Πέμπτη 9 Μαΐου 2024

Μετά τον Ράμα χαστούκι και από τα Σκόπια...!!!

 Οι διπλές εκλογές στα Σκόπια, για Πρόεδρο της Δημοκρατίας και για νέα Βουλή, θα μπορούσαν να ερμηνευτούν εκ του αποτελέσματος και σαν άτυπο δημοψήφισμα για την προοπτική της Συμφωνίας των Πρεσπών που κατοχύρωσε την ονομασία του κράτους σε “Βόρεια Μακεδονία”.

Η νίκη του VMRO που επιμένει στον άκρατο “Μακεδονισμό” και κατά συνέπεια στον έμμεσο πλην σαφή σφετερισμό και της Ελληνικής Μακεδονίας είναι συντριπτική και δεν αφήνει περιθώρια για άλλες ερμηνείες. Παρά τους χειρισμούς που θα επιχειρήσει η Δύση, προκειμένου να μην διαταραχτεί η υφιστάμενη πολιτική ισορροπία, η πραγματικότητα είναι ότι τα Σκόπια, που παραβίαζαν τη Συμφωνία των Πρεσπών, θα συνεχίσουν να το κάνουν σε πολύ μεγαλύτερη έκταση και με πολύ μεγαλύτερη ένταση, ουσιαστικά επιβάλλοντας στην πράξη το “Δημοκρατία της Μακεδονίας”.

Στα ελληνικά Μίντια δεν έχει προσδοθεί η δέουσα σημασία στις ονομασίες των σλαβομακεδονικών πολιτικών κομμάτων. Από τις ονομασίες του κόμματος που αναδείχθηκε νικητής και πρόκειται να σχηματίσει κυβέρνηση φαίνεται εμμέσως πλην σαφώς και η γραμμή που πρόκειται να ακολουθήσει έναντι της Συμφωνίας των Πρεσπών σε ό,τι αφορά στην ονομασία του κράτους τους. Η ρητορική εξάλλου της νεοκλεγείσας Προέδρου ότι δεν δεσμεύεται απ’ την Συμφωνία και ότι θα αποκαλεί τη χώρα της σκέτο “Μακεδονία” δεν είναι προσωπική θέση και ούτε αποτελεί απλά προεκλογικό σύνθημα. Εξάλλου, το εκλογικό αποτέλεσμα την δεσμεύει, έστω και εάν υποτεθεί ότι ήταν απλά προεκλογικό εργαλείο.

Για να επιστρέψουμε στις ονομασίες των κομμάτων. Ο συνδυασμός του Χρίστιαν Μιτσκόσκι αναφέρεται ως δεξιός σχηματισμός VMRO-DPNE πλην όμως ήταν συνασπισμός με την ονομασία: “Τβόγιε Μακεντόνιγια”, δηλαδή “Η Μακεδονία Σου”. Η “Μακεδονία της καρδιάς σου” ήθελε να πει στους ψηφοφόρους και όχι αυτή που σου επέβαλαν με τις συνταγματικές τροποποιήσεις! Και ο πιο πιθανός εταίρος του για την απαραίτητη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, αυτός του Ντιμιτριέφσκι, ονομάζεται “ΖΝΑΜ” που μεταφράστηκε στην Ελληνική σαν “Γνωρίζω”, αλλά είναι αρχικά γράμματα που αντιστοιχούν στη φράση “Ζα Νάσια Μακεντόνια”, ή “Για την Μακεδονία μας”.

Αυτά είναι αρκετά για να προβλεφθούν οι εξελίξεις. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας που αναλαμβάνει εντός ολίγων ημερών, Γκορντάνκα Σιλανόφσκα-Ντάφκοβα, μας δίνει επιπλέον λεπτομέρειες. “Για την Μακεδονία που μας κάνει περήφανους!” ήταν το εκλογικό της σύνθημα και στις ομιλίες της ξεκαθάριζε ότι δεν την δεσμεύει η Συμφωνία των Πρεσπών. Στο πρώτο της εξάλλου μήνυμα μετά τη νίκη της ξεκαθάρισε ότι θα επιστρέψει στον άξονα της Βαλκανικής!

Είναι σαφές ότι δια της Συμφωνίας των Πρεσπών τα Σκόπια εξασφάλισαν την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό ώστε να συμπεριφέρονται με τις επιβαλλόμενες πολιτικές καλής γειτονίας υπέρ της περιφερειακής συνοχής και ασφάλειας. Σε ό,τι αφορά την αναθεώρηση του Συντάγματος, όπως απαιτεί η Βουλγαρία ώστε να άρει το βέτο για την συνέχιση της ενταξιακής διαπραγμάτευσης στην ΕΕ, οι προοπτικές είναι ακόμη πιο δυσοίωνες.

Μετά τα Σκόπια, η Αλβανία

Η κυβέρνηση Ράμα δείχνει την ίδια αρνητικότητα σε ό,τι αφορά την υποχρέωση να ακολουθήσει όσα επιβάλει η ατζέντα της διεύρυνσης και οι πολιτικές συνοχής της ΕΕ. Απεναντίας και χωρίς ουσιαστικό έρεισμα φροντίζει εδώ και μια δεκαετία στη σχέση της με την Αθήνα να συντηρεί μια κατάσταση συνεχούς αστάθειας και έντασης. Η Αθήνα συμπεριφέρεται κατά τρόπο που τροφοδοτεί και τελικά εξυπηρετεί την τυχοδιωκτική πολιτική του Ράμα. Είναι αρκετή η προγραμματισμένη για την Κυριακή, 12 Μαΐου, κάθοδος στην Αθήνα του Αλβανού πρωθυπουργού.

Τα Τίρανα βρίσκονται σε σχεδόν ανοιχτή ρήξη με τον πρωθυπουργό του Κοσόβου Αλμπίν Κούρτι και επειδή στήριξε ανοιχτά τον Αλί Αχμέτι στα Σκόπια, ο οποίος μετά τη νίκη του VMRO θα βρεθεί εκτός κυβέρνησης και με περιορισμένο ρόλο στην πολιτική τους. Γι’ αυτό και ο Ράμα αναζητά να εκφραστεί “εθνικά” μέσω των Αλβανών πολιτών που ζουν και εργάζονται ως μετανάστες στην Ελλάδα. Επί το πλείστον αναζητά ο Ράμα και τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης στην Αλβανία.

Ρεπορτάζ της ιταλικής δημόσιας ραδιοτηλεόρασης RAI3 προ ημερών του έχει προκαλέσει αρκετούς πονοκέφαλους. Οι εισαγγελικές αρχές κατά της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος αποφάσισαν την επανεξέταση υπόθεσης του 2015 για οργανωμένο δίκτυο διακίνησης κοκαΐνης, με σαφή υπόνοια άμεσης εμπλοκής του αδερφού του. Η υπόθεση αυτή εξωθεί τον Αλβανό πρωθυπουργό σε τυχοδιωκτισμούς για να αλλάξει την πολιτική ατζέντα.

Έχοντας διαπράξει σφάλματα από την πρώτη στιγμή που ανέκυψε η πρόκληση με την σύλληψη, δίωξη και κράτηση στις φυλακές του δημάρχου Χιμάρας, η Αθήνα δείχνει αδύναμη να ανατρέψει την εξέλιξη. Στην ουσία διαιωνίζει το σπιράλ του αδιεξόδου, πράγμα που εξυπηρετεί τα Τίρανα. Από το 2009 που προσέφυγε προσωπικά στο Συνταγματικό Δικαστήριο για την ακύρωση της Συμφωνίας Οριοθέτησης Θαλασσίων Ζωνών στο Ιόνιο, ο Ράμα με όλες τις ανθελληνικές του ενέργειες (κι αυτές που προσβάλουν άμεσα τον γηγενή Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό), επιδιώκει την ατέρμονη κρίση. Με τη στάση της η Αθήνα, όμως, δεν δείχνει να επιθυμεί τον βάλει στη θέση του, ξεκαθαρίζοντας τα όρια της ανοχής της.

 

https://slpress.gr/ethnika/meta-ton-rama-xastouki-kai-apo-ta-skopia/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου