Η άνοδος της Ακροδεξιάς στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) αποτελεί ένα από τα πλέον ανησυχητικά φαινόμενα της σύγχρονης πολιτικής σκηνής
Η αναμενόμενη αύξηση των ευρωβουλευτών της Ακροδεξιάς μετά τις εκλογές της επόμενης εβδομάδας δημιουργεί ένα νέο πολιτικό τοπίο στο Ευρωκοινοβούλιο.
Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, τα ακροδεξιά κόμματα ενδέχεται να ξεπεράσουν σε αριθμό το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) της προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Αυτή η μετατόπιση προς τα δεξιά δείχνει τη σημαντική αύξηση της δύναμης των ακροδεξιών κομμάτων σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η ακροδεξιά στο Ευρωκοινοβούλιο είναι διαιρεμένη σε δύο κύριες ομάδες: την ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR) και την ομάδα Ταυτότητα και Δημοκρατία (ID). Η ECR περιλαμβάνει κόμματα όπως το Αδέλφια της Ιταλίας (FdI) της ιταλίδας πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι, το Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) της Πολωνίας και το ισπανικό VOX. Αυτά τα κόμματα θεωρούνται λιγότερο σκληροπυρηνικά σε σύγκριση με την ομάδα ID, η οποία αποτελείται από κόμματα όπως ο γαλλικός Εθνικός Συναγερμός (RN) της Μαρίν Λεπέν, η ιταλική Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι και η γερμανική Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), τα οποία είναι γνωστά για τις ξενοφοβικές τους θέσεις.
Οι προβλέψεις του Politico δείχνουν ότι το ΕΛΚ θα κέρδιζε 170 έδρες αν οι εκλογές γίνονταν τώρα, ενώ οι δύο κύριες δεξιές ομάδες, ECR και ID, αναμένεται να κερδίσουν συνολικά 144 έδρες. Τα υπόλοιπα ακροδεξιά κόμματα, όπως το AfD και το Fidesz του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν, αυξάνουν περαιτέρω τον αριθμό των ακροδεξιών ευρωβουλευτών σε 184 έδρες.
Ωστόσο, η συσπείρωση των ακροδεξιών ευρωβουλευτών μετά τις εκλογές παραμένει αβέβαιη. Η Γαλλίδα πολιτικός Μαρίν Λεπέν επιδιώκει να σχηματίσει μια ακροδεξιά υπερ-ομάδα με την πρωθυπουργό της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, ώστε να δημιουργήσουν μια από τις ισχυρότερες πολιτικές οικογένειες στην Ευρώπη. Παράλληλα, η Μελόνι έχει δηλώσει ανοιχτή σε συνεργασία με οποιοδήποτε δεξιό κόμμα, ενώ και έχει λάβει και πρόταση συνεργασίας από το ΕΛΚ της φον ντερ Λάιεν.
Εν κατακλείδι, η προβλεπόμενη άνοδος των ακροδεξιών κομμάτων στις επερχόμενες ευρωεκλογές και η πιθανότητα να ξεπεράσουν το ΕΛΚ σε αριθμό ευρωβουλευτών σηματοδοτεί μια σημαντική μεταβολή στην πολιτική δυναμική της Ευρώπης. Ωστόσο, οι διαφορές μεταξύ των ακροδεξιών κομμάτων και η αδυναμία τους να σχηματίσουν ένα ενιαίο μέτωπο ενδέχεται να περιορίσουν την επιρροή τους και να δημιουργήσουν προκλήσεις για την αποτελεσματική συνεργασία και δράση τους στο Ευρωκοινοβούλιο.
Η άνοδος της Ακροδεξιάς στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) αποτελεί ένα από τα πλέον ανησυχητικά φαινόμενα της σύγχρονης πολιτικής σκηνής. Τα τελευταία χρόνια, η ακροδεξιά έχει σημειώσει σημαντικά κέρδη σε διάφορες χώρες της ΕΕ, γεγονός που προκαλεί ανησυχία για το μέλλον της δημοκρατίας, της ανεκτικότητας και της ενότητας στην Ευρώπη.
Ιστορικό και Παράγοντες Ανόδου
Η άνοδος της ακροδεξιάς δεν είναι φαινόμενο που εμφανίστηκε απότομα. Οι ρίζες της μπορούν να ανιχνευθούν σε μια σειρά από κοινωνικοπολιτικές και οικονομικές εξελίξεις:
- Οικονομική Κρίση: Η οικονομική κρίση του 2008 και οι συνέπειές της οδήγησαν σε ευρεία δυσαρέσκεια με τα παραδοσιακά πολιτικά κόμματα, τα οποία θεωρήθηκαν ανίκανα να διαχειριστούν την κρίση και να προστατεύσουν τα συμφέροντα των πολιτών. Η λιτότητα που επιβλήθηκε σε πολλές χώρες οδήγησε σε αύξηση της φτώχειας και της ανεργίας, δημιουργώντας έδαφος για την άνοδο ακραίων πολιτικών.
- Μεταναστευτική Κρίση: Η μαζική εισροή προσφύγων και μεταναστών από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική δημιούργησε ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια, την οικονομία και την εθνική ταυτότητα. Τα ακροδεξιά κόμματα εκμεταλλεύτηκαν αυτούς τους φόβους, προωθώντας εθνικιστικές και ξενοφοβικές ρητορικές.
- Πολιτική Απογοήτευση: Η απογοήτευση με την ΕΕ και την παγκοσμιοποίηση έχει αυξηθεί, με πολλούς πολίτες να θεωρούν ότι οι θεσμοί της ΕΕ είναι απόμακροι και δεν λαμβάνουν υπόψη τις ανάγκες των απλών ανθρώπων. Τα ακροδεξιά κόμματα προωθούν την ιδέα της εθνικής κυριαρχίας και της απομάκρυνσης από την ΕΕ.
Τα ακροδεξιά κόμματα έχουν σημειώσει αξιοσημείωτα εκλογικά κέρδη σε διάφορες χώρες:
- Γαλλία: Το Εθνικό Μέτωπο (τώρα Εθνική Συσπείρωση) υπό την ηγεσία της Μαρίν Λεπέν έχει γίνει μια σημαντική πολιτική δύναμη, φτάνοντας στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών του 2017 και του 2022.
- Γερμανία: Η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) έχει εισέλθει στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο, προωθώντας μια αντι-μεταναστευτική και ευρωσκεπτικιστική ατζέντα.
- Ιταλία: Η Λέγκα του Βορρά, υπό τον Ματέο Σαλβίνι, έχει καταφέρει να συμμετέχει σε κυβερνητικούς συνασπισμούς και να επηρεάζει την πολιτική ατζέντα της χώρας. Τα Αδέλφια της Ιταλίας (FdI) της ιταλίδας πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι
- Ουγγαρία και Πολωνία: Οι κυβερνήσεις της Ουγγαρίας και της Πολωνίας, υπό τον Βίκτορ Όρμπαν και το κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη αντίστοιχα, έχουν υιοθετήσει πολιτικές που απομακρύνονται από τις δημοκρατικές αξίες της ΕΕ, προωθώντας έναν αυταρχικό εθνικισμό.
Η άνοδος της ακροδεξιάς στην ΕΕ φέρνει μαζί της πολλαπλές προκλήσεις:
- Απειλή για τη Δημοκρατία: Η άνοδος κομμάτων που προωθούν αυταρχικές και αντιδημοκρατικές πολιτικές απειλεί τις δημοκρατικές δομές και τις ελευθερίες που αποτελούν θεμελιώδη στοιχεία της ΕΕ.
- Κοινωνική πόλωση: Οι πολιτικές και ρητορικές της ακροδεξιάς συχνά οδηγούν σε αύξηση της κοινωνικής πόλωσης, προωθώντας τη μισαλλοδοξία και τη βία.
- Αποδυνάμωση της ΕΕ: Η ενίσχυση των ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων απειλεί την ενότητα της ΕΕ, καθιστώντας δυσκολότερη τη λήψη κοινών αποφάσεων και την αντιμετώπιση συλλογικών προβλημάτων.
Η άνοδος της ακροδεξιάς στην Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί ένα πολύπλοκο και πολυπαραγοντικό φαινόμενο που απαιτεί προσεκτική ανάλυση και δράση. Οι ευρωπαϊκές κοινωνίες και οι πολιτικοί τους ηγέτες πρέπει να αναζητήσουν τρόπους για να αντιμετωπίσουν τις υποκείμενες αιτίες της δυσαρέσκειας, να προωθήσουν την κοινωνική συνοχή και να υπερασπιστούν τις δημοκρατικές αξίες που βρίσκονται στον πυρήνα του ευρωπαϊκού ιδεώδους.
https://newpost.gr/eidiseis/eyroekloges-2024-o-akrodexios-efialtis-stelnei-tin-oyrsoyla-sto-spiti-tis/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου