Στις Βρυξέλλες συναντούνται οι ηγέτες των 27 κρατών μελών της Ε.Ε. στις 26 και 27 Οκτωβρίου για τη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα γίνει δεκτή στις Βρυξέλλες με πολύ... ευγενικό τρόπο παρά τις επικρίσεις που δέχεται τον τελευταίο καιρό για μια σειρά ζητημάτων. Η ίδια από πλευράς της θα είναι εξίσου ευγενική απέναντι στους συνομιλητές της καθώς γνωρίζει πολύ καλά, πως σε ένα τόσο κλειστό κλαμπ ανδρών και γυναικών θα πρέπει να διατηρείς ένα καλό πρόσωπο, ακόμα κι αν έχεις χτυπηθεί.
Τον τελευταίο καιρό, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έχει επικριθεί σοβαρά από τους «27» σε αρκετές περιπτώσεις, γράφει η γαλλική Monde.
Κατηγορείται ότι υπερβαίνει τα καθήκοντά του αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες, ενίοτε ατυχείς όπως στο Ισραηλινο-Παλαιστινιακό ζήτημα, αναφορικά με την εξωτερική πολιτική της Ένωσης. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου πως μια ομάδα αξιωματούχων της Ένωσης εξέφρασαν την απογοήτευσή προς τη φον ντερ Λάιεν σε μια ανοιχτή επιστολή (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ).
«Μας προσβάλλει που λαμβάνει ορισμένες αποφάσεις χωρίς να συμβουλευτεί τα κράτη μέλη, όπως η υπογραφή της συμφωνίας ΕΕ-Τυνησίας για τη μετανάστευση. Ανησυχούμε όταν τη βλέπουμε να καταβάλλει τόσες προσπάθειες για να ευχαριστήσει την Ουάσιγκτον - τη στιγμή που τα συμφέροντα της κοινότητας και των Αμερικανών δεν είναι πάντα ευθυγραμμισμένα. Όσο για τον διαρκή «καυγά» της με τον Σαρλ Μισέλ, τον Πρόεδρο του Συμβουλίου, είναι κάτι εξαιρετικά εξοργιστικό», αναφέρουν κύκλοι της Ε.Ε.
Από την ανάληψη των καθηκόντων της στα τέλη του 2019, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έχει μπει αρκετές φορές στα «χωράφια» της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής, που είναι ευθύνη των κρατών μελών, του Charles Michel και του ύπατου εκπροσώπου, Josep Borrell
«Οι δυσκολίες που υπάρχουν στις σχέσεις Γαλλίας - Γερμανίας, της αφήνουν έναν χώρο, τον οποίο μπορεί και εκμεταλλεύεται» αναλύει Ευρωπαίος διπλωμάτης.
«Ασυνείδητα» σχόλια
Στο ουκρανικό ζήτημα τα 27 κράτη μέλη, που ήταν σχετικά ενωμένα στο θέμα, δεν το έκαναν casus belli. Το Παρίσι και το Βερολίνο μπορεί να διαπίστωσαν ότι παραέδωσε πολλές υποσχέσεις στον Volodymyr Zelensky για να του ανοίξει τις πόρτες της ΕΕ ή να κατασχέσει η Ευρώπη ρωσικά περιουσιακά στοιχεία. Αλλά, τελικά, όπως λέει ο σοσιαλδημοκράτης ευρωβουλευτής Raphaël Glucksmann, «πέτυχε να ενσωματώσει την Ευρώπη σε μια εποχή πολέμου και αυτό δεν είναι μικρό πράγμα».
Όσον αφορά τη σύγκρουση Ισραήλ-Παλαιστινίων, τα πράγματα είναι αρκετά διαφορετικά, τη στιγμή που οι Ευρωπαίοι είναι βαθιά διχασμένοι. Κάθε ομιλία σε επίπεδο κοινοτικών θεσμικών οργάνων πρέπει να είναι ακριβής, κάτι που η Ursula von der Leyen ξέχασε τελείως κατά την επίσκεψή της στο Ισραήλ στις 13 Οκτωβρίου, για την οποία δεν ενημέρωσε κανέναν. Όταν επιβεβαιώνει το δικαίωμα του εβραϊκού κράτους να υπερασπιστεί τον εαυτό του, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς, χωρίς να υπενθυμίζει ότι το Ισραήλ πρέπει να σέβεται το διεθνές δίκαιο και να προστατεύει τους άμαχους πληθυσμούς στη Γάζα, οι «27» ένιωσαν να «πνίγονται», αναφέρει η Monde.
Με αυτόν τον τρόπο, δεν μετέφερε τη θέση που υιοθέτησαν οι ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών στις 10 Οκτωβρίου. Ακόμη χειρότερα, κάνει όσους δεν κατέχουν πάντα τις λεπτές ισορροπίες των Βρυξελλών να πιστεύουν ότι η φωνή της Ευρώπης είναι υπέρ του Ισραήλ. Και στέλνει ένα καταστροφικό μήνυμα στις χώρες του Νότου που αρνούνται να καταδικάσουν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία: το Ισραήλ θα μπορούσε να εξαιρεθεί από αυτό το διεθνές δίκαιο στο οποίο η Δύση θέλει να υποτάξει τη Μόσχα.
Η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ιρλανδία, το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο, κράτη ευαίσθητα ως προς την παλαιστινιακή υπόθεση, το δείχνουν με «σκληρό και εμφατικό τρόπο».
Τα σχόλιά της προέδρου της Κομισιόν στο Ισραήλ ήταν «άστοχα και μάλιστα ασυνείδητα», ανέφερε ο Ιρλανδός Πρόεδρος Μάικλ Ντ. Χίγκινς στις 16 Οκτωβρίου. Τα άλλα κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, η οποία ισχυρίζεται το καθήκον της να είναι δίπλα στο Ισραήλ, εξοργίζονται από αυτό το «λάθος» που τα αναγκάζει να διαφοροποιούνται.
«Όλοι προσπαθούμε, και είναι δύσκολο, να παραμείνουμε όσο το δυνατόν πιο ενωμένοι. Και γινόμαστε μάρτυρες μιας αξιολύπητης παρέλασης στη Μέση Ανατολή πολιτικών ηγετών από θεσμούς που κανείς δεν γνωρίζει», λέει στο γαλλικό μέσο ένας Ευρωπαίος διπλωμάτης σε σκληρούς τόνους.
Μια ιστορία του «εγώ»
«Δεν καταλαβαίνω τι σχέση έχει η Πρόεδρος της Επιτροπής με την εξωτερική πολιτική της Ευρώπης, για την οποία δεν είναι υπεύθυνη», λέει θυμωμένα η ευρωβουλευτής Nathalie Loiseau που ανήκει στο κόμμα του Μακρόν στο X (πρώην Twitter), στις 14 Οκτωβρίου.
«Είναι μια γκάφα. Άφησε τον εαυτό της να παρασυρθεί από τη συγκίνηση. Είναι Γερμανίδα, ήταν υπουργός Άμυνας της Άνγκελα Μέρκελ, πήγαινε συχνά στο Ισραήλ με αυτή την ιδιότητα», υποστηρίζει μια πηγή. Για μια ανώτερη Ευρωπαία αξιωματούχο, η οποία αναδεικνύει το διοικητικό της στυλ τόσο μοναχικό όσο και κάθετο, «της λείπει επίσης το ένστικτο, επειδή είναι κλειδωμένη στο διαμέρισμά της χωρίς παράθυρα στον 13ο όροφο της Επιτροπής», αναφέρει.
Είναι επίσης μια ιστορία εγωισμού. Μαθαίνοντας ότι η Ρομπέρτα Μέτσολα, η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, είναι προσκεκλημένη από την Κνεσέτ (σ.σ. το κοινοβούλιο του Ισραήλ), η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προσκαλεί τον εαυτό της στο ταξίδι του Μαλτέζου, ο οποίος είχε ήδη πάει πρώτος στο Κίεβο μετά τη ρωσική επίθεση. Η πρώην υπουργός της Άνγκελα Μέρκελ δεν αρέσκεται να αφήνει τα φώτα της δημοσιότητας σε άλλους.
Ο Σαρλ Μισέλ, το ίδιο ανήσυχος για την εικόνα της, και με τον οποίο δεν διατηρεί και τις καλύτερες σχέσεις, ξέρει κάτι παραπάνω για όλα αυτα. Στις 11 Οκτωβρίου, στη φωτογραφία που δημοσίευσε η Ursula von der Leyen στα κοινωνικά δίκτυα μετά την τήρηση ενός λεπτού σιγή ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στην οποία παρευρέθηκαν, δίπλα δίπλα, οι πρόεδροι των τριών κοινοτικών θεσμών, έκοψε την εικόνα ώστε να αποκλείσει τον Βέλγο πρόεδρο του Συμβουλίου. «Σε αυτόν τον θεσμικό πόλεμο, ο Μισέλ και η φον ντερ Λάιεν έχουν τρελαθεί», κρίνει κάποιος κοντά στον Εμανουέλ Μακρόν.
Όσο ατυχής κι αν είναι, αυτή η σειρά γεγονότων δεν θα εμποδίσει την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να είναι υποψήφια για δεύτερη θητεία μετά τις ευρωπαϊκές εκλογές τον Ιούνιο του 2024. Έως τώρα, έχει διορθώσει την κατάσταση και τα αποτελέσματά της – Ευρωπαϊκό σχέδιο ανάκαμψης μετά την Covid-19, κοινές αγορές εμβολίων, οικονομική και στρατιωτική υποστήριξη για την Ουκρανία, Πράσινη Συμφωνία, ψηφιακή ρύθμιση κ.λπ. – παραμένει το καλύτερο πλεονέκτημά της. Αλλά «πρέπει να είναι προσεκτική. Τα κράτη μέλη [που πρέπει να τη διορίσουν] της έχουν στείλει τα μηνύματά τους», προειδοποιεί Ευρωπαίος διπλωμάτης. Σε αυτό το στάδιο, «δεν έχουμε καλύτερο υποψήφιο, αλλά σκεφτόμαστε εναλλακτικές», προσθέτει ένας από τους συναδέλφους του. Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο.
Υπερατλαντική επιχείρηση «αποπλάνησης»
Δεν είναι όμως το ισραηλινο-παλαιστινιακό ζήτημα που ανησυχεί περισσότερο τους Ευρωπαίους, αλλά ο υπεραντλαντισμός της Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν.
Η Ιταλία και η Γερμανία, αν και έχουν ιδιαίτερη σχέση με την Ουάσινγκτον, φοβούνται ότι δεν θα υπερασπιστεί ένθερμα τα οικονομικά τους συμφέροντα έναντι των ΗΠΑ.
Ευρωπαίος διπλωμάτης σημειώνει επί του θέματος, «Με τον Μπαίντεν μπορεί να έχουμε την εντύπωση πως οι ΗΠΑ νοιάζονται, αλλά στην πραγματικότητα ισχύει το «πρώτα η Αμερική».
Ο Τζο Μπάιντεν έχει μια εμμονή, σύμφωνα με το δημοσίευμα: να εμπλέξει την Ευρώπη στον αγώνα της ενάντια στο Πεκίνο. Στο πρόσωπο της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, βρήκε έναν σύμμαχο που φαινόταν έτοιμος, σε αρκετές περιπτώσεις, να θυσιάσει τα συμφέροντα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας στον βωμό αυτού του αγώνα. Πρόσφατα, οι 27 έπρεπε να περιορίσουν αυτό τον αγώνα, ώστε να μην υπογραφεί μία συμφωνία εις βάρος της Ευρώπης, κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής ΗΠΑ – Ευρώπης, που πραγματοποιήθηκε στην Ουάσιγκτον στις 20 Οκτώβρη. «Η Φον ντερ Λάιεν ήταν έτοιμη να κάνει τα πάντα για να επιτευχθεί συμφωνία», λέει μια πηγή.
Ειδικά από τη στιγμή που η Ουάσιγκτον δεν βιάζεται να δεχτεί τις απαιτήσεις των Ευρωπαίων για προσαρμογή του νόμου για τη μείωση του πληθωρισμού, ο οποίος παρέχει τεράστιες επιδοτήσεις για την αμερικανική πράσινη βιομηχανία, τους κάνει να φοβούνται ένα κύμα μετεγκαταστάσεων πέρα από τον Ατλαντικό.
Ήδη στις 10 Μαρτίου, η Πρόεδρος της Επιτροπής πήγε στον Λευκό Οίκο για να υπερασπιστεί την υπόθεση της Γηραιάς Ηπείρου.
Όχι μόνο δεν κέρδισε τίποτα, αλλά είχε πει και ότι ήταν υπέρ για τη θέσπιση «ελέγχων εξαγωγών» και «επενδύσεων» για ευρωπαϊκές εταιρείες - όλοι κατάλαβαν ότι θα αφορούσαν κινήσεις προς την Κίνα.
Παρά τις επαναλαμβανόμενες επικρίσεις των 27, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επέμενε στο εγχείρημά της για «υπερατλαντική αποπλάνηση», με αρκετούς να έχουν αμφιβολίες για το αν θα αναλάβει επικεφαλής του ΝΑΤΟ στο τέλος του χρόνου, παρά τις διαψεύσεις της.
Στις 30 Μαρτίου, έδωσε μια ιδιαίτερα επικριτική ομιλία κατά του Πεκίνου, η οποία εκτιμήθηκε στην Ουάσιγκτον, όχι όμως σε Βερολίνο, Παρίσι και Ρώμη. «Χωρίς καμία εντολή, καθόρισε την εξωτερική πολιτική της ΕΕ έναντι του Πεκίνου», ανέφερε Ευρωπαίος διπλωμάτης.
https://www.ieidiseis.gr/kosmos/219814/i-oyrsoula-fon-der-laien-dixazei-tin-ee-pio-konta-stis-ipa-para-stin-evropi
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου