Σάββατο 24 Αυγούστου 2024

Ο άρρωστος ΣΥΡΙΖΑ και το πολιτικό παίγνιο Κασσελάκη, Πολάκη και “87”… !!!

Του Θανάση Λυρτσογιάννη

Αντιμέτωπος με δύο μέτωπα βρίσκεται ο Στέφανος Κασσελάκης και κινδυνεύει υπό ορισμένες δυσμενείς προϋποθέσεις να βρεθεί ανάμεσα σε συμπληγάδες. 

Το ένα άνοιξε ο Παύλος Πολάκης όταν κατά τη συνεδρίαση της πολιτικής Γραμματείας την Πέμπτη έθεσε θέμα ηγεσίας λέγοντας μεταξύ άλλων  «η ηγεσία δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις των καιρών», 

επισημαίνοντας παράλληλα ότι «θα συμβάλει με τον τρόπο του σε αυτή την διαδικασία». Τουτέστιν ο βουλευτής Χανίων άνοιξε την πόρτα για να καταθέσει μομφή κατά του Στέφανου Κασσελάκη, ο οποίος σημειωτέον όχι δεν μόνο σήκωσε το γάντι, αλλά επιπλέον τώρα κάνει κινήσεις να τα βρει με τον Παύλο Πολάκη.

Το δεύτερο είναι με την ομάδα που πολιτογραφήθηκε με τον αριθμό “87”, ωστόσο είναι περισσότερα τα στελέχη τα οποία εκφράζονται από τους “87”. Εδώ το αξιοπερίεργο είναι πως ο Στέφανος Κασσελάκης τους προκαλεί να θέσουν θέμα ηγεσίας, ενώ αυτοί και αυτές δεν επιθυμούν, τουλάχιστον στην παρούσα συγκυρία, να ζητήσουν αλλαγή ηγεσίας. Οι πληροφορίες για το αντίθετο που έχουν κυκλοφορήσει στερούνται πραγματικής βάσης. Τυχόν προκλήσεις του Στέφανου Κασσελάκη θα πέφτουν στο κενό και θα έχουν κόστος αφού οι “87” θα επισημαίνουν σε κάθε πρόκληση πως μόνος του θέτει θέμα ηγεσίας, αναφορά καθόλου τιμητική ή ακριβέστερα πολύ υποτιμητική για έναν ηγέτη.

Συνεπώς ο κίνδυνος να κατατεθεί πρόταση μομφής στην επόμενη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, προέρχεται από τον Παύλο Πολάκη και θα αιωρείται όσο δεν βρίσκεται πεδίο συνεννόησης ανάμεσα στους δύο άνδρες. Και το ζήτημα έχει δύο πλευρές. Η πρώτη είναι αν ο Παύλος Πολάκης πειστεί να υποχωρήσει και η δεύτερη πως θα κάνει την κωλοτούμπα χωρίς να στραπατσαριστεί πολιτικά από τη στιγμή που δεσμεύτηκε ρητά και κατηγορηματικά στην Πολιτική Γραμματεία. Ο Παύλος Πολάκης έχει διαβεί τον Ρουβίκωνα και δεν φαίνεται να είναι εφικτή η επιστροφή στην προηγούμενη όχθη, χωρίς κόστος. Ακόμα κι΄αν ο Στέφανος Κασσελάκης επιχειρήσει να τον εξευμενίσει με μία τυχόν τιμωρία της Αθηνάς Λινού, επιλογή υψηλού πολιτικού κόστους, καθώς και προσωπικού αν η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ προσκομίσει εκείνα τα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι δεν υπάρχει θέμα διαπλοκής στις χρηματοδοτήσεις της οργάνωσής της.

Ακόμα και η αντιπαλότητα του βουλευτή Χανίων με τους “87”, οι οποίοι κατά κοινή ομολογία ευνοούνται από την αντιπαράθεση Κασσελάκη-Πολάκη  δεν φαίνεται να μπορεί να αποτελέσει αναγκαία και ικανή συνθήκη για την κωλοτούμπα. Τόσο ο Στέφανος Κασσελάκης, όσο και ο Παύλος Πολάκης γνωρίζουν ότι αν ο δεύτερος θέσει θέμα μομφής στην Κεντρική Επιτροπή οι “87”  αναμένεται να υπερψηφίσουν και το αποτέλεσμα σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι άδηλο.

Θα μπορούσε να υπάρξει μία συμφωνία στο παρασκήνιο με σιωπηρή αναβάθμιση του ρόλου του Παύλου Πολάκη στο κόμμα; Τίποτε δεν μπορεί να αποκλειστεί. Αλλά πάλι θα πρέπει να βρεθεί η φόρμουλα που θα δικαιολογεί την απόφαση του βουλευτή Χανίων πρωτίστως στα μάτια εκείνων που πιστεύουν σε αυτόν, καθώς και των άλλων μελών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.

Και ο Αλέξης Τσίπρας τι ρόλο μπορεί να παίξει; Θα πρέπει να θεωρεί κανείς πολιτικά αφελή τον πρώην πρωθυπουργό για να εκτιμά ότι θα αναμιχθεί ανοικτά ή στα παρασκήνια. Και ασφαλώς μόνο πολιτική αφέλεια δεν μπορεί να του καταλογίσει κανείς. Λάθος ανεκτικότητα ναι, όταν μετά το 2019 δεν προχώρησε στην εκκαθάριση του κόμματος από τα “άνθη του κακού”. Πάντως, τώρα αποδεικνύεται πόσο ορθή ήταν η απόφασή του να μην αναμιχθεί ακόμα και τότε που τον καλούσαν να αναλάβει ρόλο ειρηνοποιού, γιατί και ο ειρηνοποιός  γίνεται μέρος του προβλήματος και όχι της λύσης σε μία άρρωστη κατάσταση. Και ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα είναι βαριά άρρωστος, πιο βαριά από ποτέ, πράγμα που αναμένεται να φανεί και στις πρώτες δημοσκοπήσεις μετά τη θερινή ραστώνη. 

 

https://eretikos.gr/perissotera/o-arrostos-syriza-kai-to-politiko-paignio-kasselaki-polaki-kai-87/685483/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου