΑΕΠ, καθώς και ότι σχεδιάζει να συνεχίσει τη στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο.
Οι στενότεροι σύμβουλοι εξωτερικής πολιτικής του Τραμπ μοιράστηκαν τις προθέσεις του σε συζητήσεις που είχαν με ανώτερους Ευρωπαίους αξιωματούχους αυτόν τον μήνα, μεταδίδουν οι FT.
Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ο Τραμπ είπε ότι θα διακόψει τη βοήθεια προς την Ουκρανία για να αναγκάσει το Κίεβο σε άμεσες «ειρηνευτικές» συνομιλίες και θα αφήσει τους συμμάχους του ΝΑΤΟ «ανυπεράσπιστους» αν δεν αυξήσουν τις στρατιωτικές δαπάνες.
Ωστόσο, «σε μια κίνηση καλών προθέσεων προς τους συμμάχους», που ανησυχούν ιδιαίτερα για τη δυνατότητα να υποστηρίζουν το Κίεβο χωρίς τη συνδρομή της Ουάσιγκτον, ο Τραμπ «σκοπεύει τώρα να διατηρήσει τις αμερικανικές στρατιωτικές προμήθειες στο Κίεβο μετά την ορκωμοσία του», σύμφωνα με άλλα τρία άτομα που ενημερώθηκαν για τις συζητήσεις με «Δυτικούς» αξιωματούχους.
Ταυτόχρονα, ο Τραμπ θα απαιτήσει από το ΝΑΤΟ να υπερδιπλασιάσει τον στόχο δαπανών του 2% - τον οποίο πληρούν επί του παρόντος μόνο 23 από τα 32 μέλη.
Σύμφωνα με τις πηγές, ο Τραμπ «θα συμβιβαζόταν με το 3,5%» του ΑΕΠ και επιπλέον σχεδιάζει να συνδέσει ρητά τις υψηλότερες «αμυντικές» δαπάνες με την προσφορά ευνοϊκότερων εμπορικών όρων με τις ΗΠΑ.
Τα μέλη του ΝΑΤΟ βρίσκονται ήδη σε συζητήσεις για την αύξηση του στόχου στο 3% στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούνη. Ο γγ του ΝΑΤΟ, Μ. Ρούτε, υποστήριξε πρόσφατα ότι τα κράτη - μέλη πρέπει να δαπανούν «πολύ περισσότερα» για την Αμυνα από το 2% του ΑΕΠ.
Ενώ ο Τραμπ εξακολουθεί να πιστεύει ότι η Ουκρανία δεν πρέπει να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και θέλει τον άμεσο «τερματισμό» του πολέμου, από την άλλη πιστεύει ότι η παροχή όπλων στο Κίεβο μετά από μια εκεχειρία θα εξασφάλιζε την αρχή «ειρήνη μέσω ισχύος», πρόσθεσαν οι πηγές.
«Ολοι καταλαβαίνουμε πως η πρόσκληση της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ και η ένταξη στη συμμαχία μπορεί να είναι μόνο πολιτική απόφαση», είπε ο Ουκρανός Πρόεδρος, Β. Ζελένσκι, στους διπλωμάτες σε μια συνάντηση στο Κίεβο. Η ένταξη στο ΝΑΤΟ «είναι για την Ουκρανία εφικτή, αλλά μόνο αν παλέψουμε για την απόφαση αυτή σε όλα τα αναγκαία επίπεδα».
Στο μεταξύ, ο Ζελένσκι δήλωσε ότι έχει συναντηθεί πολλές φορές με τον διευθυντή της CIA, Ουίλιαμ Μπερνς, στην Ουκρανία. Προ ημερών ο Μπερνς «έκανε την τελευταία του επίσκεψη στην Ουκρανία ως διευθυντής της CIA», έγραψε ο Ζελένσκι, προσθέτοντας ότι είχαν «πολλές συναντήσεις κατά τη διάρκεια αυτού του πολέμου» στην Ουκρανία, στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ και άλλα μέρη του κόσμου.
Γερμανία: «Χρειαζόμαστε αμυντικό προϋπολογισμό 80 - 90 δισ. ευρώ»
«Χρειαζόμαστε έναν αμυντικό προϋπολογισμό τουλάχιστον 80 δισ., μάλλον 90 δισ. ευρώ ετησίως από το 2028 και μετά για να καλύψουμε τις απαιτήσεις που έχουμε λόγω της αυστηρότερης κατάστασης ασφαλείας», δήλωσε το Σάββατο ο Γερμανός υπουργός Αμυνας, Μπ. Πιστόριους, σε συνέντευξή του στον όμιλο μέσων ενημέρωσης «Funke».
Οπως μεταδίδει το «Politico», ο Πιστόριους πιστεύει ότι ο γερμανικός στρατός πρέπει να είναι έτοιμος για πόλεμο, κάτι που σημαίνει ότι απαιτούνται περισσότερες δαπάνες. «Εάν ο Πούτιν επιτεθεί, πρέπει να είμαστε σε θέση να διεξαγάγουμε πόλεμο», είπε.
Προκειμένου να διασφαλιστεί μια τέτοια αύξηση του προϋπολογισμού, ο Πιστόριους προτείνει μια μεταρρύθμιση του «φρένου χρέους» της Γερμανίας, το οποίο θέτει ένα συνταγματικό ανώτατο όριο στο δημοσιονομικό έλλειμμα.
«Νομίζω ότι είναι πολιτικά λαθεμένο να επιμένουμε αυστηρά στο φρένο χρέους στην τρέχουσα κατάσταση», δήλωσε, συμπληρώνοντας: «Αν χρηματοδοτήσουμε τις απαραίτητες δαπάνες για την άμυνά μας από τον κανονικό προϋπολογισμό, αυτό στραγγαλίζει την ικανότητα του κράτους να δράσει, θέτει σε κίνδυνο την κοινωνική ασφάλεια και έτσι ενισχύει τα εξτρεμιστικά κόμματα».
Το «φρένο χρέους», το οποίο ενσωματώθηκε στο γερμανικό Σύνταγμα το 2009 από την τότε καγκελάριο, Αγκ. Μέρκελ, περιορίζει το διαρθρωτικό δημοσιονομικό έλλειμμα στο 0,35% του ΑΕΠ.
Ο Πιστόριους τάχθηκε επίσης υπέρ της συμμετοχής της Γερμανίας σε μια «ευρωπαϊκή αποστολή ειρηνευτικών δυνάμεων στην Ουκρανία», τονίζοντας ότι ένα τέτοιο σχέδιο θα μπορούσε να εφαρμοστεί μόνο όταν «τελειώσει» ο πόλεμος.
«Η Ρωσία συγκεντρώνεται»
Μηνύματα προς τις ΗΠΑ και τη «Δύση» για τους όρους που θέτει η Μόσχα έστειλε ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, ενόψει της ανάληψης καθηκόντων από τον Τραμπ.
«Η Ρωσία δεν είναι θυμωμένη. Η Ρωσία συγκεντρώνεται», ανέφερε, επικαλούμενος επιστολή του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσικής Αυτοκρατορίας του 19ου αιώνα, Αλ. Γκορτσάκοφ, και πρόσθεσε ότι «σταδιακά, καθώς η Ρωσία συγκεντρωνόταν, ανέκτησε όλα τα δικαιώματά της και δυνάμωσε στη Μαύρη Θάλασσα».
«Ολα αλλάζουν στις διεθνείς σχέσεις και μόνο τα συμφέροντα παραμένουν αμετάβλητα, στην προκειμένη περίπτωση τα συμφέροντα της Ρωσίας», τόνισε, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη δυνατότητα της Ρωσίας και των ΗΠΑ να εξομαλύνουν τις σχέσεις τους.
«Δυστυχώς, έτσι είναι ρυθμισμένος ο κόσμος, τουλάχιστον σήμερα. Και αν χτίσουμε σχέσεις με κάποιον, θα τις οικοδομήσουμε μόνο με βάση τα συμφέροντα του ρωσικού κράτους», κατέληξε.
Ο Πούτιν απείλησε χτες την Ουκρανία με ακόμη περισσότερες «καταστροφές», μία μέρα έπειτα από την επίθεση με drones στο Καζάν, περίπου 1.000 χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Ουκρανία.
Ουκρανικά drones προκάλεσαν ζημιές σε πολυκατοικίες και οδήγησαν στην απομάκρυνση κατοίκων στο Καζάν, ενώ προκλήθηκαν «πυρκαγιές» σε πολλές συνοικίες.
Η Δημοκρατία του Ταταρστάν ακύρωσε για λόγους ασφαλείας δημόσιες εκδηλώσεις που ήταν προγραμματισμένες το Σαββατοκύριακο, ενόψει των Χριστουγέννων.
Συνεχίζεται η προώθηση των ρωσικών δυνάμεων
Την προώθησή τους συνεχίζουν οι ρωσικές δυνάμεις στην ανατολική Ουκρανία. Οι δυνάμεις της Μόσχας κατέλαβαν δύο ακόμη ουκρανικά χωριά, στις περιφέρειες Χαρκόβου και Ντονέτσκ, όπως ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Αμυνας την Κυριακή.
Σύμφωνα με το «Ρόιτερς», τα ρωσικά στρατεύματα, τα οποία προωθούνται σταθερά στο Ντονέτσκ, έχουν στο στόχαστρό τους τις πόλεις Ποκρόφσκ και Κουράχοβε και μοιάζουν να πλησιάζουν στην κατάληψή τους.
Την περασμένη Παρασκευή, ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε πως δυνάμεις του αποσύρθηκαν από περιοχή γύρω από δύο κοινότητες κοντά στην Ποκρόφσκ, μια κοντά στην Κουράχοβε, για να αποφευχθεί ο κίνδυνος περικύκλωσης από ρωσικά στρατεύματα.
Οι ρωσικές Ενοπλες Δυνάμεις προωθούνται στην ανατολική Ουκρανία τους τελευταίους μήνες με τον ταχύτερο ρυθμό αφότου άρχισε η ρωσική εισβολή τον Φλεβάρη του 2022.
https://www.dnews.gr/eidhseis/paixnidia-eksousias/504411/stratiotikes-dapanes-sto-5-tou-aep-tha-apaitisoun-oi-ipa-apo-ta-meli-tou-nato
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου