Κυριακή 7 Ιουλίου 2024

Γαλλικές εκλογές / Γιατί αυξήθηκαν τα ποσοστά των νέων που ψηφίζουν ακροδεξιά...!!!

Tvxs Team 

Οι περισσότεροι νέοι και νέες στη Γαλλία, συνεχίζουν να ψηφίζουν αριστερά. Ωστόσο στην τελευταία εκλογική αναμέτρηση, υπήρξε αύξηση του ποσοστού των νέων που στήριξαν τον Εθνικό Συναγερμό.

Η αλλαγή αυτή γίνεται αισθητή περισσότερο στην ηλικιακή ομάδα 18-24, με έναν στους τέσσερις νέους να ακολουθεί στην κάλπη το ακροδεξιό κόμμα που προπορεύεται στην κούρσα των εκλογών. Ένα κόμμα ανάμεσα στους ιδρυτές του οποίου, υπήρχαν και συνεργάτες των ναζί.

Διερευνώντας το φαινόμενο, η εφημερίδα New York Times, υπογραμμίζει πως το αντιφασιστικό κίνημα στους νέους της Γαλλίας έχει παράδοση δεκαετιών.

Στη δεκαετία του 1980, ένα γαλλικό συγκρότημα πανκ ροκ ενέπνευσε με μια κραυγή κατά της ακροδεξιάς της χώρας. Το εμβληματικό τραγούδι που ακόμη τραγουδιέται σε διαδηλώσεις της αριστεράς, είναι το “La jeunesse emmerde le Front National”, το οποίο ζητάει από την ακροδεξιά να ξεκουμπιστεί, χωρίς ευγένειες.

Αυτή η αντιφασιστική κραυγή των νέων της Γαλλίας τώρα δείχνει να αμφισβητείται καθώς όλο και περισσότεροι νέοι που απείχαν από προηγούμενες εκλογές, έχουν ενταχθεί σε τμήματα του γαλλικού εκλογικού σώματος για να υποστηρίξουν τον ακροδεξιό Εθνικό Συναγερμό, ένα κόμμα που κάποτε θεωρούνταν πολύ ακραίο για να κυβερνήσει.

Marine Le Pen. EPA/Cuenta Oficial Marine Le Pen

Γιατί έγινε ξαφνικά ελκυστικότερη στους νέους η ακροδεξιά

Η κοινωνικό-οικονομική κρίση στην Ευρώπη, η αδυναμία της αριστεράς να εκφράσει τους νέους και ένας «χαρισματικός ηγέτης» στο τιμόνι του Εθνικού Συναγερμού, είναι η απάντηση που δίνουν οι περισσότεροι ερωτώμενοι στην εφημερίδα.

«Είμαστε η γενιά του Μπαρντελά»

Ο Εθνικός Συναγερμός έκανε μια έξυπνη επιλογή προσώπου επιλέγοντας τον Μπαρντελά (Jordan Bardella) , έναν 28χρονο με εντυπωσιακή παρουσία στο Tik Tok, ο οποίος πήρε τη σκυτάλη ως πρόεδρος του κόμματος από την Μαρίν Λεπέν, το 2022.

Έχει συμβάλει ώστε να απαλειφθεί η βαριά ρατσιστική εικόνα του κόμματος διώχνοντας, για παράδειγμα, απροκάλυπτα αντισημίτες. Όμως δεν έχει μετατοπιστεί και τόσο από τις θέσεις του κόμματος. Για παράδειγμα, πιέζει για προνομιακή μεταχείριση των Γάλλων πολιτών έναντι ακόμη και των νόμιμων μεταναστών. Και η αντιμεταναστευτική πλατφόρμα του κόμματος έχει απήχηση σε όσους έχουν υιοθετήσει την άποψη ότι το πρόβλημα της Ευρώπης είναι το μεταναστευτικό.

Το κόμμα επωφελείται επίσης από το πέρασμα του χρόνου. Πολλοί από τους νέους που υποστήριζαν τον Εθνικό Συναγερμό ήταν νήπια, ή δεν είχαν καν γεννηθεί, όταν ο Λεπέν σόκαρε τη Γαλλία φτάνοντας στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών του 2002.

«Είμαστε από μια γενιά που δεν γνώρισε ποτέ τον Ζαν-Μαρί Λεπέν», δήλωσε στους NYT ο Έντσο Μαράνο, 23 ετών, επικεφαλής μιας τοπικής οργάνωσης νεολαίας του Εθνικού Συναγερμού, ο οποίος πρόσφατα μοίραζε τα φυλλάδια του κόμματος σε ένα προάστιο του Παρισιού. «Είμαστε η γενιά του Μπαρντελά».

Ζορντάν Μπαρντελά. EPA/CHRISTOPHE PETIT TESSON

 

Ο Μπαρντελά, λένε οι αναλυτές, ενσαρκώνει τα τελικά στάδια των πολυετών προσπαθειών του Εθνικού Συναγερμού να επαναπροσδιορίσει τον εαυτό του, αξιοποιώντας τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να προσεγγίσει τους νέους ψηφοφόρους και αναδιαμορφώνοντας το μήνυμά του σε μια έξυπνη εκστρατεία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με επίκεντρο τον ίδιο.

«Όταν μιλάς περισσότερο για το ίδιο το κόμμα, πρέπει να μιλάς για την ιστορία αυτού του κόμματος και την ιδεολογία του», δήλωσε ο Λοράν Λαρντό, κοινωνιολόγος στο Εθνικό Ινστιτούτο Νεολαίας και Λαϊκής Εκπαίδευσης.

«Αλλά όταν η εκστρατεία επικεντρώνεται σε ένα άτομο, μπορείτε να αφήσετε την ιδεολογία στην άκρη και να μιλήσετε πολύ περισσότερο για τον χαρακτήρα, τη στάση του σώματος. Είναι το branding και η επικοινωνία».

Αυτή η στρατηγική, σε συνδυασμό με την αυξανόμενη οργή εναντίον του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, φαίνεται να έχει λειτουργήσει μέχρι στιγμής. Ο Εθνικός Συναγερμός νίκησε το κόμμα του Μακρόν στις πρόσφατες ευρωεκλογές. Ήταν μια κακή εμφάνιση για τον Γάλλο πρόεδρο κάτι που τον οδήγησε να προκηρύξει πρόωρες εκλογές.

Αλλά και το στοίχημα του ότι «η Γαλλία θα επιστρέψει στο κέντρο» φάνηκε να αποτυγχάνει όταν ο Εθνικός Συναγερμός κυριάρχησε και φιλοδοξεί να πάρει περισσότερες έδρες.

Συναγερμός στους νέους της αριστεράς: Δεν θα μας διαγράψουν από το πολιτικό τοπίο

Η αυξανόμενη δημοτικότητα της ακροδεξιάς έχει θορυβήσει την αριστερά, η οποία εξακολουθεί να είναι η επιλογή των περισσότερων νέων ψηφοφόρων.

Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο, μια συμμαχία αριστερών κομμάτων, έλαβε το 42% των ψήφων των ανθρώπων ηλικίας 18 έως 24 ετών την περασμένη Κυριακή, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη ομάδα, σύμφωνα με το Ifop.

Οι αριστεροί ακτιβιστές εργάζονται τώρα σκληρά για να κερδίσουν έδαφος στον δεύτερο γύρο αυτής της Κυριακής.

«Δεν έχουμε άλλη επιλογή», δήλωσε πρόσφατα ο Αμαντού Κα, υποψήφιος του Νέου Λαϊκού Μετώπου, κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του στο Creil, μια πόλη περίπου 30 μίλια βόρεια του Παρισιού.

Το ποσοστό συμμετοχής για άτομα ηλικίας 18 έως 24 ετών αυξήθηκε στο 56% κατά τον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας, από 25% το 2022, σύμφωνα με το Ifop.

Οι αναλυτές λένε ότι οι νέοι είναι πιο πιθανό να ψηφίσουν όταν διακυβεύονται πολλά, όπως συμβαίνει σε αυτές τις εκλογές, οι οποίες θα μπορούσαν να φέρουν τον Εθνικό Συναγερμό στην εξουσία για πρώτη φορά.

Εάν το κόμμα κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία, ο  Μακρόν είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα αναγκαστεί να διορίσει τον Μπαρντελά ως πρωθυπουργό, δίνοντάς του τον έλεγχο της εσωτερικής πολιτικής.

«Είμαστε στο κατώφλι της εξουσίας», είπε ο κ. Μαράνο καθώς μοίραζε προεκλογικό υλικό. Μερικοί άνθρωποι ήταν ανοιχτά εχθρικοί, τσαλακώνοντας τα φυλλάδια και αναφερόμενοι οργισμένα στο αντισημιτικό και ρατσιστικό παρελθόν του κόμματος. «Αυτό, για μένα, είναι φασισμός», είπε ένας ηλικιωμένος άνδρας σε σπαστά γαλλικά, δείχνοντας ένα φυλλάδιο με τον Μπαρντελά.

Ο Ολιβιέ Γκαλάντ, κοινωνιολόγος στο Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας, δήλωσε ότι ο Μπραντελά απευθύνθηκε στους νέους ψηφοφόρους της εργατικής τάξης, και σε πολλούς σε αγροτικές περιοχές, οι οποίοι συχνά αγωνίζονταν να εξασφαλίσουν σταθερές θέσεις εργασίας.

«Ο Μπαρντελά ενσαρκώνει εκείνο το κομμάτι της νεολαίας της Γαλλίας που αισθάνεται ξεχασμένο από τους παραδοσιακούς πολιτικούς», είπε.

Από συγκέντρωση κατά της ακροδεξιάς. EPA/MOHAMMED BADRA

Ο Νόα Λουντόν, 19 ετών, φοιτητής ιστορίας που συμμετείχε στον Εθνικό Συναγερμό, δήλωσε ότι ταυτίστηκε με τον Μπαρντελά επειδή και οι δύο μεγάλωσαν σε οικογένειες μεσαίας τάξης στα προάστια του Παρισιού, με μεγάλους πληθυσμούς μεταναστών.

«Δεν βρίσκεις πια στη χώρα Γάλλο κρεοπώλη» είπε, προσθέτοντας πως η εγκληματικότητα έχει αυξηθεί λόγω της μετανάστευσης, επαναλαμβάνοντας στην πραγματικότητα τσιτάτα του Μπαρντελά.

Τσιτάτα τα οποία αυξάνουν κατακόρυφα τους ακόλουθους του, λαμβάνοντας πολλά περισσότερα likes από εκείνα του Μακρόν. Αυτό οφείλεται και στο παιχνίδι που κάνει με προσωπικές αναρτήσεις που αφορούν θέματα δημοφιλή στους νέους, όπως διάφορα βιντεοπαιχνίδια αλλά και στο χιούμορ που επιστρατεύει, προσπαθώντας να «εξανθρωπίσει», όπως γράφουν οι NYT, την απάνθρωπη ακροδεξιά ατζέντα.

Η Ράνια Νάκι, 21 ετών, αριστερή φοιτήτρια και ακτιβίστρια που μεγάλωσε στο Aubervilliers, ένα προάστιο του Παρισιού, είπε ότι η συζήτηση για την Λεπέν την τρόμαζε όταν ήταν παιδί – τότε, θυμάται, εκείνοι που υποστήριζαν την Ακροδεξιά το έκαναν σε χαμηλούς τόνους. «Τώρα, έχει γίνει απολύτως φυσιολογικό», είπε.

Αυτή και δύο φίλοι της έχουν γράψει μια ανοιχτή επιστολή στην εφημερίδα Libération προτρέποντας τις γειτονιές της εργατικής τάξης να ψηφίσουν και χτυπούν πόρτες για να περάσουν το μήνυμα. Αλλά είπε ότι η προσέγγιση ήταν δύσκολη. Πολλοί νέοι δήλωσαν απογοητευμένοι από την πολιτική. Άλλοι είπαν ότι δεν παρακολούθησαν τις ειδήσεις.

 

Οι νέοι της αριστεράς, εκφράζουν ανησυχίες για τις διακρίσεις και την αστυνομική βία. Ο Εθνικός Συναγερμός θέλει να δημιουργήσει ένα νομικά κατοχυρωμένο «τεκμήριο αυτοάμυνας» για την επιβολή του νόμου, το οποίο οι ακτιβιστές ανησυχούν ότι θα καταστήσει ακόμη πιο δύσκολο να λογοδοτήσουν οι αστυνομικοί για την αστυνομική βία που συχνά στρέφεται εναντίον μεταναστών.

«Δεν θα μας διαγράψουν ποτέ από το πολιτικό τοπίο», είπε η  Τουρέ 22 ετών, φοιτήτρια νομικής και ακτιβίστρια, η οικογένειά της οποίας διέφυγε από τον εμφύλιο πόλεμο στην Ακτή Ελεφαντοστού το 2003 και έφτασε στη Γαλλία το 2009. «Ταυτόχρονα», πρόσθεσε, με τη φωνή της να ραγίζει, «φοβάμαι πολύ».

 tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου