Κυριακή 23 Ιουνίου 2024

Οι βλαβερές συνέπειες του ναρκισσισμού

Τώρα πια έχουμε τρεις ηγέτες υπό αμφισβήτηση και για πρώτη φορά τρία κόμματα με ποσοστά που δεν βγάζουν κυβέρνηση

Του Νίκου Λακόπουλου

Η πρώτη δημοσκόπηση μετά τις ευρωεκλογές -της GPO για το Star- επιβεβαίωσε αυτό που έδειξε η κάλπη για τα κόμματα και έφερε στην επιφάνεια ένα φαινόμενο που εμφανίζεται συχνά τελευταία: ένα ποσοστό -11,5%- των ψηφοφόρων αν και έχουν ψηφίσει, δεν… έχουν αποφασίσει ακόμα.

Η Νέα Δημοκρατία -29%%- δεν είναι πλέον κυρίαρχο κόμμα και αν οι εθνικές εκλογές γίνονταν τώρα δεν θα οδηγούσαν σε αυτοδύναμη κυβέρνηση, χωρίς να να δίνουν προβάδισμα σε μια συμμαχία ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ απέναντι στο πρώτο -με διαφορά από το δεύτερο- κόμμα.

Το πρόσωπο που μπορεί να ενώσει την Κεντροαριστερά είναι ο Αλέξης Τσίπρας που συγκεντρώνει το 19% και ακολουθούν ο Στέφανος Κασσελάκης (10,6%) με μικρή διαφορά από τον Νίκο Ανδρουλάκη (10,4%), ενώ 9,3% συγκεντρώνει ο Χάρης Δούκας 6,2% και ο Παύλος Γερουλάνος 4,7%.

Αν και είναι πρόωρο τον Νίκο Ανδρουλάκη θεωρεί καταλληλότερο για να ηγηθεί του ΠΑΣΟΚ το 20,7% από το σύνολο των ερωτηθέντων στη δημοσκόπηση, ενώ το 16,5% επιλέγουν τον Χάρη Δούκα, το 13,3% τον Παύλο Γερουλάνο, το 8,8% τον Μανώλη Χριστοδουλάκη και το 5,6% τον Παύλο Χρηστίδη.

Ανάμεσα στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ το ποσοστό του Νίκου Ανδρουλάκη ανεβαίνει στο 34,5%, ενώ στη δεύτερη θέση είναι ο Παύλος Γερουλάνος με 17,7% και ακολουθεί ο Χάρης Δούκας με 17,2%. Το ερώτημα είναι αφού θα υπάρξει δεύτερος γύρος αν σ΄αυτόν θα βρεθεί και θα νικήσει τον Νίκο Ανδρουλάκη ο Παύλος Γερουλάνος ή ο Χάρης Δούκας.

Την ίδια ώρα ο Στέφανος Κασσελάκης με απολύσεις κορυφαίων στελεχών φαίνεται να οδηγεί σε νέα διάσπαση πριν ή στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ υπό το βάρος μιας αλήθειας που διατύπωσε ο Χρήστος Σπίρτζης:

“Αποδείχθηκε πως ούτε ο κ.Κασσελάκης μπορεί να διεκδικήσει την πρωθυπουργία με τον ΣΥΡΙΖΑ ούτε ο κ. Ανδρουλάκης με το ΠΑΣΟΚ. Το 14,9% και το 12% δεν γίνονται 40%. Έχουμε δύο κόμματα που παρακολουθούν την ελεύθερη πτώση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι η σύγκλιση το προοδευτικού χώρου. Σε μία άλλη, ενιαία έκφραση του προοδευτικού χώρου. Αν θέλετε την άποψή μου, ναι, να καταλήξει σε καινούργιο κόμμα”.

prothesi-psifou_59557.jpg

Οι βλαβερές συνέπειες του ναρκισσισμού

Ο Στέφανος Κασσελάκης -που δηλώνει έτοιμος να αντιμετωπίσει και τον… Αλέξη Τσίπρα- έχασε στις εκλογές σχεδόν 600.000 ψήφους, και ηγείται ενός κόμματος που μπαίνει σε νέα κρίση καθώς το ποσοστό -που ο ίδιος θεωρεί καλό- δεν είναι το κατώτατο, αλλά το ανώτερο που μπορεί να πάρει.

Το χαστούκι που δέχτηκαν πρώτα ο Μητσοτάκης και ύστερα ο Στέφανος Κασσελάκης και ο απορημένος Νίκος Ανδρουλάκης είναι μήνυμα μιας πολιτικής κρίσης που οδηγεί σε ανασύνθεση του πολιτικού σκηνικού με ραγδαίες εξελίξεις τον επόμενο χρόνο -καθώς τρία χρόνια με μια αποδυναμωμένη κυβέρνηση είναι απελπιστικά πολλά.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν κινδυνεύει από τον ΣΥΡΙΖΑ ή το ΠΑΣΟΚ -που μπορεί να βρίσκονται σε νέα διάσπαση- αλλά μάλλον από ένα νέο πολιτικό φορέα που δεν θα αντλήσει δυνάμεις μόνο από τα υπάρχοντα κόμματα, αλλά κυρίως από τον χώρο της αποχής.

“Οι ψηφοφόροι του δημοκρατικού χώρου υπάρχουν, είναι πολλοί και είναι σε αναμονή. Δεν θα περιμένουν επ’  αόριστον, ο χρόνος εξαντλείται. Η χώρα δεν έχει άλλο χρόνο να περιμένει” θα πει ο Χάρης Δούκας με τη συνέντευξή του στην Καθημερινή κάνοντας τη διαπίστωση ότι το ΠΑΣΟΚ δεν κατάφερε να πείσει τους ψηφοφόρους ότι μπορεί να είναι λύση, παρά την μεγάλη πτώση της ΝΔ και τις απώλειες του ΣΥΡΙΖΑ.

Η μεταβολή που ξεκίνησε δεν μπορεί να ανακοπεί. Η εμπιστοσύνη δεν μπορεί να ανακτηθεί. Το τραύμα δε μπορεί να θεραπευτεί. Ο ορίζοντας του 2027 θα μείνει μόνο στη φαντασία. Αριθμητικά μειοψηφικό και πολιτικά αποδυναμωμένο δεν μπορεί το κυβερνητικό σχήμα να αντέξει τα επόμενα τρία χρόνια . Οι βουλευτικές εκλογές είναι πιο κοντά μας εκτιμά ο Λευτέρης Κουσούλης.

Τρεις ηγέτες υπό αμφισβήτηση

Στο ΠΑΣΟΚ έχουν μετρήσει πως με το ρυθμό που ανεβαίνουν τα ποσοστά του θα χρειαστεί…. σαράντα χρόνια για να γίνει κυβέρνηση -και στον ΣΥΡΙΖΑ πως ο Στέφανος Κασσελλάκης οδήγησε το κόμμα σε χαμηλότερα ποσοστά και μια νέα ήττα.

Τώρα πια έχουμε τρεις ηγέτες υπό αμφισβήτηση και για πρώτη φορά τρία κόμματα με ποσοστά που δεν βγάζουν κυβέρνηση. Το ερώτημα δεν είναι αν θα υπάρξουν εξελίξεις -στα τρία κόμματα- αλλά με πόση ταχύτητα και πόσο πάταγο θα έλθουν.

Οι ευρωεκλογές ήταν ένας σεισμός που οι ηγέτες των τριών μεγαλύτερων κομμάτων δεν αντιλήφθηκαν και βγήκαν να δηλώσουν αυτάρεσκα λίγο πολύ νικητές. Υπάρχουν όμως σημάδια πως δεν ήταν αυτός ο κύριος σεισμός.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου