Παρασκευή 14 Ιουνίου 2024

Ανασχηματισμός / Ανακύκλωση προσώπων, μηδενικές προσδοκίες...!!!

 

Πρεμιέρα πραγματοποιεί, αύριο, το νέο υπουργικό Συμβούλιο στη σκιά της ανακύκλωσης προσώπων, που ανακοίνωσε το Μαξίμου στο κυβερνητικό σχήμα

Από τον στενό πρωθυπουργικό πυρήνα, μάλιστα, όχι μόνο δεν υπήρχαν αποχωρήσεις προς διάφορα υπουργεία  – όπως φημολογούταν για τους Άκη Σκέρτσο και Μάκη Βορίδη – αλλά ανακοινώθηκε και η προσθήκη  του επί χρόνια στενού συνεργάτη του Πρωθυπουργού, Γιώργου Μυλωνάκη, που μέχρι χθες  ήταν Γενικός Γραμματέας της Βουλής.

Ο κ. Μυλωνάκης αναλαμβάνει Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και ουσιαστικά θα αποτελέσει τον εξ απορρήτων του Κυριάκου Μητσοτάκη. Παράλληλα,  θα επωμιστεί και το ρόλο του «πυροσβέστη» σε περίπτωση δημιουργίας εστιών κρίσεων, όπως σημείωνε στο TVXS μέλος του επικοινωνιακού επιτελείου της κυβέρνησης.

Στη θέση του παραμένει ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού, Στέλιος Κουτνατζής, με τις ίδιες αρμοδιότητες. Συζητήσεις προκαλεί η μη επανενεργοποίηση του Σταύρου Παπασταύρου, χωρίς αυτό να σημαίνει – σύμφωνα με τις ερμηνείες – ότι ο πρώην υπουργός Επικρατείας δεν έχει ανοιχτά κανάλια επικοινωνίας με τον πρωθυπουργό.

Η παραμονή Τριαντόπουλου

Στο μικροσκόπιο βρίσκεται η παραμονή του Χρήστου Τριαντόπουλου στην κυβέρνηση, ως υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, ενόψει της πρωτοβουλίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης να καταθέσει πρόταση για προανακριτική επιτροπή – που θα τον θέτει στο επίκεντρο – μετά τα αποκαλύψεις για τη μυστική σύσκεψη (3 Μαρτίου) που αφορούσε την αλλοίωση του χώρου της τραγωδίας των Τεμπών.

Σκρέκας: Πλήρωσε την «ακρίβεια»

Επιπλέον, στον Κ. Σκρέκα, που αντικαθίσταται από τον Τάκη Θεοδωρικάκο, επιχειρείται να χρεωθεί εξ’ ολοκλήρου η αποτυχία στο μέτωπο της ακρίβειας. Υπενθυμίζεται ότι μετεκλογικά ο Κ. Μητσοτάκης έχει αποκλείσει κάθε προοπτική αποκλιμάκωσης των φόρων και δη του ΦΠΑ στα προϊόντα ευρείας κατανάλωσης, δίνοντας όρκους διασφάλισης της δημοσιονομικής σταθερότητας.  Επισημαίνεται ότι ο κ. Θεοδωρικάκος «καρατομήθηκε» από τη θέση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη με τη «στάμπα» του αποτυχημένου.

Χάρης Θεοχάρης: Επωμίστηκε τα χαράτσια στους ελεύθερους επαγγελματίες

Στο υπουργείο Οικονομικών συνεχίζει ο Κωστής Χατζηδάκης – μετά την φημολογούμενη άρνηση του να μετακινηθεί στο Υπουργείο Εξωτερικών. Το πολιτικό τίμημα για την οργή των ελεύθερων επαγγελματιών, λόγω της υπερφορολόγησης, «πλήρωσε» ο πρώην, πλέον, υφυπουργός Χάρης Θεοχάρης, που αντικαθίσταται από τον Χρίστο Δήμα.

Η μετακίνηση Κεραμέως

Η μετακίνηση της Νίκης Κεραμέως στο υπουργείο Εργασίας από το υπουργείο Εσωτερικών, πραγματοποιείται στη σκιά της πολιτικής πίεσης που υφίσταται λόγω της υπόθεσης της διαρροής των προσωπικών δεδομένων.

Η αναβάθμιση, εντούτοις, του Θ. Λιβάνιου, που φέρεται να έχει σοβαρές ευθύνες για την μετατροπή των προσωπικών στοιχείων των αποδήμων σε φειγ βολάν, προκαλεί νέες γκρίζες ζώνες.

Το ερώτημα που θέτει δε βουλευτής της Ν.Δ. είναι κατά πόσο η κ. Κεραμέως στο Υπουργείο Εργασίας θα αντιστρέψει την αρνητική εικόνα της Ν.Δ. προς τους εργαζόμενους, με δεδομένο ότι στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα η ΝΔ πήρε το χαμηλότερο ποσοστό από κάθε άλλη επαγγελματική ομάδα στις Ευρωεκλογές (23% σύμφωνα με το ΕΧΙΤ POLL).

Την εικόνα αυτή χρέωσαν οι ένοικοι του Μαξίμου στη Δόμνα Μιχαηλίδου.  Υφυπουργός στο υπουργείο Εσωτερικών, με αρμοδιότητα θέματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αναλαμβάνει ο προερχόμενος από το Εργασίας Βασίλης Σπανάκης. Καταργείται, έτσι, η θέση του αναπληρωτή υπουργού στο Εσωτερικών.

Η καρατόμηση Αυγενάκη και η είσοδος στελεχών από Θεσσαλία

Ειδική πολιτική διαχείριση για το κεφάλαιο της Αγροτικής Ανάπτυξης επεφύλαξε ο πρωθυπουργός. Η αποπομπή του Λευτέρη Αυγενάκη πηγάζει αφενός από τις δηλώσεις και κινήσεις του πρώην υπουργού που εξόργισαν το αγροτικό κίνημα και αφετέρου από τις εξελίξεις στο σκέλος του ΟΠΕΚΕΠΕ. Σημειώνεται ότι σε επείγουσα επιτήρηση έχει θέσει η Κομισιόν τον Οργανισμό Πληρωμών και Ελέγχου (ΟΠΕΚΕΠΕ), πυροδοτώντας κρίσιμες εξελίξεις για όλο το σύστημα διαχείρισης των ενωσιακών επιδοτήσεων.

Στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης υπουργός αναλαμβάνει ο Κώστας Τσιάρας και υφυπουργός ο Χρήστος Κέλλας, ήτοι δύο στελέχη της ΝΔ που προέρχονται από τη Θεσσαλία. Οι ψηφοφόροι της πληγείσας περιφέρειας, που αποδοκίμασαν τον εκλεκτό της Ν.Δ. Κ. Αγοραστό στις περιφερειακές εκλογές, έστειλαν ανάλογα μηνύματα στην κυβέρνηση και στις ευρωεκλογές. Η αβελτηρία στην οριστικοποίηση ενός συνεκτικού σχεδίου για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας, όπως επίσης και εξελίξεις στο έγκλημα των Τεμπών, προκάλεσαν νέα αποσυσπείρωση της Ν.Δ. στην περιοχή. Από τη Θεσσαλία προέρχεται και η Κατερίνα Παπακώστα που αναλαμβάνει υφυπουργός στο υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, στη θέση της Μαρίας Κεφάλα που δεν ψήφισε το ν/σ για την Ισότητα στο Γάμο.

Στη θέση του Δημήτρη Καιρίδη, στο Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, τοποθετείται ο πρωην υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος που προέρχεται από περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και έχει ερείσματα στο δεξιό ακροατήριο.

 

 

‘Εφυγε με… «Πόρσε»

Εκτός κυβερνητικού σχήματος έμεινε και η μέχρι πρότινος υφυπουργός Υποδομών Χριστίνα Αλεξοπούλου που πλήρωσε τις μετακινήσεις της με… Πόρσε. Ευρισκόμενη  στη Λέσβο πριν τις ευρωεκλογές, εθεάθη να κινείται με το πανάκριβο αμάξι προκαλώντας τη μήνι των χρηστών στα κοινωνικά δίκτυα αλλά και του ίδιου του Μαξίμου.

Τα «γαλάζια» στελέχη που εισέρχονται από την Κοινοβουλευτική Ομάδα είναι, ο Ιάσωνας Φωτήλας στο Πολιτισμού, ο Κώστας Καραγκούνης στο Εργασίας, o Στέφανος Γκίκας από την Κέρκυρα ως υφυπουργός Ναυτιλίας και ο Κώστας Γκιουλέκας για θέματα Μακεδονίας-Θράκης.

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου